Het sluiten van je wielerschoenen kan op vele manieren. Het leuke is dat de old-school veter gewoon lekker populair blijft. Bijna iedereen hier op de redactie vindt veterschoenen cool. Vandaar maar eens een overzicht van de verschillende veterschoenen op de markt. Sommige in de collectie van 2019, andere schoenen al wat ouder maar nog steeds te koop. En dan specifiek de schoenen voor je racefiets die geschikt zijn voor onder andere Spd-SL schoenplaatjes.

Cube RD Sydrix
Deze schoen is bijna anoniem. Je moet goed kijken om het logo of merk te kunnen vinden, maar het staat op de tong van de schoen. De schoen is daardoor lekker clean en is alleen in het zwart te koop. De schoen heeft een naamswijziging gehad. Van Velox naar Sydrix. Vandaar dat je ze online onder beide namen nog kan vinden. De zool is van glasvezel en de voorkant is verstevigd tegen stoten. De achterkant heeft een reflecterende werking en de adviesprijs is € 149,95.

Giro
Bij Giro hebben ze niet een of twee modellen met veters, maar een hele verzameling veterschoenen. Dus als je wil kiezen, zit je hier goed. We pikken er een tweetal uit. De ProLight Techlace, een zoals de naam al doet vermoeden lichtgewicht schoen. Wij maten op Eurobike ooit 138 gram voor maat 43 en daarmee behoort hij tot de lichtste wielerschoenen op de markt. Qua prijs zit hij in het hoogste segment met een adviesprijs van € 399,99.

En dan is er ook de Empire ACC, waarbij ACC staat voor A Contemporary Classic. De schoen heeft een klassieke uitstraling en is te verkrijgen in vijf verschillende kleuren. De Frost Reflective vind ik wel een erg mooie kleur is. Deze schoen weegt 215 gram en kost € 299,99.

Lake CX1
De veterschoen van Lake heet de CX 1 en is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren als je gaat voor de carbonuitvoering. Naast keuze in kleur, kan je ook kiezen uit een carbon of nylon zool. De schoen met nylon zool is verkrijgbaar in drie kleuren. Ondanks dat de naam CX ook bekend staat als de afkorting van ‘Cyclocross’ is het een schoen voor op de weg. De schoen met carbon zool kost € 175,97 en voor de schoen met een nylon zool betaal je € 118,77.

Specialized Sub6
Bij Specialized hebben ze de S-Works Sub6 schoen. Deze schoen zit niet meer in de huidige collectie van Specialized, maar is nog wel verkrijgbaar. De Sub6 is er in het wit en zwart en de adviesprijs is € 279,90. De schoen is ontworpen om licht te zijn. In maat 42 weegt de schoen rond de 194 gram. Bij de schoen zit een cover die je erover kan trekken zodat hij meer aero wordt. Daarnaast is die cover ook handig om de veters bij elkaar te houden zodat een mogelijke losse veter niet om het pedaal vastdraait.

Scott RC Lace
Er zijn twee verschillende types van de Scott RC Lace. De zwarte schoen met carbon zool en de witte schoen met composiet zool. Een paar schoenen met carbon zool is 60 gram lichter, stijver en kost € 249,95. Een paar witte schoenen met nylon zool kan je vinden voor € 79,90. Naast het verschil in zool is ook het bovenwerk van ander materiaal. De duurdere uitvoering is van lichtgewicht microfiber terwijl het bovenwerk van de  ‘Comp’ schoen is gemaakt van syntetisch kunstleer.

Quoc
Een aantal jaar geleden schreven we al eens over de schoenen van Quoc. Zij focussen zich volledig op het maken van veterschoenen voor verschillende disciplines. De Gran Tourer schoenen zijn gemaakt voor offroad gebruik en de prijs is omgerekend zo’n € 245,-. Dit is ook de prijs voor de Quoc Night schoenen voor op de weg. Mocht je op zoek zijn naar een paar schoenen met een klassieke uitstraling is een kijkje op de site van dit merk ook de moeite waard.

Dromarti Race
The finest leather cycling shoes on the planet; althans dat zeggen ze zelf. Dromarti klinkt Italiaans en als je naar de schoenen kijkt ogen ze ook als een paar klassieke Italiaanse schoenen uit de tijd van Coppi. Het merk is echter afkomstig uit het noorden van Engeland. De leren schoenen worden met de hand gemaakt en tot 2014 gebeurde dit in een fabriek aan de Adriatische kust. Inmiddels is het productieproces verplaatst naar Taiwan waar ze schoenen maken voor zowel weg, als offroad gebruik. De webshop wordt binnenkort geopend en dan zal ook meer duidelijk worden over de prijs.

Mavic Aksium
In het lagere segment heeft Mavic de Aksium schoen met veters. De zool is gemaakt van fiberglas gecombineerd met nylon. Naast de kleine reflecterende details is de schoen volgens Mavic vooral geschikt voor de dagelijkse ritjes en de endurance avonturen. De naam Aksium geeft al aan dat het om een instapschoen gaat en de prijs past daar ook bij met € 99,-. De schoen is zwart en daarnaast is er ook een damesversie in het wit.

Rocket7
De schoenen van Rocket7 zijn geheel custom en worden met de hand gemaakt. Greg van Avermaet rijdt al een aantal jaren rond met deze uit Kansas afkomstige schoenen. Ze worden gemaakt op basis van een mal van je voet en het is dan ook een arbeidsintensief proces. Omdat het gaat om custom schoenen kan je er dus voor kiezen om deze te voorzien van veters. De schoenen hebben een levertijd van minimaal vier weken en ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 700,-. Tegen een meerprijs van zo’n € 350,- wordt de zool gemaakt van ultralight carbon en in combinatie met veters weegt een paar zo’n 260 gram.

Louis Garneau L.A. 84
Deze schoenen zijn gebaseerd op de schoenen die Louis Garneau droeg tijdens de olympische spelen van 1984. Een klassieke look met de technieken van tegenwoordig. Een stevige nylon/fiberglas zool met opvallend veel openingen voor ventilatie. De schoen wordt geleverd met verschillende kleuren veters, weegt 265 gram en kost omgerekend zo’n € 85,-.

Vittoria 1976 evo
De naam en het land van herkomst zijn hetzelfde, maar het is niet dezelfde fabrikant als die van de banden. Deze Vittoria richt zicht op schoenen en helmen. En daarbij hebben ze een paar 1976 Evo veterschoenen in het assortiment. Een knipoog naar het verleden met de full carbon zool zoals we tegenwoordig gewend zijn. Via de online zoekmachine kan je ze vinden voor € 229,-.

Suplest Road Aero Pro
Het is in eerste instantie niet zo goed zichtbaar, maar onder de ritssluiting van deze schoen zitten toch echt veters. De schoenen zijn ontwikkeld voor de Zwitserse baanselectie voor de Olympische spelen van Rio. Met 230 gram per schoen niet extreem licht, maar wel zo ontwikkeld dat de schoen zo aerodynamisch mogelijk is. De schoen heeft een carbon zool voor SPD-SL en kan dus ook prima door wegrenners worden gebruikt. De schoenen zijn verkrijgbaar voor € 329,-.

DHB Dorica
Met een prijs van € 89,99 is de DHB Dorica een scherp geprijsde schoen. DHB is het huismerk van Wiggle. De schoen is verkrijgbaar in het zwart, of het wit. De witte variant heeft een zwarte tong en zwarte veters en vind ik persoonlijk de mooiste van de twee. De zool van deze schoen is van nylon en de bovenkant is van kunststof. Deze bovenkant is geperforeerd zodat er voldoende mogelijkheid is tot ventilatie.

Pearl Izumi Tour Road
Tijdens het schrijven van dit artikel werden we verrast met deze Pearl Izumi’s die sinds kort op de markt zijn. Bij deze schoenen krijg je twee paar (gekleurde) veters en ook hier kan je kiezen voor SPD of SPD-SL cleats. De veters lopen een beetje schuin over de bovenkant van de schoen. De zool is van kunststof dat, op de plek waar je de cleats monteert, een carbon deel heeft. Hierdoor is de zool op het belangrijkste punt verstevigd voor een efficiënte krachtoverbrenging. De schoen, die in het zwart of wit te verkrijgen is, kost € 119,-.

Er zit vast wel wat moois voor je tussen zodat je bij de eerste zonnestralen er weer gesoigneerd bij fietst.

Tags: