Hoewel het gros van de fietsers met SPD-SL of Look onder hun schoenen rijdt, zijn er toch ook nog andere spelers in pedalenland, zoals het Franse Time.

In de tijd dat Look met hun clipless pedaal faam verwierf, is ook Time opgericht met initieel de focus op clipless pedalen. En niet helemaal zonder resultaat, want onder andere Delgado, LeMond en Indurain zijn er succesvol mee geweest. Het bedrijf is daarna ook frames gaan produceren (Tom Boonen won in 2006 Roubaix op een Time) en ook dat doen ze nog steeds. De pedalen zijn er ook nog altijd en de Xpro is hun jongste en meest geavanceerde tot op heden. De pedalen gebruiken geen veer, maar net als bij Look een plaat van carbon die onderaan het pedaal zit. Deze kan je overigens afstellen. De rest van de body van het pedaal is ook van carbon, de holle as is van titanium. Het geheel is dan ook behoorlijk licht met een opgegeven 87,3 gram per pedaal. Net ietsje lichter dan de Look Kéo Carbon die onlangs voorbij kwam. Ook in het contactoppervlek overtreffen ze de Kéo, want die is 725 mm2 bij de Xpro 15 . Toch 25 mm2 meer dan de Kéo, al moet je wel heel fijngevoelig zijn wil je dat verschil merken.

Naast de Xpro 15 zijn er ook nog de Xpro 12 en 10. Deze delen dezelfde technieken als de 15, maar door het gebruik van iets andere materialen zijn ze iets zwaarder, hoewel de 12 toch nog steeds onder de 100 gram per pedaal zit en ook een titanium as heeft. De 10 zal € 159,- gaan kosten, de 12 € 289,- en de 15 maar liefst € 449,-.

Via Time

Gerelateerd