Met de introductie van Canyon’s nieuwe Ultimate CF SLX lijkt de eindzege in de Tour voor Quintana weer iets haalbaarder te zijn gemaakt. Aan de fiets zal het toch niet meer kunnen liggen! Het model waar hij vorig jaar nog de Giro mee won is door de Duitsers flink onder handen genomen.

Hoofddoel bij de ontwikkeling was duidelijk; verbeterde aerodynamica en comfort met behoud van dezelfde goede stijfheid-tot-gewicht ratio (stiffness-to-weight ratio, of STW). Die ratio vinden zij belangrijk omdat deze weergeeft hoe efficient de fiets het geleverde vermogen van de renner gebruikt. De uitdaging was niet zozeer om deze nog verder te verbeteren, maar juist om deze op zijn minst te kunnen behouden bij het verbeteren van de twee eerder genoemde eigenschappen (aerodynamica en comfort).

Dat lijkt toch gelukt te zijn. Wat betreft aerodynamica is het resultaat dat ze ten opzichte van het vorige model met alleen het frameset al 8% winst behalen en zelfs 14% wanneer de Canyon’s eigen aerocockpit gebruikt wordt. Het comfort is er met 15% op vooruit gegaan, mét behoud van stijfheid dus. Hoe meten ze dat vraag je jezelf misschien af. Kort gezegd gaat het om de hoeveelheid korte verticale bewegingen die het frame kan absorberen en daarmee dus niet aan de renner doorgeeft. Denk aan hobbels in de weg. Hoe beter het frame dit kan absorberen d.m.v elastische punten in het frame, des te minder klappen de spieren van de renner te verwerken krijgt. Best een prettige eigenschap als je drie weken achter elkaar dagelijks vele uren op de fiets zit.

Nog wat cijfers;

  • Frameset in maat medium weegt 1130 gram
  • Frame incl verf 780 gram
  • Vork 295 gram

Na Eurobike in augustus zullen elf modellen als complete fiets vanaf 3200 euro verkrijgbaar zijn enkel en alleen via de website van Canyon. Nog iets later komen er ook nog drie ultra-lightgewicht modellen bij; genaamd de EVO. ‘Lichtgewicht’ is tegenwoordig  sub 5kg, dus we zijn benieuwd.

The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new 2016 Canyon Ultimate CF SLX The new Canyon Ultimate CF SLX 2016Canyon Ultimate CF Evo 10.0 SL Nairo Quintana's all new Canyon Ultimate CF SLX Team Mobistar editionNairo Quintana on the all new Canyon Ultimate CF SLX