Zo rond begin december hoor je de vraag steeds meer om je heen: “Ga jij dit jaar meedoen?” Het is één van die uitdagingen waar wij fietsers blijkbaar warm voor lopen. Meer dan 40.000 enthousiastelingen deden in 2014 wereldwijd mee aan de Rapha/Strava Festive 500. De opdracht: fiets tussen kerst en oudjaarsavond 500 kilometer. Hoe, dat mag je zelf weten? Sommige doen het de eerst dag in één keer zoals een groepje heldhaftige Nederlanders vorig jaar, andere (zoals wij) hebben de volle acht dagen nodig om tussen kerstdiners, familiebezoeken en katerige ochtenden ook nog eens de tijd en energie te vinden om weer op de fiets te stappen. Want vergis je niet, ook al klinkt 500 kilometer heel haalbaar, je hebt toch echt een beetje een plan nodig.

Rapha Festive 500 | Racefietsblog.nl

Zo hebben wij bedacht dat we van en naar de verschillende kerstetentjes bij families zouden fietsen en dan het weekend na kerst twee lange dagtochten zouden maken zodat we tijdens de laatste dagen van het jaar de laatste kilometers bij elkaar zouden trappen. Ik ging de uitdaging aan samen met mijn fietsende wederhelft, die iets minder getraind was dan ik, maar op karakter veel goed maakte. Eerste praktische probleem: kerstcadeaus, waar laat je die op je racefiets? Gelukkig bood Post.nl uitkomst en stuurde we ze vast vooruit. Fietsen maar. De eerste serieuze etappe reden we op 24 december in de Brabantse Peel. Zo’n 70 kilometer waarvan de helft in van die vieze, koude winterregen en we dankzij een lekke band ook nog eens in een heuse stal terecht kwamen… de toon voor deze Festive 500 was gezet.

De ritten erna was het qua weer helaas meer van hetzelfde, soms een waterig zonnetje, soms keiharde hagelbuien. Her en der moesten we improviseren en soms stukjes met de trein doen om de sfeer nog een beetje Festive te houden. Na een prachtige dag in de Limburgse heuvels werd het al snel een stuk moeilijker. Sneeuw bedekte een groot deel van het zuiden van Nederland en de oostenwind zorgde voor de eerste echt winterse taferelen van 2014. Helaas waren we er vooral qua fietsen niet op voorbereid. 23 milimeter bandjes zonder profiel, een rugzak en zwart ijs is geen fijne combinatie. Fietsen werd meer klûnen en de dagelijkse kilometers kwamen even niet meer boven de 30 uit. Het zag er niet goed uit voor onze Festive 500 poging.

Rapha Festive 500 | Racefietsblog.nl

Wat wel hielp was de stroom van inspirerende foto’s op Instagram. Overal ter wereld waren mensen met hetzelfde doel bezig voor zichzelf te bewijzen dat ze dit konden, weer of geen weer. De foto’s uit Australië zagen er erg comfortabel uit, maar die uit Lapland gaven nog een veel groter boost. Als zij het konden, dan wij ook. Na een koud en bevroren weekend keerden we terug naar Amsterdam. Hier was het gelukkig helemaal sneeuw en ijsvrij. De wekker om 6 uur zetten en zowel voor als na het werk 70 kilometer maken gaat ook. Zo wist ik in de laatste drie dagen ook met nog wat kleine ritjes van en naar werk een heel eind te komen. 31 januari was de laatste dag, nu moest het gebeuren. Weer vroeg op om bij een prachtige zonsopkomst helemaal stuk te zitten. Ik had nu in 3 dagen zo’n 200 kilometer alleen gefietst en was er eigenlijk wel klaar mee. Gelukkig had ik het laatste ritje bewaard voor een trip naar de vrienden waar ik oud en nieuw mee zou vieren. Nog maar 20 kilometer had ik nodig. Ook deze donkere laatste kilometers waren zwaar, ik voelde dat mijn benen vooral helemaal leeg waren en had het constant koud. Als je dan ook nog eens suffig onderuit gaat op het 499 kilometer punt dan ben je er best even klaar mee. Maar de finish (en de vrienden met bier) waren nu zo dichtbij, dat lukte ook nog wel. Pain is for cyclists zullen we maar zeggen.

Conclusie
In 8 dagen fietste ik 507 kilometer bij elkaar. Mocht ik het komend jaar weer meedoen dan zou ik in ieder geval beter voorbereid willen zijn op sneeuw en ijs door middel van bredere banden met profiel of een mountainbike als back-up fiets klaar te hebben staan. Zorg dat je voldoende sets winterkleding klaar hebt liggen, 2 complete sets met warm ondershirt, warme fietstrui, wind/regenjas, een goede lange koersbroek (of 2 paar beenstukken), goede handschoenen, overschoenen en een muts voor onder je helm is het absolute minimum. Voor je ene set droog is zit je namelijk alweer op de fiets en in deze tijd van het jaar zit je binnen 10 kilometer al lekker onder de natte modder. Ook zou ik meer groepsritten van te voren willen plannen. Nu was het een strijd van 2 fietsers die elkaar in ieder geval de eerste 350 kilometer goed wisten te motiveren, maar het is echt belangrijk dat je niet het gevoel hebt dat je het helemaal alleen doet. Ik was moe maar zeer voldaan toen ik aankwam bij het haardvuur op oudejaarsavond. Het is moeilijk uit te leggen aan niet-fietsers wat je gedaan hebt en wat het voor jezelf betekent. Maar het feit dat ik net als meer dan 40.000 fietsers over de hele wereld deze uitdaging ben aangegaan en samen met zo’n 6.000 anderen ‘m ook volbracht hebt, inspireert en is absoluut een bijzondere ervaring. Daarnaast fiets je al die kerstcalorieën er direct weer allemaal af. Ik kan niet wachten tot de volgende editie.

Rapha Festive 500 | Racefietsblog.nl Rapha Festive 500 | Racefietsblog.nl  Rapha Festive 500 | Racefietsblog.nl

Meer info over de Festive 500 op de Rapha website en de resultaten van de challenge op Strava