Fietsapps voor je smartphone of tablet zijn er volop. Cyclepedia probeert je echter met iets anders te verleiden dan GPS routes, sociale uitdagingen of het laatste wielernieuws.

Cyclepedia is de digitale variant van het koffietafelboek dat in 2011 verscheen. Het boek moet het hebben van het formaat en prachtige fotografie, maar bevat slechts 100 fietsen. Daar gaat deze app verder.

De makers (uitgevers Thames and Hudson en ontwikkelaars Heuristic) maken goed gebruik van de meerwaarde van een tablet. Elke fiets is volledig rondom te bekijken en er zijn korte video’s toegevoegd in versie 3.04. Mijn favoriete onderdeel blijft echter de close ups. Ze laten meestal die details zien die de betreffende fiets bijzonder maakt en zien er zelfs op een eerste generatie iPad prima uit.

Hoewel Cyclepedia niet alleen racefietsen belicht zijn er genoeg prachtexemplaren te vinden. Denk aan bijzondere Masi’s, een Gazelle en Francesco Moser’s werelduurrecord fiets. Elk met een korte, maar doordachte toelichting. Niet teveel, maar zeker niet te weinig informatie. Je kunt zoeken op verschillende criteria, waarbij je steeds op een andere manier door de selectie navigeert. Mijn favoriet is zoeken op gewicht. De keuze voor welke fiets Cyclepedia haalt is nogal persoonlijk, de bron is namelijk de privé collectie van Michael Embacher.

Naast zo’n 160 fietsen (inclusief een schaats-fiets, verschillende vouw-fietsen en een kinder-scooter-fiets) laat Cyclepedia ook modeontwerper Paul Smith aan het woord en mag hij zijn uitgebreide collectie gesigneerde wielershirts laten zien. Een leuke extra zeg maar. Minder spannend is het technische deel van Cyclepedia. Opeens lijkt de schrijver niet meer te weten dat een app als deze waarschijnlijk vooral liefhebbers aan zal spreken. De toelichtingen bij de verschillende onderdelen zijn in een soort van Jip en Janneke taal geschreven. Gek genoeg verwijst de schrijver zelf uiteindelijk naar Sheldon Brown’s website, die dan weer zelfs voor doorgewinterde sleutelaars soms aan de technische kant is.

Is Cyclepedia € 8,99 waard? Als je een zwak voor historische fietsen en oog voor vakmanschap hebt, dan zeker. Vergeleken met het duurdere boek krijg je meer fietsen en een betere kijk er op. Het geheel is mooi en goede vormgegeven en een goedkoop alternatief voor een eigen collectie op zolder. Hopelijk blijven de makers updates uitbrengen (en Michael Embacher fietsen verzamelen, zie foto onderaan) zodat ook de recentere geschiedenis nog beter vertegenwoordigd wordt. Een minpunt is dat de app en ook de updates aan de forse kant zijn qua Mb’s. Alleen aanschaffen of updaten als je een wifi verbinding hebt dus.

Cyclepedia (Engels, Duits of Frans) is te vinden in de iTunes store

Tags: