8X Touretappe
4X Wereldkampioen tijdrijden
Olympisch kampioen tijdrijden
3X Parijs – Roubaix
3X E3 Harelbeke
2X Ronde van Vlaanderen
Milaan – San remo

Het palmares van deze man spreekt tot de verbeelding, en dan heb ik voor het gemak nog niet gehad over de 22 gele truien die hij heeft verzameld en de behaalde overwinningen in de jeugdcategorien, die hij vanaf het begin af aan heeft gedomineerd.

Bovenstaand lijstje is een van de redenen geweest voor twee Zwitserse wielerjournalisten om een boek te publiceren over Fabian Cancellara. In het boek, gaan we in chronologische volgorde door de carriere van ‘Spartacus’. Het boek is in september 2011 al gepubliceerd maar afgelopen vakantie had ik pas de tijd om het uit de kast te halen en ook te gaan lezen. De hoofdstukken wisselen zich af; een biografisch hoofdstuk wordt telkens gevolgd door een hoofdstuk waarin de auteurs andere personen aan het woord laten. Al deze personen die aan het woord komen zijn personen die met Cancellara te maken hebben (gehad), al dan niet wielergerelateerd. Het boek geeft nl. ook een kijkje in het leven naast de fiets van Fabian Cancellara.

Net als in interviews worden alle onderwerpen besproken, en gaat Fabian Cancellara geen enkele discussie uit de weg. Ook niet de discussie over doping, zijn samenwerking met Ferrari en de Youtube-filmpjes waarin hij wordt verdacht van het fietsen met een motor in z’n frame. Mooi ook om te lezen wat dit naderhand met hem heeft gedaan, en hoe hij hiermee om heeft leren gaan. Maar niet alleen Fabian zelf heeft hier mee moeten leren omgaan, ook voor zijn vrouw en dochtertje was dit iets nieuws.

Het boek ‘Cancellara’ geeft een goed beeld van de ‘gentleman’ die hij is, en laat je lezen waarom hij een geliefd persoon is; zowel op als naast de fiets!

Gerelateerd