Fietsbeurzen zijn er in allerlei soorten en maten, maar er kan er maar één de grootste zijn, en dat is Eurobike. In het Duitse Friedrichshafen (aan de Bodensee) wordt jaarlijks een week lang zo’n beetje alles gepresenteerd voor het volgend fietsseizoen. En als we alles zeggen dan bedoelen we ook alles. Niet alleen racefietsen dus, maar ook mountainbikes, fatbikes, reisfietsen en fietsreizen, kinderfietsen, stadsfietsen en dit jaar vooral ook heel veel e-bikes. Gelukkig kunnen wij ons concentreren op wegracers en is er in die categorie ook meer dan genoeg te zien.

eurobike-2014a eurobike-2014b

Want dat is eigenlijk toch wel het leukste van zo’n beurs, alles en iedereen staat er. De bekende fietsmerken zoals Cannondale, Merida, Colnago, Focus, Bianchi, Koga, Pinarello en Canyon kom je tegen. Sommige namen ontbreken opvallend genoeg echter zoals Specialized en Trek uit de VS (vooruit dus niet àlles is er te zien). Wel staan er ook veel ‘kleinere’ en interessante merken zoals Parlee, Salsa, Marin en Argon18. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van wat er aan nieuwe frames en kleurstellingen is. En in het echt zien veel fietsen er beter uit dan op een plaatje in een magazine of online.

eurobike-2014c eurobike-2014d

Ook is er veel te zien op het gebied van onderdelen, technologische innovaties en natuurlijk fietskleding. Ook hier komen we een mooie mix van bekende merken zoals Mavic, Castelli, Gore en bijvoorbeeld Endura en de meer ‘boutique’ merken zoals PedalED, Exteondo en het herrezen Descente tegen. Je kunt voelen, passen, kijken en er vooral over praten. Want EuroBike is in eerste instantie een beurs voor de handel en de pers (alleen op de laatste dag is ‘ie voor het publiek toegankelijk). De bemanning van de stands is meestal goed op de hoogte, waardoor het voor ons als blog prettig is omdat we echt aandacht kunnen besteden aan (nieuwe) producten én de mensen erachter… en dat we voor onze lunch in het perscentrum terecht kunnen natuurlijk.

eurobike-2014f eurobike-2014g

De beurs is in grootte te vergelijken met internationale autobeurzen. Hal na hal, stand na stand er lijkt bijna geen eind aan te komen. In totaal zijn er zo’n 11 hallen waarvan zo’n 30 procent voor Racefietsblog interessant is, en zelfs dat krijg je niet in een dag bij elkaar bezocht. Ons team van drie man heeft niet alles kunnen ontdekken tijdens de twee dagen dat we er waren, ondanks dat we zo’n 10 kilometer per dag gelopen hebben.

De komende tijd gaan we uitgebreider aandacht besteden aan merken en producten die ons opvielen. Mijn persoonlijke favorieten? De praktische én mooie kleding van PedalED (de prachtige Pegoretti fiets op hun stand hielp ook), het super innovatieve prototype van Canyon met o.a. magnetische/carbon vering, de stalen Caterham fiets én natuurlijk de prachtige rit (en de aansluitende BBQ) die we samen met Rapha maakten door de heuvels rondom Friedrichshafen. Volgend jaar zijn we weer dabei!

eurobike-2014h

Gerelateerd