Dat de grens tussen de verschillende fietsdisciplines aan het vervagen is hebben we al meerdere malen geschreven. Fietsen die multi-inzetbaar zijn komen steeds vaker voor en Niner doet hier nog een aardige duit bij in het spreekwoordelijke zakje met een full suspension gravelfiets.

Het gaat hierbij om een prototype van de Niner MCR 9 RDO die momenteel te zien is op de Sea Otter Classic in Californië. Juist ja, een mountainbike evenement in Amerika waar nu dus een fiets met een dropbar staat. Omdat het om een prototype gaat, is er nog niet heel veel beeldmateriaal over te vinden, mits je zelf aanwezig bent bij het event natuurlijk. Reden van het ontwikkelen van een volgeveerde gravelfiets komt vanuit het idee dat niets je in de weg mag staan voor een mooi avontuur op de fiets. Zelf geven ze aan dat ze na een epische gravelrit last hebben van de handen, voeten en onderrug. Ze willen niet dat dit een reden is om je ervan te weerhouden dit avontuur nog eens op te zoeken.

Mountainbike met dropbar
De eerste test hiervan is eigenlijk afgelopen jaar al geweest tijdens hetzelfde evenement. Hier hebben ze een volgeveerde Niner RKT mountainbike opgebouwd met een dropbar. Met de ervaring van dit experiment en hun ervaring in het ontwikkelen van off-road fietsen, zijn ze verder gegaan en hebben ze een gravel specifiek frame ontworpen. Het frame heeft achtervering en de voorvork is een RockShox RS1 welke is aangepast voor een kortere veerweg. De achtervering heeft ook een kortere veerweg in vergelijking met een mountainbike vering.

Zoals we nu kunnen zien gaat het om een carbon frame, afgemonteerd met een set Enve SES AR wielen en een Shimano Ultegra 2×11 DI2 disc groep van afgelopen jaar. De zadelpen is een dropper-post en het lijkt erop dat er een spatbord achter de zitbuis zit. Door het gebruik van de vering is het mogelijk om met een hogere bandenspanning rond te rijden, zonder dat de fiets zijn comfort verliest. Ga je nu op verharde wegen fietsen waarbij de vering niet nodig is, kan je deze uitschakelen. Laatste details die Niner momenteel prijsgeeft, is dat de gravelfiets ruimte heeft voor een maximale bandbreedte van 50 mm en dat hij ook geschikt is voor 650b wielen.

via Niner