De laatste kassei-klassieker van het seizoen. De laatste wedstrijd van ‘kasseien-koning’ Tom Boonen. De eerste zonder die andere koning die afgelopen jaren in het peloton rondreed; Fabian Cancellara. Waar hij afgelopen jaar afzwaaide na Parijs – Roubaix, houdt Tom Boonen het na komende zondag voor gezien.

Ik zou het hem van harte gunnen om deze editie winnend af te sluiten. In dat geval zou zijn teller op 5 komen, waarmee hij recordhouder wordt. Maar dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Afgelopen weekend bleek wel weer dat er van alles kan gebeuren. Ook al wordt de koers vroeg opengebroken en ook al heb je een gloednieuwe fiets voorzien van de nieuwste techniek. Zelfs als je er twee hebt is het nog geen garantie dat het altijd goed gaat, zo bleek in de Ronde van Vlaanderen.

Daarnaast staan er flink wat kanshebbers aan de start die het laatste feestje van Boonen willen ‘verpesten’. Peter Sagan zal na de deceptie van Vlaanderen gebrand zijn, net als Greg van Avermaet en Oliver Naesen. Dan hebben we waarschijnlijk toch wel het rijtje met sterkste renners van afgelopen weken. De winnaar van afgelopen zondag, Gilbert, pakt de komende weken rust om straks in de heuvelklassiekers weer topfit te zijn.

Sep Vanmarcke leek deze twee weken echt te gaan pieken, maar helaas kwam hij hard ten val in de Ronde waardoor hij komende zondag forfait moet geven. Dit heeft wel als gevolg dat Dylan van Baarle de aangewezen kopman is bij de ploeg van Cannondale – Drapac. Van Baarle heeft afgelopen zondag een sterke indruk achtergelaten in de finale en heeft een beschermde rol afgedwongen binnen de ploeg. Een andere Nederlandse renner die zou kunnen verrassen is Niki Terpstra, die dan voor z’n tweede kassei zou gaan. Naast van Baarle en Terpstra zijn er nog tal van renners die komende zondag zouden kunnen verrassen; maar zoals vaker bewezen in Parijs – Roubaix, kan je er vooraf geen zinnig woord over zeggen. Afgelopen jaar was daar misschien wel het beste bewijs met de winst van Mathew Hayman.

Het parcours van dit jaar bevat meer kasseistroken dan afgelopen jaren. Er zijn twee stroken bijgekomen waardoor er in totaal negenentwintig afgewerkt moeten worden. Net als de voorgaande edities zijn er drie secties die het hoogste aantal sterren gekregen hebben. De meest bekende strook, en ook degene die de mooiste beelden oplevert, is ‘het bos van Wallers’. Of, zoals de officiële naam luidt, de Trouee d’Arenberg. Op 161,5 kilometer is dit de eerste strook die een heel beslissende rol kan spelen. Overigens, elke kasseienstrook kan beslissend zijn, dat bleek wel uit de val van Fabian Cancellara van afgelopen jaar. Daar hoeft een strook geen vijf sterren voor te hebben. Op 208 kilometer krijgen de renners te maken met ‘Mons-en-Pevele’; drie kilometer aan slecht gelegen kasseien. In volle finale is er nog ‘Carrefour de l’Arbre’ die het maximaal aantal sterren mee heeft gekregen. Echter, de strook erna kent slechts twee sterren, maar komt al op 500 meter na de Carrefour. Uit ervaring weten we hier op de redactie dat de sterren-aanduiding na een kilometer of tweehonderd echter weinig meer uitmaakt, elke kassei doet pijn!

Ook dit jaar zal ondergetekende daags voordien de cyclo rijden om de dag erna in het Velodrome Jean Stablinski het spektakel van dichtbij te aanschouwen. De lelijkste en wellicht meest gedateerde wielerbaan van Frankrijk, die zijn charmes komend weekend weer mag tonen. Om de befaamde douches uiteraard niet te vergeten.

Op TV is Parijs Roubaix te volgen:

België, één – vanaf 10:20 LIVE – Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
Eurosport 1 – vanaf 11:05 LIVE – Commentaar: Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel
Nederland, NPO 1 – vanaf 13:30 LIVE  – Commentaar: Hier niet bekend

Zoals gezegd; ik gun het Tom Boonen, maar wat mij betreft, mag het geluk Oliver Naesen ook toelachen komende zondag. Wie denk jij dat er met de kassei naar huis gaat?

 

Gerelateerd