Het boek obsessie gaat over, hoe kan het ook anders, de obsessie van Bas Pronk; goud bij La Marmotte! Echte wielerliefhebbers kennen La Marmotte maar al te goed. Een cyclosportive waarbij flinke bergen worden beklommen. Denk aan de Glandon, de Telegraphe, de Galibier en aan het eind de Alpe d’Huez!  In 2003 was Laurens ten Dam de snelste van alle deelnemers.

Dit boek gaat over de frustratie van Bas Pronk na een mislukte (voor Bas dan) La Marmotte waarbij hij 41 minuten te langzaam was voor een gouden medaille. Het jaar erop moest en zou hij de gouden medaille halen (bij de leeftijdscategorie van Bas betekent dat een tijdslimiet van 8 uur en 13 minuten).

Het boek beschrijft 2 verhaallijnen door elkaar. De ene van de mislukte poging en de tweede van zijn obsessie-poging. Het voorwoord is van Aart Vierhouten en is echt een lekkermakertje voor het boek. Je krijgt zin om te beginnen met lezen.

Technisch
Het boek behandelt behoorlijke technische details die de fanatieke fietser zeker herkent. Maar ook andere herkenbare dingen zoals tijdens het klimmen een Snelle Jelle proberen te eten. “Gortdroog en niet weg te krijgen met deze snelheid van ademhalen. Ik kauw braaf door, terwijl ik buiten adem raak”. Zo herkenbaar. Tijdens het lezen kwam er regelmatig een glimlach bij me tevoorschijn.

Maar het boek gaat vooral over het fanatisme om die gouden medaille te halen. Zijn relaas is erg aanstekelijk en ook zijn hartslagtrainingen zorgen na het lezen ervoor dat je zelf weer zin om trainingsschema’s te maken door de voorbeeld D1 D2 en D3 oefeningen in het boek.  Je krijgt ook zin om weer Toertochten te rijden en misschien je wel op te geven voor La Marmotte zelf.

Het boek benadrukt ook dat La Marmotte bij kenners een echte prestatie is, maar relativeert dat wanneer je aan je familie vertelt dat je bij La Marmotte goud hebt behaald, je dat vooral voor jezelf hebt gedaan. Want “zij snappen dat het zwaar is om La Marmotte (“Hoe heet die rit ook al weer?”) te rijden, maar wat het echt van je vraagt: ze hebben geen benul.”

Uiteindelijk doe je dit alles dus voor jezelf, wat ook de achterliggende motivatie of reden is. Het boek leest als een spannende wielerwedstrijd in boekvorm. Gaat hij het halen of niet…

Titel: Obsessie
Auteur: Bas Pronk
Prijs: 18,95 Euro
Uitgever: Uitgeverij Lucht

Conclusie
Echt een heerlijk boek voor wielerliefhebbers. Heb je niks met wielrennen dan is dit boek helaas niks voor je. Maar ben je liefhebber dan werkt dit boek aanstekelijk. Je krijgt weer zin om nieuwe trainingen te beginnen en sneller dan je vrienden te worden. En misschien om La Marmotte eens te rijden. Of je net zo obsessief als Bas gaat worden, ligt aan jezelf. Dit boek geeft je in ieder geval een stevige zet in de goede richting!

WINACTIE
We mogen drie van deze boeken weggeven.
Vertel hieronder wat jouw mooiste Toertocht/Cyclosportive is die je hebt gereden, en waarom? Onder de antwoorden trekken we woensdag 23 september na 18:00 uur de drie winnaars.

lamarmotte-baspronk obsessie-boek