De fiets als nieuwe start was het uitgangspunt van Brauns debuut ‘Ga toch fietsen’, over de metamorfose van een te dikke veertiger die na zijn werktijd naar zijn schuurtje vertrok om daar de avonden al rokend en zuipend door te brengen om rond middernacht ladderzat bij zijn vriendin in bed te ploffen en ronkend in slaap te vallen. Want hij had er genoeg van. Van zijn leven vol sigaretten, bier, vet vlees en een afstandsbediening. Van de ene op de andere dag besluit hij dat het maar eens over moet zijn met zijn ongezonde onverschillige levenshouding. Hij stopt met roken en drinken, althans, meestal, hij eet verantwoord en gezond en gaat sporten. En meer dan dat. Wekelijks zit hij meer dan 12 uur op de racefiets met als ultieme doel de hoogste en steilste bergen van Europa te beklimmen.

In Twee Adem borduurt Braun verder op dit thema, maar dan samen met zijn lezers. Want met zijn eerste boek heeft hij het leven van vele lezers veranderd. Mensen zijn geïnspireerd geraakt, kopen ook een racefiets, stoppen met roken en drinken of vinden de kracht om ellende te overwinnen. En deze aangrijpende verhalen en ontmoetingen vloeien in Tweede Adem moeiteloos samen met Brauns eigen worsteling en de fietstocht die hij maakt.

In Tweede Adem staat Braun samen met 8 fietsvrienden voor de grote uitdaging om binnen een week van Genève naar Nice te fietsen; een tocht met de grote cols van naam zoals de Col d’Izoard, Col du Galibier en de Cime de la Bonette, die met zijn 2802 hoogtemeters één van de hoogste begaanbare cols van Europa is. Een waanzinnig zware tocht waarbij elke avond weer het wijnbudget wordt overschreden, de vrienden elkaar aftroeven wie het eerste boven is, de mannen vooral niet in één bed durven te slapen – wat elke keer weer heibel oplevert bij de geboekte hotels – en de kameraadschap overheerst.

De fiets als nieuwe start
De fietstocht is een mooie kapstok voor de verhalen die Braun te vertellen heeft. Hij blikt terug op zijn debuut (zowel zijn fietsdebuut als zijn boek) en hij vertelt hoe ingrijpend zijn leven is veranderd sinds hij 5 jaar terug voor het eerst op de racefiets stapte. Hij ontmoet bijzondere mensen met aangrijpende verhalen. Zo ontmoet hij een jonge vader, Robert Gerritsen, die vertelt hoe hij zijn jonge zoontje Max-Emil aan kanker verloor. Hij vertelt over de strijd en het verdriet, maar ook over het vinden van zijn ‘tweede adem’, de kracht om op te staan en door te gaan. Zo fietste Robert op een bakfiets van Nederland naar Finland, samen met een vriend die zijn dochter aan kanker had verloren. Of de ontmoeting met Alex Klusman, die overdonderd werd toen bij hem kanker werd geconstateerd en toen besloot om elke keer met zijn vriend Stevens (de fiets) naar het VU te fietsen om de bestralingen te ondergaan. En dit zijn slechts 2 voorbeelden van mensen die geïnspireerd zijn geraakt door Braun. De fiets hielp hen er bovenop, Ga toch fietsen was voor hen vaak het zetje om op de racefiets te stappen. En ondertussen zwoegt Braun zich naar boven, de Galibier op, zijn fietsvrienden voorblijven, achter zich laten en voor hem zien.  Met zelfspot en hilariteit, dan weer huilend, veelal vloekend en lachend, zichzelf omhoog stoempend, met als uiteindelijke doel levend bovenkomen.

Tweede Adem is een boek met een fijne dosis zelfspot, hilariteit en ontroering. De verbindende factor fiets, de strubbelingen met relaties, het leven, en vooral het terugvinden van de tweede adem, de kracht om door te gaan.

Titel: Tweede Adem
Auteur: Thomas Braun
Prijs: € 16,99
Pagina’s: 192
Uitgever: Nieuw Amsterdam

WINACTIE
We mogen twee exemplaren weggeven.
Laat hieronder weten bij welke beklimming jij die tweede adem nodig had?
Je hebt dan tot dinsdag 8 december 22:00 uur de tijd. Hierna trekken we de twee winnaars.

tweede-adem-2