Gehard stalen sloten, dat is toch wel het eerste waar ik aan moet denken bij Abus. Ze zijn van de beveiliging en het beveiligen van je hoofd door middel van een helm hoort daar ook bij. We hebben een tijdje met de In-Vizz gereden en die heeft een heel leuke feature; een geïntegreerd vizier!

Een geïntegreerd vizier is niet nieuw, wel dat je dat vizier eenvoudig met één hand in en uit de helm kan schuiven. Het systeem leverde de helm al een Eurobike Gold award op in 2013. Innovatief is het zeker, want heden te dage is er nog geen ander merk dat op een dergelijke wijze een vizier heeft weten te integreren.

Als de helm zo in je handen hebt en eens goed bekijkt ziet het er allemaal keurig en goed afgewerkt uit. Duitse degelijkheid? Hij oogt en voelt in eerste instantie alleen wel wat groot, om niet te zeggen lomp. Beetje oneerbiedig misschien, want zo overdreven groot en zwaar is hij nou ook weer niet. Zeker niet als je bedenkt dat het vizier ook meegewogen is. Ik denk dat gevoel van lomp en groot komt doordat de helm relatief weinig luchtgaten heeft die ook nog eens klein zijn. Daardoor lijkt het geheel wat massief.

Vizier
Hoe mooi het viziersysteem ook is, het laat je soms wel in de steek. Alle Duitse degelijkheid ten spijt blijft het schuifmechanisme soms haken waardoor je het vizier niet uitgeschoven krijgt. Met een beetje pielen in een milliseconde opgelost, maar vervelend op de fiets natuurlijk. Moet ik er wel bij vermelden dat het mij op de fiets nooit overkomen is, maar alleen wanneer ik de helm in de hand had. Daarbij, hoevaak ga je dat vizier in en uitschuiven als je aan het fietsen bent?

Dat gevoel van groot en lomp komt helaas ook terug als je de helm op hebt. Hij zit bij mij gewoon niet heel lekker. Ligt ook aan mijn hoofd en misschien ben ik verwend geraakt in de loop der jaren, maar zo voelt het. Hij sluit niet helemaal goed aan, met name aan de zijkanten. Vergeleken met andere helmen is dat wel een verbeterpunt voor Abus.

Abus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nl

Dat allemaal gezegd hebbende, deze helm moet een uitkomst zijn voor mensen met een bril! Alleen mijn bril, die ik alleen thuis draag als ik mijn contactlenzen niet in heb, i.c.m. de In Vizz werkt niet; daar is mijn bril net te breed voor. Het voordeel voor de brildrager gaat dus niet met elke bril op. Past het wel, dan moet je je als brildrager toch best een gelukkig mens wanen. Je hebt dan in principe geen speciale sportbril meer nodig. Het vizier houdt de wind en regen tegen en er zijn ook andere kleur lenzen voor te krijgen.

Fietsen met vizier beviel mij best goed. Het vizier geeft je namelijk een fantastisch breed zichtveld. Op sommige momenten heb je niet eens meer in de gaten dat je überhaupt door een lens kijkt, dat is toch wel een goed teken. Nog een voordeel is dat het vizier niet of nauwelijks beslaat. Hij zit namelijk iets verder van je hoofd dan een bril.

Details
Abus In-Vizz helm
Gemeten gewicht: 334 gram (is gelijk aan opgegeven gewicht)
Adviesprijs; EUR 149,95
Getest in maat L, ook verkrijgbaar in M
Ook verkrijgbaar in zwart, wit, blauw/wit en rood/wit
Extra lenzen in wit en oranje zijn als set verkrijgbaar voor EUR 49,95
Meer informatie is te vinden op de website van Abus

Plus
+ Vizier biedt zeer breed gezichtsveld
+ Kan een uitkomst zijn voor brildragers
+ Reflecterende stickers op de achterkant voor zichtbaarheid

Min
– In- en uittreksysteem vizier werkt niet altijd even soepel
– Pasvorm kan (lees: moet) beter

Conclusie
De awards die de helm heeft gekregen zijn terecht, voor de innovatie. Ze zijn voor zover wij weten nogal altijd de enige met een dergelijk systeem. Het principe is natuurlijk ook ideaal. Je hebt een zeer breed zichtveld, je kan het vizier in- of uitschuiven, hij beslaat niet en met de juiste bril wordt het leven van de fietsende brildrager toch een stuk makkelijker gemaakt. Er zijn echter ook verbeterpunten. Wat mij betreft met stip de pasvorm. Daarnaast zouden ze het schuifsysteem nog iets robuuster kunnen maken en een iets slanker uiterlijk is ook wenselijk. Maar al met al, zeker gezien de adviesprijs, kan je – zeker als brildrager – heel veel plezier beleven aan deze Abus In-Vizz helm, gewoon even passen voordat je hem koopt.

Er is nog wel een nadeel voor de stijlgevoelige fietser, want die snelle zonnebril van 200+ euro die je al hebt liggen, heb je met deze helm niet meer nodig…

Leuk detail is dat we, nadat we de review geschreven hadden, hoorden dat eind van dit jaar het nieuwe model voor 2016, de Invizz Ascent, van deze helm uitkomt die een verbeterde pasvorm heeft, iets compacter wordt, een robuuster schuifsysteem heeft en er beter uitgaat zien. Al onze puntjes zijn dus aangepast, dus dat beloofd wat. We zullen deze zeker gaan reviewen!

Abus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor!  |  See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor!  |  See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nlAbus In-Vizz helmet with integrated visor! | See the full review on Racefietsblog.nl

Weegnotitie: Met dank aan Bikeparts4u voor het ter beschikking stellen van de Park-Tool DS-2 weegschaal

Gerelateerd

Tags: