Het Spaanse merk Spiuk heb je voorbij zien komen tijdens de Tour de France. De renners van Fortuneo Vital Concept dragen de helmen en brillen van Spiuk. Evenals Caja Rural-Seguros RGA, waarvan de renners komende drie weken te zien zijn in de Vuelta. Naast helmen en brillen maken ze bij Spiuk ook schoenen. In 2013 testten we het toenmalige topmodel: de Spiuk 15 RC.

We zijn inmiddels een aantal jaartjes verder en ook bij Spiuk zijn de ontwikkelingen gevorderd. Resultaat hiervan is een nieuw topmodel als het om schoenen gaat. De Spiuk PROFIT is het nieuwe neusje van de zalm uit de Spaanse stal. De PROFIT schoen is verkrijgbaar in twee varianten: de PROFIT-R en de PROFIT-M. De ‘R’ staat voor road en de ‘M’ voor mountainbike. Verschil tussen deze types is de zool. De PROFIT-M mountainbike schoen is voorzien van een profiel, heeft ruimte voor het monteren van ‘studs’ en is geschikt voor SPD pedalen. Ook heeft de PROFIT-M een verstevigde neus, ten opzichte van de PROFIT-R.

De PROFIT-R racefietsschoen heeft een full carbon zool voorzien van drie gaten om je schoenplaatjes te monteren. Deze zool moet zorgen voor een maximale krachtoverbrenging van de voet naar het pedaal. De fluor groene loopvlakken op de zool zijn verwisselbaar, mochten deze zijn versleten. De bovenkant van de schoen, is geheel geperforeerd dus qua ventilatie moet het wel goed zitten. Drilling Shell System, kortweg DSS, is de benaming die ze hieraan meegegeven hebben. De sluiting gaat met twee BOA-sluitingen, waarvan de voorste sluiting nog een lus heeft die naar de neus loopt. De zilvergrijze lijnen op de schoen is, zoals ze het zelf genoemd hebben, het Inner Fitting Shell. Bij de zwarte uitvoering vallen deze lijnen wat minder op omdat ze hier ook zwart zijn. Deze structuur van lijnen zorgt voor een optimale krachtverdeling en voorkomt knelpunten aan de voet. In combinatie met de nauwkeurigheid van BOA-sluiting zal de pasvorm voor veel voeten geschikt zijn.

De ergonomisch en aerodynamische schoen is beschikbaar in de kleuren zwart en wit. Beide kleuren hebben de fluor groene details zoals we een beetje van Spiuk gewend zijn. De prijs is, zeker ten opzichte van andere topmodellen, heel schappelijk te noemen. De adviesprijs van een paar Spiuk PROFIT schoenen is € 249,90. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen de road of mountainbike uitvoering.

Meer informatie kan je vinden bij Spiuk

 

Gerelateerd