Crankbrothers Speedier Lever | Racefietsblog.nl

Less is more, zei een beroemde architect ooit. Hij had toen geen idee dat deze strakke oneliner ook ooit van toepassing zou zijn op iets banaals als een bandenlichter. Want het Amerikaanse merk Crankbrothers, die je misschien kent van hun MTB pedalen en wielen met weinig spaken, hebben een aantal productontwerpers de opdracht gegeven het oer-setje van twee of drie bandenlichters terug te brengen tot één.

Boksbeugel
Je begrijpt dat we ietwat skeptisch waren toen we het stukje plastic binnenkregen dat nog het meest doet denken aan een boksbeugel. Trots staat het gewicht op de verpakking vermeld, maar of dit nou het item is waardoor je tijdswinst gaat boeken betwijfelen. De enige reden waarom we ons trouwe (en ietwat vettige) setje bandenlichters in zouden ruilen is als deze Speedier Lever (want zo heet ‘ie officieel) ons leven makkelijker zou maken als we weer eens langs de kant van de weg staan te vloeken.

Crankbrothers Speedier Lever | Racefietsblog.nl

Net als de Kwik Fit
Want eerlijk is eerlijk, een lekke band wil je tijdens een rit vooral zo snel mogelijk oplossen. En aangezien sommige velgen en buitenbanden echt niet voor elkaar gemaakt lijken te zijn, is elke hulp welkom. Eerst testen we de Speedier Lever maar eens in een ‘veilige’ test omgeving. Ik pak een aantal verschillende wielen erbij en volg de instructies. Je beweegt de lichter van je af om een band van de velg te schuiven, en haalt ‘m (met de andere kant van de lever in de velgrand geklikt) naar je toe om de band er op te leggen. Eigenlijk doe je de beweging na die je kent van de bandenmontageapparaten bij de Kwik-Fit. En eerlijk is eerlijk, nadat we doen wat er op het instructiekaartje staat, werkt de bandenlichter eigenlijk heel prima. Je hebt voldoende grip door het boksbeugeldesign en het geheel voelt stevig genoeg om wat krachten aan te kunnen.

Flessenopener
Na enkele tests op verschillende soorten (en diktes) velgen kunnen we eigenlijk maar tot één conclusie komen. De Speedier Lever werkt en de kans op een lekke binnenband doordat ‘ie tussen je lichter en de velg gekneld zit is een stuk kleiner dan bij het traditionele setje. Crankbrothers zou er wel goed aan doen om de duurzaamheid nog verder te verbeteren door een harder materiaal te gebruiken. Op de tweede foto hieronder kan je dat goed zien. De Speedier Lever zal waarschijnlijk nog heel lang te gebruiken zijn, maar je ziet al dat het gebruikt is.

Daarnaast ziet die vloeiende beweging er eigenlijk best cool uit in vergelijk tot bandenlichters die door de lucht vliegen. Omdat te verduidelijken hebben we ook een korte video toegevoegd. Enige vraag is of je nu naar de winkel moet rennen om je trouwe setje te vervangen… eerlijk gezegd lijkt ons dat wat overdreven, maar mocht je opzoek zijn naar een nieuw setje dan is de Speedier Lever misschien een aardig alternatief. Alleen zouden we zelf nog een flessenopener aan het huidige ontwerp toevoegen :-).

De Crankbrothers Speedier Lever heeft een adviesprijs van EUR 6,99 en is ondermeer verkrijgbaar bij;

Van Herwerden, Voorburg
Wielersport Liersen, Eemnes
Fietswereld Johan Koolen, Den Bosch
Belga Fietsen Megastore, Groningen en Harkstede
Ventoux, Tiburg
Rat Bikes, Rotterdam
Republic Dutch, Utrecht

crankbrothers.speedier.lever.33