Het Britse merk Conquest ken je misschien nog niet. Het bestaat pas sinds 2007 en heeft die tijd tot nu gebruikt om een technische lijn wielerkleding te ontwikkelen die wij als één van de eerste in Nederland uitgebreid mochten testen. We kregen vanuit Groot Brittannië een fiks pakket opgestuurd omdat het de maatvoering nog wat ingewikkeld was. We kunnen kiezen uit een medium en large set. Aangezien het kleding is voor ‘sportieve’ fietser zit de kleding (we testen een ondershirt, lange mouwen shirt en een gilet) wat strakker dan normaal en kiezen we voor de large variant (normaal gesproken rijd de testpersoon rond in medium shirts tenzij ze weer uit Italië komen). Eenmaal voorzien van de juiste maten shirts kunnen we op weg.

De basislaag
We testen dus drie lagen die eigenlijk prima samen te dragen zijn. Het base-layer shirt ziet er fraai uit met een matzwarte stof, net afgewerkte blauwe stiksels (de huisstijl kleur van Conquest) en een label aan de buitenkant (dat scheelt weer geschuur). Het shirt is valt goed en is volgens de omschrijving gemaakt van een dual face fabric. Wat het precies inhoudt is ons niet duidelijk geworden, maar het shirt doet wat het moet doen. Isoleren, vocht afvoeren en lekker zitten. Het shirt stretcht mee waar het moet, zodat je nooit dat beklemmende gevoel krijgt dat sommige slechtzittende kleding geeft. Volgens Conquest is het shirt ook voorzien van UV filter laag. Dit hebben we helaas niet kunnen testen (we ontvingen de kleding pas in het najaar van 2013) maar laten we er maar op vertrouwen, hoewel je natuurlijk meestal nog iets over een base layer heen draagt. Overall conclusie: een goed werkende onderlaag die lekker zit en er prima uitziet.

Het wintershirt
Als tweede kledingstuk testen we de Conquest Performance 1 Long sleeve jersey. Dit shirt is bedoeld voor droge maar frisse dagen zoals we die deze winter voldoende gehad hebben. Ons klimaat is natuurlijk vergelijkbaar met dat aan de overkant van de Noordzee, dus je kunt wel uitgaan van een correcte beschrijving. Bij dit shirt merk je nog meer dat Conquest kleding zoals gezegd form-fitting is. Het sluit overal goed aan, nergens te strak, maar zeker ook nergens te los. Houd hier dus wel rekening mee mocht je een shirt bestellen en ga voor een maat groter dan je gewend bent. Ook dit shirt is gemaakt van materiaal dat perfect bij het gebruik aansluit. De stof voelt zacht aan, is van binnen zelfs beetje gevoerd en houd je lichaam warm zonder dat je oververhit raakt. Waar we verkocht door raken zijn slimme details als de koordjes aan de ritsen waardoor je je ze altijd goed open en dicht krijgt, ook als je winterhandschoenen draagt. Het extra zakje aan de zijkant van de ‘normale’ rugzakken voor klein spul zoals sleutels waar je makkelijk bij kan en tot slot een bijna onzichtbaar ‘oogje’ waar je audiokabel doorheen kan. Persoonlijk vind ik dat dit soort details het verschil maken tussen een okay shirt en het shirt dat je toch liever aantrekt. Overall conclusie: top lange mouwen shirt voor droge en frissere dagen met temperaturen ergens tussen de 5 en 10 graden.

De buitenschil
Dan komen we bij de laatste schil aan: het water- en winddichte gilet. Eigenlijk een onmisbaar item in elke wielergarderobe, zeker in landen zoals het onze. Maar dan moet het natuurlijk wel een compact vestje zijn waarbij je niet het gevoel hebt dat je extra ballast meezeult op een dag dat het weer nog alle kanten op kan. Zo’n ding moet dus licht zijn, je droog en warm houden, maar ook een beetje ademend zijn. Wat opvalt is de stevige rits die aanvoelt alsof ‘ie best wel wat water aankan en dat de zijpanelen van een andere, meer rekbaar materiaal zijn gemaakt. Want ook dit gilet zit ‘strak aan’, maar blijft comfortabel. Helaas hebben we het gilet maar 2 keer echt goed kunnen testen, de 3de keer ging ik ongelukkig onderuit en moest ik uit mijn Conquest gilet geknipt worden door les pompiers. Maar de meters in Nederland en Frankrijk brachten aan het licht dat ook dit kledingstuk prima zijn werk doet.

Pluspunten
+ zit perfect, maar wel sportieve snit
+ slimme details
+ goede materiaalkeuze

Minpunten
– onduidelijke prijsstelling door wisselkoers

Conclusie
Eigenlijk kunnen we best kort zijn: we zijn enthousiast over Conquest en de producten die zij tot nu toe op de markt hebben gebracht. De ingetogen vormgeving, de slimme details, goede materialen en keuze voor ’technische’ producten spreekt ons aan. Het is daarmee meteen ook een merk dat niet iedereen zal bekoren. De kleding zit behoorlijk strak op je lichaam en zeker wanneer er daar dus ‘veel’ van is, dan past een ander merk waarschijnlijk beter. Maar heb je een normaal tot atletisch postuur en wil je wel eens wat anders, dan is deze kleinschalige Britse nieuwkomer misschien wel iets voor je. Ze zijn makkelijk bereikbaar (merkten wij zelf ook tijdens de testperiode) en doen bij voorkeur zaken met leveranciers die ook produceren volgens de Bluesign overeenkomst. Enige minpunt dat we zien, is dat als je vanuit Nederland bestelt, de prijzen in Britse ponden worden weergegeven. Je weet dus niet exact wat je gaat afrekenen, Conquest zelf bepaalt de ‘meest gunstige’ wisselkoers. Wij raden ze dan ook aan om snel een Euro-proof onderdeel aan hun webwinkel toe te voegen, want hun kleding is het ontdekken meer dan waard.

Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een medium en heeft helaas het Conquest gilet afgeschreven tijdens een valpartij.

Prijzen zoals vermeld in de Conquest webshop; Base layer GBP 40,30,  de Long Sleeve Jersey GBP 91,00 en de gilet GBP 52,00. Verzendkosten komen op GBP 9,75.

conquest-fietskleding conquest2 conquest1 conquest-basislaag conquest-gilet  conquest-longsleef