Afgelopen jaar was Racefietsblog op de Bikemotion op zoek naar leuk nieuws, toen we onze vrienden van TCK-sports tegenkwamen. Zij vertegenwoordigen een aantal bekende en minder bekende merken in Nederland. We testen al eerder de opvallende X-bionic kledingset via TCK. Op de beurs nodigden ze ons uit om een custom set Sidas zolen te laten maken voor onze bestaande racefietsschoenen. De meeste van ons zullen wanneer ze nieuwe fietsschoenen aanschaffen niet direct doorlopen naar een specialist om ook nog een setje zolen er bij te kopen, maar misschien moet je het volgende keer toch even overwegen.

Want afhankelijk van de schoen die je koopt krijg je er een fatsoenlijke zool bij, of een stukje karton dat zelfs Abebe Bikila zou verafschuwen. Ik weet uit ervaring dat Sidi vroeger legendarisch dunne zooltjes leverde bij hun schoenen. Een tijdje heb ik nog gezocht naar vervangende zolen omdat ik merkte dat de onderkant van mijn voeten best beurs was na een tocht, terwijl de schoen an sich prima zat. Dus toen ik de overstap maakte naar de Fizik R1 schoen was dat al een verademing eerlijk gezegd. Hier zat namelijk al een voorgevormde ‘standaard’ Sidas zool in, maar het kan dus nog comfortabeler en persoonlijker.

Sidas ken je misschien wel als naam achter de zolen in je ski-schoenen, een tijdje geleden hebben ze de overstap gemaakt naar wielerschoenen en dat is geen gekke gedachte. Want beide soorten schoenen halen hun comfort niet uit de zool, die moet namelijk zo stijf mogelijk zijn. Comfort haal je dus voor een groot deel uit de inlegzool. En Sidas maakt die dus op maat, in een aantal stappen.

Voetboog
Eerst wordt je voetafdruk bekeken om te zien hoe je ‘staat’ hieraan wordt al een eerste inschatting maken. Je voetboog bepaalt namelijk voor een groot deel welke basiszool er wordt gebruikt voor stap 2. Je gaat vervolgens met je voeten een minuut of 10 in een soort van een gel-bad staan (altijd leuk op een volle beursvloer zoals bij Bikemotion). Hierdoor wordt er een tijdelijke mal gemaakt die hard genoeg is om de verwarmde zolen (die komen uit een soort van oventje) met jouw natuurlijke gewicht te vormen tot perfect op gemaakt zolen. Volgens Sidas zijn de voordelen dat je meer steun krijgt en dus vooral minder snel moe wordt. Ik merkte ook dat ik minder snel tintelende en koude voeten kreeg dan met mijn oude zolen/schoenen. Ik heb nauwelijks gebruik hoeven te maken van overschoenen tegen de wind dit winterseizoen. Tenslotte gebruik ik nu voor mijn gevoel veel meer mijn hele voet bij het fietsen in plaats van alleen maar de bal waar je plaatjes opzitten. Geen idee of dit qua vermogen iets doet, maar het voelt zeer zeker comfortabeler.

Happy feet
Helaas zijn op dit moment de Sidas zolen voor wielerschoenen nog niet commercieel verkrijgbaar in Nederland. Als je een set R1’s koopt (of andere schoenen met standaard Sidas zolen) ben je al een eind, of je kan proberen een set custom zolen online te kopen en daarmee naar een wintersportspecialist te gaan. De techniek is hetzelfde namelijk, het verschil zit ‘m in de zool zelf. Zodra we meer weten over eventuele verkooppunten laten we het zeker weten! Want onze conclusie: een set perfect gevormde zolen maakt fietsen voelbaar fijner. Voeten worden minder snel koud, je gebruikt meer dan alleen de bal van voet en het tintelen is ook verdwenen. Happy feet dus!

sidas-binnenzool2

sidas-binnenzool

Gerelateerd