De scheidslijn tussen de verschillende disciplines vervaagt stukje bij beetje. Er zijn steeds meer wielrenners die het avontuur opzoeken met de fiets. Mooi voorbeeld is het gravelen, waarbij verschillende disciplines een beetje samen komen. Doordat je met je racefiets, of speciale gravelbike, wat ruiger terrein op zoekt, vraagt dit ook meer van je materiaal. Ditzelfde geldt voor derailleurs die worden gebruikt gedurende het cyclocross seizoen. Zeker bij ruig terrein zoals bij kasseien is het de derailleur die het soms flink te verduren krijgt. In het filmpje hieronder, waarbij John Degenkolb gebruik maakt van deze derailleur, kan je goed zien welk effect kasseien op de ketting en derailleur hebben.

Met de achtergrond vanuit het mountainbiken, waar een soortgelijk systeem al bestaat, is Shimano hiermee aan de slag gegaan. De nieuwe Ultegra RX derailleur heeft een kettingstabilisator, die de ketting strak houdt bij ruige ondergrond. De derailleur is qua werking gelijk aan de reguliere Ultegra derailleur en is er in een mechanische (R800) en elektronische (R805) uitvoering. Het activeren van de kettingstabilisator kan met het knopje dat op de derailleur zit. De stabilisator zorgt ervoor dat de ketting zo min mogelijk beweegt en dus ook niet tegen het frame komt. De kans dat de ketting overslaat wordt hierdoor ook een stuk minder. Je kan de stabilisator in principe altijd aan laten staan, maar bij de mountainbike uitvoering is gebleken dat een wielwissel makkelijker gaat als de spanning van de derailleur af is.

De derailleur is, naast mechanisch of elektronisch, beschikbaar met een korte of lange kooi. De korte kooi is geschikt voor cassettes tot 28 tanden. De lange kooi is te gebruiken met cassettes met een maximale vertanding van 34. De derailleur kan worden gebruikt in combinatie met de Shimano 2 x 11 shifters. Met de stabilisator wordt, zeker de derailleur met lange kooi, het ook interessant voor renners die graag met een 1 x 11 setup rijden. De mechanische uitvoering van deze derailleur kost € 119,99 en de Di2 versie kost € 299,-.

Meer informatie via Shimano