Zo luidt de titel van zijn video’s althans: Phil Gaimon’s “Worst Retirement Ever”. Hij is gestopt als prof, maar hij wil alle trainingsuren waarmee hij zover is gekomen als prof niet zomaar overboord zetten.

Afgelopen jaar, op zijn 30e pas, besloot hij er de brui aan te geven. Hij reed toen bij Cannondale-Drapac als klimmer, maar kwam tot de conclusie dat hij simpelweg niet goed genoeg was om tot de absolute top te blijven horen. Hij moest nu dus een baan gaan zoeken, maar vond het tegelijk ook zonde om al de tijd en energie die hij erin had gestopt om zo goed mogelijk te kunnen fietsen zomaar opzij te zetten. Hij gaat daarom voortaan ’s morgens voor het werk trainen om dan in het weekend records bergop te verbeteren, of beter gezegd, om KOM’s af te pakken. KOM staat voor King Of The Mountain. Een bekende term overzees, maar sinds Strava ook bekend in de lage landen. De jacht op KOM’s leidde niet meteen tot dit video-avontuur. Nadat hij de KOM pakte van een eerder voor doping gepakte renner in Los Angeles, kreeg hij veel positieve reacties van mensen daarover. De betreffende renner had op dat moment veel KOM’s in de regio op zijn naam staan, en niet iedereen kon dat waarderen omdat het om een ‘ex-doper’ ging. Nadat Gaimon veel meer KOM’s op zijn naam had gezet in en rondom Los Angeles besloot hij om het een stap verder te brengen.

De eerste uitzending gaat om de KOM van Palomar, een klim ergens tussen Los Angeles en San Diego van een kleine 19km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. De KOM was altijd in handen Chris Horner en die ligt niet heel goed in het profpeloton in de VS, als we Gaimon moeten geloven. Horner is van “a generation that we know about”, zoals Gaimon het zegt en bleek na het winnen van de Vuelta niet heel sympathiek daarmee om te gaan tegenover andere renners. Reden te meer voor Gaimon om achter de KOM van Horner aan te gaan op Palomar. Het lijkt er ook op dat Horner op de hoogte was van Gaimon’s poging om Horner’s KOM af te pakken en had alleen daarom zijn ‘winnende’ rit even verwijderd. Daardoor zou niet zwart op wit komen te staan dat Gaimon van Horner gewonnen had. Later bleek echter dat Gaimon toen toch niet sneller was, waarna de rit van Horner, en daarmee de KOM-tijd, er opeens weer stond. Het houdt de gemoederen dus kennelijk wel bezig!

Als je een KOM wilt breken en je bent zo afgetraind en fit als een prof dan kan je eigenlijk alleen nog je fiets lichter maken. Gaimon heeft een SuperSix Hi-mod van Cannondale. Hij hoeft zich niet meer aan de regels van UCI te houden, dus de fiets is ook lichter dan de 6,8kg waar ze zich in de WorldTour aan moeten houden. Hij geeft in de onderste video aan dat de fiets op dat moment 6,75kg weegt, maar dat zou volgens ons toch een stuk beter moeten kunnen en daar gaan ze ook aan werken, zegt hij later. Dan heeft hij ook al aan beide uiteinden een stuk van het stuur afgezaagd trouwens. In de aflevering over Palomar zal je ook zien dat hij zijn voorrem weg laat halen, omdat hij alleen maar zal klimmen op de fiets en in de auto naar weer naar beneden gaat.

Het resultaat van zijn eerste poging tijdens zijn pensioen staat op de Strava. Zijn volgende poging zal tegenop Mt. Lemmon zijn bij Tucson, Arizon, waar de King Of The Mountain Tom Danielson is, wederom een oud-renner én ooit gepakt op gebruik van bloeddoping.

Tags: