Een fietspomp zorgt ervoor dat er lucht in je band komt. Dus als dat gebeurd tijdens het pompen is het al snel goed.

Wat kun je dan allemaal gaan testen aan een fietspomp? Niet zo heel veel, maar wel een paar kleine dingen. Zo valt bij de Birzman Zacoo Maha (zoals deze fietspomp zo mooi heet) op dat deze iets helt naar voren. Dat geeft een beetje een raar beeld, maar wanneer je het probeert is het eigenlijk een veel natuurlijke houding. De pomp is ook erg licht en weegt minder dan 1 kilo, veel lichter bijvoorbeeld dan een SKS rennkompressor.

Maar het belangrijkste verschil met andere fietspompen is het Snap-it ventielkoppelsysteem. Bij veel andere fietspompen koppel je de slang aan je ventiel met een kleine hendel die alles vastzet. Birzman heeft een heel eenvoudig druk en draai systeem, Snap-it genaamd. Je moet het eigenlijk gewoon zelf eens proberen (hieronder een video van het systeem). Vooral het loskoppelen gaat echt zoveel makkelijker en je vingers krijgen ook nooit een “tik” van de losschietende hendel omdat die er eenvoudig niet is. Dit systeem zouden alle fietspompen moeten krijgen. Ook is er nog een klein knopje waar mee je gecontroleerd teveel lucht uit je band kan laten lopen.

Deze goedkoopste versie van de Birzman fietspompen kost € 49,95 en heeft een kunststof voet. De kunststof voet voelt niet zo stijf  aan, maar daar heb je tijdens het pompen eigenlijk geen last van, het is meer het gevoel. Als de vloer glad is, heeft de voet helaas geen rubber waardoor hij iets instabieler voelt dan bij een ruwere ondergrond. Het design hartstikke modern. De pomp is geschikt voor Presta en Schrader ventielen. En ook zit er een adapter bij om je voetbal op te pompen. Vanzelfsprekend zit er ook een drukmeter op de pomp.

Pluspunten
+ modern design
+ super werkend ventielkoppelsysteem
+ erg licht

Minpunten
– beetje gladde voet

Conclusie
Een erg lichte en moderne pomp die alleen al vanwege de Snap-it ventielkoppeling de moeite waard is. De ietwat gladde kunstof voet neem je dan voor lief, en los je op door er wat steviger op te gaan staan tijdens het pompen.

De Birzman fietspompen zijn te verkrijgen in de Birzman webshop of via de Merida/Birzman dealer


Gerelateerd