Ruim twee jaar geleden lieten we al twee trailers zien van de documentaire waarmee Bededict Campbell op dat moment bezig was. Inmiddels zitten we volop in het weg-seizoen maar dat neemt niet weg dat ik zo af en toe een uitstapje ‘moet’ maken richting de cross. Is het niet dat ik zelf op de crosser spring, dan wel iets cross-gerelateerd. Een druilerige dag en dan is de link met cross toch iets makkelijker te leggen in deze periode van het jaar. Via ‘Vimeo on demand’ is de film ‘For the love of mud’ te koop voor 13 Euro. Als je wilt kan je hem ook op blu-ray bestellen via www.loveofmud.cc en zijn de kosten omgerekend 23 Euro inclusief verzending.

In de trailer waren er al fantastische sfeerbeelden te zien maar eenmaal begonnen met de film zit je er meteen midden in. Of het nu gaat over een plaatselijke jeugd-cross in een Engels dorpje, of het wereldkampioenschap in Hoogerheide (2014). De beelden zijn schitterend. Met passende muziek en veel zwart-wit beeldmateriaal is het bijna kunst om hier naar te kijken. Ik heb het over de film, maar eigenlijk is het meer een documentaire over de cross. Wat maakt cross zo mooi, zo speciaal. Wat bezielt het mensen om tot de ‘nek in de drek’ een uur lang rondjes te rijden op een zondag.

Hierover laat Benedict Campbell velen aan het woord. Bekend of onbekend; Sven Nys, Katie Compton of Helen Wyman maar ook Julie Lockhart komt aan het woord. Lockhart; wereldkampioen bij de masters vrouwen. 73 jaar en nog immer in de modder te vinden! Niet alleen renners, ook supporters, mecaniciens en andere betrokkenen van de cross. Naast de beelden van afgelopen paar seizoenen is Campbell ook het archief in gedoken, waar de cross nu eigenlijk vandaan komt. Frankrijk, België, Zwitserland?

Een schitterende verzameling beelden, die de naam meer dan waarmaakt. Wanneer je het veldrijden een beetje volgt, zal er qua informatie weinig nieuws tussen zitten behalve de geschiedenis en oorsprong. Maar de beelden doet je hart weer sneller kloppen voor de cross! Enig minpuntje; ondertitels waren een welkome aanvulling geweest. Niet dat ik geen engels kan, echter hoor je verschillende accenten en door ‘bijgeluiden’ of achtergrond muziek is het soms iets lastiger te verstaan. Oké, 13 Euro is best wel veel geld voor een video die dan wel weer 1 uur en 28 minuten duurt.

Via Vimeo

loveofmud3 loveofmud