Na opgewarmd te zijn in Spaanse trainingskampen en meerdaagse koersen in onder andere Qatar en Oman, gaat het profpeloton komend weekend eindelijk haar tanden zetten in de voorjaars klassiekers.

De UCI verdeeld ze in zogenaamde World en Continental evenementen. Verschillen zitten ‘m vooral in soorten teams die mee mogen doen en aantal punten dat er te verdienen valt voor de UCI world ranking. Je ziet komend weekend tijdens Omloop het Nieuwsblad dus ook ‘kleinere’ ploegen meestrijden om de overwinning die je niet zult zien bij de grotere Klassiekers. Sinds het ontstaan van de World Tour in 2009 is Joaquim Rodriguez al twee keer als sterkste renner over een heel jaar gemeten.

De Omloop kent een beetje gek verhaal rondom zijn naam. Origineel heette de koers Omloop het Volk. De naamgevende krant reageerde met de koers in 1945 op de bestaande en populaire Ronde van Vlaanderen die toen mede georganiseerd werd door de krant: Het Nieuwsblad. Maar sinds de overname van Het Volk door Het Nieuwsblad in 2008 heet de koers dus Omloop Het Nieuwsblad en heeft het dus de naam van de ooit grote concurrent gekregen.

Je kunt je voorstellen dat een koers die zo vroeg in het seizoen gereden wordt (10 jaar geleden is men pas begonnen met vroege koersen in warme landen) nogal beïnvloed kan worden door het weer. Meerdere malen is de wedstrijd zelfs helemaal afgezegd omdat de organisatie de veiligheid van de renners niet kon waarborgen. Meer dan welke klassieker dan ook werd de Omloop om 2 voor 12 nog gecanceld, voor het laatst nog in 2004. Ook werd meerdere malen de route zo veranderd dat er geen kasseien overwonnen hoefde te worden door het peloton. De organisatie telt de niet gereden versies ook gewoon mee en dus starten we dit jaar voor de 68ste keer.

Koude poten
Dit jaar halen de renners zeer waarschijnlijk de beenwarmers en mutsen mee naar de start in Gent. Het belooft dit jaar een ijskoude editie te worden. Zeker omdat Gent ook in het vlakkere deel van Vlaanderen ligt kan de wind een grote rol spelen. Daarnaast is de Molenberg als één van de laatste klimmen ook vaak een scherprechter. Dit jaar finishen we gewoon weer vertrouwd in Gent. Van 1996 tot 2007 diende Lokeren als finishplaats.

Grote namen
Je zou namen als Merckx en Boonen verwachten als je kijkt naar de meeste overwinningen, maar Jospeh Bruyère is met drie overwinningen en de hoogste gemiddelde snelheid (43,35 Km/uur) de grote man. De Belgen domineren de einduitslagen uiteraard, maar Nederland had in de vorm van Jan Raas ook geen onverdienstelijk deelnemer. Hij won in 1981 en finishte in de top 4 in ’77, ’78, ’79 en ’80. Helemaal trots zijn we natuurlijk op Sebastiaan Langeveld, hij won de Omloop in 2011, na een strijd tot aan de finish met Juan Antonio Flecha (die ‘m in 2010 al won). Bijzonder is ook dat voormalig Omloop winnaar (in 1997 en 2002) Peter van Petegem tegenwoordig actief mede-organisator van de koers is.

De voorspelling
Het zou voor de Nederlandse kijkers natuurlijk mooi zijn als Flecha weer mee kan strijden. Hij fietst immers voor Vancansoleil-DCM dit jaar. Andere mannen om in de gaten te houden zijn: Lars Boom, Tom Boonen en Greg van Avermaet. En hoewel deze grote jongens zich zeker in de eindstrijd zullen mengen heeft de Omloop de traditioneel ‘onverwachte’ winnaars (wie had de winnaar van 2012 goed voorspeld?, dus ik zet in op de meest aanvallende renner in Oman: Bobbie Traksel.

Kijken?
Persoonlijk kijk ik de Klassiekers altijd graag bij onze zuiderburen van Sporza. Hun commentaar past gewoon beter bij deze tochten. Heb je geen TV bij de hand? Geen paniek er is een toffe app waarmee je alle Vlaamse klassiekers mee kunt volgen voor iOs en Android en die vind je hier.