Een roman met wielrennen als rode draad is weer eens wat anders dan alle biografieën van wielrenners.

Het blauwe boek met de herkenbare term Ventoux op de voorkant trekt de aandacht, helemaal voor een wielerliefhebber. Het boek gaat over 6 vrienden (5 mannen en 1 vrouw) die in 1982 samen de Ventoux beklimmen waarbij een van hen dramatisch verongelukt. Hierna valt de vriendschap uit elkaar. Dan 30 jaar later komen ze weer bij elkaar en kijken terug naar 1982 en wat er nou precies is gebeurd en als lezer sta je te popelen om daar achter te komen. Het boek heeft daardoor 2 pakkende verhaallijnen (heden en verleden) waarvan je als lezer graag wil weten wat er gebeurd is en wat er gaat gebeuren.

Natuurlijk staat de Ventoux centraal en voor de wielrenner komen er veel herkenbare termen en ervaringen voorbij. Nou eigenlijk staat de vriendschap van de groep centraal. Bert Wagendorp (columnist bij de Volkskrant en schrijver van eerdere titels: De Proloog en De dubbele schaar) heeft als schrijver hier een goed evenwicht in weten te vinden, zodat het boek geen wielrenboek is geworden en het voor iedereen fijn te lezen is.

Ik kan met heel veel woorden omschrijven wat ik van het boek vind, maar het is gewoon een hartstikke goed boek waarbij je bij het omslaan van de laatste pagina baalt dat er niet nog meer is! Aanrader! En er gaat als het allemaal goed is ook een film komen over de Ventoux.

Een voorbeeldje:
‘Je hebt je benen geschoren, Tuur.’ Ik hijgde.
‘Ja natuurlijk. Goed voor de moraal. Moet je die tabak op je benen zien, man. Geen gezicht, daar blokkeer je van.’ Het leek wel of hij het wielerwoordenboek uit zijn kop had geleerd. 

Titel: Ventoux
Schrijver: Bert Wagendorp
Aantal blz: 288
Prijs: € 19,95
Uitgeverij: Atlas Contact