Voor er een Garmin op veel van onze sturen prijkte, was Cateye dé fietscomputer. Het van origine Japanse merk is al sinds 1954 actief en liep voorop toen we steeds meer data tijdens het fietsen wilde verzamelen en voor ons wilde zien. Eerst nog via systemen die volledig bedraad waren, maar in de loop der jaren ook steeds vaker draadloos. Tegenwoordig zijn fietscomputers zonder GPS bijna niet meer weg te denken, maar ze zijn ook nog steeds aardig aan de prijs, en dat terwijl iedereen met een smartphone eigenlijk al een prima GPS-device op zak heeft. Maar ja, er zijn maar weinig renners die hun telefoon op hun stuur willen zien, daar zijn die apparaten vaak toch weer te kostbaar en fragiel voor. Cateye heeft daar iets slims op bedacht, een fietscomputer die je draadloos verbindt met je smartphone: De Padrone Smart.

Gelukkig geen priegelknopjes
Het systeem bestaat uit een redelijk traditioneel ogende stuur-unit met een goed afleesbaar display van een prettig formaat. Je hoeft geen data te zoeken en in plaats van kleine priegelknopjes wissel je van functie door op het hele apparaat te klikken. Handig en veilig. De stuur-unit koppel je om te beginnen via Bluetooth met je smartphone via de eigen Cateye Cycling app (voor iOS en Android). Deze app gebruik je eventueel ook om extra accessoires zoals een hartslagmeter en een snelheids- en cadansmeter te koppelen. Verder herbergt de app veel functionaliteit die je kent van andere rit-opneem-apps. Routes worden opgeslagen, data kun je opslaan en analyseren. En hoewel dergelijke fabrikanten vaak liefst alles in eigen huis houden, snappen ze bij Cateye dat ze niet om andere bekende apps heen kunnen. Heb je je rit opgenomen met hun app dan kun je ‘m ook direct opslaan in o.a. Strava.

Om alle accessoires te monteren, koppelen en met elkaar te laten praten ben je even bezig, maar ook als je niet heel handig met dit soort dingen bent, heb je met een klein uurtje alles up and running. Voordeel van de koppeling met je telefoon is ook dat je behalve de wielmaat (die standaard al op de meest gangbare maat van 700C staat) weinig hoeft in te stellen aan tijd en datum, dat haalt de computer van je telefoon. Ook tijdens het rijden kun je dus bijvoorbeeld je snelheid meten via je telefoon, terwijl je tegelijkertijd ook nog data van je andere meters voor je neus ziet. Zo’n werken de vier apparaten samen via Bluetooth en heb jij een compleet beeld zowel tijdens als na een rit.

Cateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone | See the full review on Racefietsblog.nl

Slim ding
Grootste verschil met de eerder genoemde Garmin is natuurlijk het route-deel, dat vind je niet terug op de Padrone Smart, maar goed daar is de prijs ook naar. De Padrone Smart PA500B kost nog net geen 90 euro. Daarmee heb je dan een kekke fietscomputer die je al tijdens het fietsen behoorlijk wat info voorschotelt zoals snelheid (actueel, gemiddeld en maximaal), afstand, fietstijd, hoogte e.d. Zoals gezegd kun je het systeem uitbreiden met hartslagmeter en snelheids/cadansmeter. Met die tweede op je frame (let wel op, de sensor past niet heel fijn op zeer golvend vormgegeven frames, zoals bij de achterbrug van mijn Bianchi Infinto) gebruik je je telefoon alleen nog maar om je route vast te leggen.

De Padrone setup werkt redelijk gebruiksvriendelijk. De eerste paar keer is het misschien vreemd om niet Strava maar een andere app te starten als je gaat fietsen maar dat went. Ook de app is overzichtelijk, alleen is het soms wel nog even opletten met alle apparaten in de juiste volgorde te activeren zodat ze allemaal lekker met elkaar kunnen communiceren. Dit Cateye systeem is volgens mij vooral interessant als je net iets serieuzer gaat fietsen in de zin van dat je vaker gaat dan af en toe eens een rondje, maar dat een Garmin toch nog voelt als een (te) heftige investering. Je gebruikt de GPS functionaliteit van je telefoon en koppelt dat aan een makkelijk te bedienen en betrouwbare fietscomputer. Ook langere ritten wisten we te voltooien zonder lege telefoonbatterij aan het eind. Enige minpunt dat we tegenkwamen is dat één of twee keer tijdens de test de connectie tussen computer en telefoon even verbroken werd. Gelukkig blijft je telefoon gewoon data opnemen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken, en je kunt tijdens het fietsen via de computer de verbinding zelf weer herstellen.

Details
Padrone Smart PA500B Bluetooth Fietscomputer: EUR 89,95
Speed/Cadanssensor ISC-12 : EUR 59,95
Hartslagmeter HR-12: EUR 69,95
Meer info bij Cateye

Plus
+ handige en veilige bediening
+ slim gebruik van je smartphone
+ uit te breiden met hartslag- en cadanssensor
+ batterijduur Padrone is aanzienlijk langer dan die van de gemiddelde GPS-computer

Min
– de cadanssensor past niet op elk frame (bij uitzonderlijk golvende chainstay als bij de Bianchi Infinito. Bij verschillende andere fietsen met – nagenoeg – rechte buizen was het geen enkel probleem)

Conclusie
Deze Cateye is geen Garmin-killer, maar daar is ‘ie ook niet voor ontwikkeld. Het is een complete, gebruiksvriendelijke fietscomputer die op slimme manier gebruik maakt van een apparaat dat je waarschijnlijk toch al op zak had tijdens je ritten. Neem je fietsen steeds serieuzer, maar kun of wil je nog niet honderden euro’s investeren dan is een systeem als de Padrone Smart een mooie opstap. Je kunt er gerichter mee trainen, hebt alle info bij de hand op je stuur en houdt je telefoon veilig en droog. Vind je de Padrone nog iets te groot, dan is de Cateye Strada Smart een goed alternatief. Zelfde prijs, zelfde functies, maar nog ietsje kleiner.

Cateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone | See the full review on Racefietsblog.nl Cateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone | See the full review on Racefietsblog.nl Cateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone and can be completed with one of their sensors | See the full review on Racefietsblog.nl Cateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone | See the full review on Racefietsblog.nlCateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone and comes with it's own app | See the full review on Racefietsblog.nlCateye Padrone Smart computer that connects to your (smart)phone comes with it's own app but can also interact with 3rd party apps like Strava | See the full review on Racefietsblog.nl

 

Gerelateerd

 • Bas

  Redelijk sober maar functioneel apparaatje, zeker voor de prijs. Is bekend of de Wahoo speed-/cadanssensor communiceert met deze Cateye?

  • Hallo Bas, dat hebben we niet getest maar theoretisch gezien zou dat moeten kunnen om dat de Wahoo sensor ook Bluetooth gebruikt.

   • Bas

    Dank voor je reactie!

 • Doesbrand

  Het grote nadeel van het inzetten van je smartphone is de beperkte batterijduur. Ben benieuwd of een iPhone 5 het in deze combi, met Bluetooth verplicht aan, het lang genoeg uithoudt voor een Cyclo van 150+. Heeft iemand daar ervaringen mee?

  • Goede testcase idd Doesbrand, misschien moeten we die maar gewoon eens doen! Zonder de Padrona kan een volle iPhone 5 of 6 zo’n rit wel trekken. Het gebruik van de Padrone met BT vraagt iets meer, maar ik zou zeggen dat de tel het wel aankan. Maar ben toch ook wel benieuwd of iemand dat ook al heeft ervaren.

   • Doesbrand

    Ik ben daar ook benieuwd naar. Mijn ervaring met een volle iPhone 4S, met wifi / bluetooth en overbodige apps uit en alleen Strava aan, is dat je daar hooguit 7 uur mee doet. Een rit van tegen de 200 km haalt -ie dan niet.
    Overigens de Garmin Edge 500 (ik koop nou eenmaal niet elke twee jaar nieuwe spulletjes…) haalt ook maar net de 200 km, als je tijdens zo’n rit de navigatie-“kruimelspoor” functie gebruikt.

  • Richard Verkerk

   Met mijn Wahoo rflkt+ met hartslag -en cadans/snelheidsmeter heb ik nog 25-30% over na 5uur op de fiets (iphone 5s).

  • Hi Doesbrand, we zijn tijdens geen enkel rit tegen een lege batterij aangelopen van onze iPhone 6. Behalve BT gebruikt de Cateye app natuurlijk ook GPS signaal. Maar dit gebeurt allemaal in de achtergrond en als ik om me heen de ervaringen met Garmin-apparaten zie vind ik dat de Cateye er positief uitspringt. De Padrone Smart computer zelf gebruikt gewoon een knoopbatterij en die gaat al een behoorlijke tijd mee. Ik vind eerlijk gezegd dat welk apparaat je ook gebruikt, het minimaal een dag mee moet kunnen… de Cateye i.c.m. een iPhone moet dit kunnen.

 • Raul Veldhuizen

  Groot nadeel: geen ANT+! Ik wil wel van m’n Garmin af nl. En heb daarvan een stuk of 8-10 sensoren…… Ga die natuurlijk niet allemaal opnieuw kopen…. ANT+ verbinding lijkt ook stabieler te zijn dan BT.
  Wielafmeting leert dit apparaat niet middels de gps?