Het bandenmerk Clément heeft een flinke geschiedenis. Begonnen in 1878 in Frankrijk, door Gustave Clément. Na de Eerste Wereld Oorlog zijn ze verhuisd naar Italië. Vanuit Italie maakten ze banden voor renners als: Merckx, Anquetil, Gimondi, Ritter, etc. Niet de minste namen.

Daarna werd het bedrijf in 1980 overgenomen door Pirelli en werd de productie verhuisd naar Thailand. Omdat Pirelli er niet veel meer mee deed, sukkelde het merk een beetje in slaap. Om het verhaal kort te houden: uiteindelijk zijn ze weer begonnen met produceren. Ze hebben verschillende cyclocross, x’plor en mountainbike banden. Daarnaast hebben ze voor de weg ook de Strada LGG Road banden en met die banden rijdt het vrolijke Vanderkitten Team weer rond.

Naast de zwarte versie is er ook de retro ogende versie met de gele wang. Je ziet deze kleur steeds vaker verschijnen (zie Team Giant Shimano), en om eerlijk te zijn ziet het er in veel gevallen toch wel erg strak uit. De band is er in de maten 23mm, 25mm en 28mm. Onze gele versie was de 28mm breed. In dezelfde gele kleur is er ook de 25 mm. De 23mm is alleen in het zwart te verkrijgen.

De band fietst heel erg comfortabel. Voor iedereen die wel eens met 25 mm heeft gereden; is de 28mm nóg even comfortabeler. Over klinkers merk je echt het verschil. Over kasseien ook, maar kasseien blijven gewoon ongemakkelijk om over te fietsen, ook met 28mm bandjes. Een van de twee nadelen van een 28mm band is dat hij niet in alle frames past. Vooral achter is de ruimte, of eigenlijk het gebrek eraan, snel een probleem. Je komt al snel ergens tegenaan met de band, bijvoorbeeld bij het bracket of tegen de zitbuis. Als de remmen iets te strak zijn afgesteld kan het ook moeilijk zijn om de banden er doorheen te proppen. Tweede nadeel is dat ook niet alle wielen geschikt zijn voor 28mm banden. Dus let daar even op wanneer je de banden in deze breedte aanschaft.

Het rubber van de banden is prima. Niet te hard en plakt goed in bochten. De TPI of Threads Per Inch of dichtheid van de weefsel is 60. Clément heeft ook 120 TPI versies die bestaan uit een zogenaamd dual-compound. Hierbij is dan de zijkant zachter dan het zwarte rijoppervlak. Maar dat geldt niet voor onze testbanden. De zijkanten hebben wel een andere structuur dan bovenop voor extra grip in de bochten. De prijs is niet extreem. De band kost € 35,- per stuk. Daarnaast is de “gele look” erg goed! (smaken verschillen)

Conclusie
Fijne band met een hele rijke geschiedenis (leuk verhaal voor op een terrasje met koffie en fietsvrienden). De “gele wangen” versie is toch wel het opvallendst. 28mm is echt heel comfortabel, maar als deze niet past op je wiel, of in je frame, dan is de 25mm versie iets makkelijker. 

Band: Clément Strada LGG Road 28mm
Prijs: € 35,-
Dichtheid: 60 TPI

Clément Cycling

clement-strada-lgg-g clement-strada-lgg-f clement-strada-lgg-e clement-strada-lgg-d clement-strada-lgg-c clement-strada-lgg

Gerelateerd

Tags: