Als er een land is waar veel fietsen worden gemaakt, dan is het Italië. Van grote bekende merken die in het profpeloton rijden, tot kleinere en onbekende merken. Een van de merken die je minder snel tegenkomt is Officine Mattio. In de werkplaats in een dorpje onder Turijn wordt er dagelijks gewerkt aan frames die volledig met de hand worden gemaakt. Ze werken met staal of carbon waarbij er ook onderscheid wordt gemaakt tussen een maatwerk frame of een standaard maatvoering.

Voor de renners die kiezen om een comfortabele, maar competitieve, fiets voor de lange afstanden op te bouwen hebben ze bijvoorbeeld de Granfondo Disc. Een combinatie van carbon frame en vork met een gewicht van 1.270 gram (830 gram voor het frame en 440 voor de Columbus Futura voorvork) geschikt voor schijfremmen. Het frame is geheel zelf te configureren qua kleur en afmontage. Het is verkrijgbaar in een standaard geometrie, of een custom geometrie. Wat de prijzen hiervan zijn staat niet op de site. Wanneer je geïnteresseerd bent in een Officine Mattio Granfondo Disc zal je contact op moeten nemen. De prijs zal van het frame zal afhankelijk zijn van de afwerking, geometrie en kleurkeuze.

Het frame heeft interne kabelrouting en ook de klem van de zadelpen is weggewerkt in het frame. Of je kiest voor een custom geometrie of een standaard maatvoering, de kleur mag je altijd zelf bepalen. Op de site staan een aantal standaard kleurcombinaties die je in de configurator kan kiezen. Ook is er de mogelijkheid om een custom kleurstelling te maken. Hierbij kan je alle kleuren op het frame aanpassen naar eigen smaak. De positionering en grootte van logo’s kan niet worden aangepast. Persoonlijk vind ik dit wat minder mooi. Wanneer je de keuze en kleuren van je frame hebt bepaald is het aan je zelf hoe je de fiets verder opbouwt. Het is wel handig om dit vooraf te bedenken, aangezien dit invloed kan hebben op frame-technische details.

Meer info via Officine Mattio