Wanneer je wedstrijden en/of toertochten rijdt, komt het regelmatig voor dat je met de auto ergens naar toe moet.

Uiteraard moet de fiets mee! De een zet deze op de fietsendrager, waar de ander ervoor kiest om hem wat veiliger op te bergen in de laadruimte van de auto. Persoonlijk ben ik absoluut niet kapot van een fietsendrager en mijn fiets wordt dan ook altijd in de auto vervoerd! Probleempje in de wintermaanden is dan toch dat bij de cross-wedstrijden geregeld een smerige fiets mee terug de auto in moet. Hier hebben ze bij Easy Washer een oplossing voor gevonden en wij mogen deze Easy Washer mobiele hogedrukreinigers aan een uitgebreide test onderwerpen. Naast deze test mogen we ze ook 2 dagen exclusief aanbieden tegen een mooie actie prijs.

De Easy Washer mobiele hogedrukreinigers
De Easy Washer mobiele hogedrukreinigers zijn er in twee verschillende uitvoeringen met elk hun eigen eigenschappen. We zetten ze beide naast elkaar in een vergelijkende test, met uiteindelijk de hierbij horende voor- en nadelen. Het grootste verschil tussen beide Easy Washer hogedrukreinigers zit ‘m in de accu. Er is een model met accu (EX-1028) en een zonder accu (EX-1030).

Easy Washer EX-1028
Het apparaat bestaat uit 2 delen: de accu inclusief pomp en het waterreservoir. Beide delen zijn middels een draaisysteem van elkaar los te koppelen. Tussen de accu en het waterreservoir zit een filtertje zodat er geen rotzooi in de accu kan komen. Het apparaat weegt een kleine 8 kilo wanneer hij leeg is. Het reservoir is geschikt voor 17 liter water en wanneer je deze vol hebt weegt het gehele apparaat samen 24 kilo. Afmetingen zijn 50cm x 33cm x 23cm (hxbxd). Met een volle accu heb je voldoende vermogen om ongeveer 4 waterreservoirs leeg te spuiten. De waterdruk ligt rond de 9 bar. Een volle tank gaat ongeveer 12 minuten mee, wanneer je deze non-stop gebruikt. De Easy Washer mobiele hogedrukreiniger EX-1028 is uitgerust met een 6 meter lange slang met een spuitpistool, die je in meerdere standen kan instellen. Daarnaast wordt er een draagband bijgeleverd, een douchekop en een harde borstel. De slang sluit je aan op de accu middels een ‘gardena – achtige’ sluiting en ook het spuitpistool of andere accessoires kan je zo koppelen aan de Easy Washer hogedrukreiniger. De accu kan je instellen op 2 standen; namelijk Battery (accu) of Cigarette lighter (12 volt auto-aansluiting).

Op pad met de EX-1028
Voordat we op pad gaan met de EX-1028 mobiele hogedrukreiniger hebben we deze eerst even in elkaar gezet en in de tuin getest of alles naar behoren werkt. Slang aangesloten en het reservoir gevuld. Hierbij is het erg handig dat je de accu kan loskoppelen want anders past hij niet onder de kraan. Past ie wel onder de kraan, moet je toch best wat moeite doen wil je deze ‘eventjes’ van je aanrecht aftillen. Zwaar dus! Eenmaal buiten met een vol reservoir en een volle accu de Easy Washer op stand ‘battery’ gezet en meteen begint hij zachtjes te ronken en hoor je dat er druk wordt opgebouwd. In eerste instantie bleef dit maar doorgaan en kwam er water langs de sluiting naar buiten, maar dit bleek een foutje van mijn kant; ik was iets te snel met het aansluiten en had hem niet goed doorgedrukt. Wanneer de slang er goed op zit, stopt het geronk wanneer er voldoende druk is opgebouwd. Als je dan gaat spuiten zal de accu druk blijven opbouwen en zal er een geronk hoorbaar blijven. Echter is dit een vriendelijk geronk dat absoluut niet storend is. Alles werkt; apparaat in de auto en vies maken die fiets…

Na een toertocht, waarbij er flink door de bossen is gecrosst, was er weinig meer zichtbaar van de fiets. Eenmaal bij de auto de Easy Washer hogedrukreiniger eruit gepakt en meteen de fiets afgespoten. Er zitten wieltjes aan een kant waardoor je hem korte stukjes kan verplaatsen. De wieltjes zijn er niet voor gemaakt om hem als trolley te gebruiken. Doordat de drek op de fiets nog ‘vers’ is gaat het er makkelijk af. De straal van de Easy Washer is hard genoeg om ook wat aangekoekte klodders drek er af te spuiten. De lengte van de slang (6 meter) geeft je de mogelijkheid om rondom de fiets te lopen en deze aan alle kanten af te spuiten. Binnen een paar minuutjes heb je het frame en die wielen schoongespoten. Doekje erover en klaar. We waren met 3 personen op pad en alle 3 de fietsen hebben we af kunnen spuiten met 1 reservoir. Thuis uiteraard nog even de ketting en tandwielen van het nodige onderhoud voorzien, maar de tuinslang heb ik niet nodig gehad. Wel had ik thuis een beetje water in de laadruimte van m’n auto. Wanneer je de accu uitzet is het handig om het water uit de slang te laten lopen, want anders gaat dit druppelen. De EX-1028 is een volledig mobiele reiniger, maar mocht de accu leeg zijn kan je deze altijd nog koppelen aan de auto middels de 12-volt stekker die mooi weggewerkt is achter een klepje in de accu. Deze kabel heeft een lengte van 3 meter.

De Easy Washer EX-1030
In tegenstelling tot zijn grote broer bestaat de EX-1030 uit een gedeelte. Er zit namelijk geen accu bij dit model en de pomp zit direct onder het reservoir. De slang en het spuitpistool zijn hetzelfde, net als de waterdruk die het apparaat levert. De inhoud van het reservoir is 15 liter en de afmetingen zijn 38cm x 23cm x 40cm (hxbxd). In plaats van een harde borstel krijg je bij deze een langwerpige zachte borstel. Er zit geen draagband bij omdat dit model hogedrukreiniger niet volledig mobiel is. Hij moet nl. worden aangesloten op de 12-volt aansluiting van de auto. Deze kabel is 3 meter lang en wordt er uiteraard bijgeleverd. Als optie kan daar een omvormer bij worden besteld om hem aan te sluiten op het lichtnet. Het gewicht van de Easy Washer EX-1030 mobiele hogedrukreiniger is 5,8 kilo zonder water. Een vol reservoir zorgt voor een totaal gewicht van een kleine 21 kilo.

Op pad met de Easy Washer EX-1030
Dit keer niet na een toertocht maar na afloop van een wedstrijd heb ik gebruik gemaakt van de EX-1030 hogedrukreiniger. Hij is wat makkelijker in de auto te zetten, alleen merkte ik op de heenweg al dat hij door de laadruimte ging schuiven. Wellicht een combinatie van wat minder gewicht en een redelijk gladde vloer. De wieltjes die eronder zitten (met hetzelfde doeleinde als die van z’n grote broer) zaten namelijk ‘op slot’ om rollen tegen te gaan. Na afloop van de wedstrijd de Easy Washer hogedrukreiniger aangesloten op de sigarettenaansteker. De kabel is 3 meter dus de EX-1030 zelf kan in de auto blijven staan. Het afspuiten gaat op dezelfde manier als bij de grotere versie. Ook bij dit model geldt dat binnen 5 minuten de fiets mooi schoon is en je thuis alleen nog even de ketting en tandwielen moet onderhouden.

Pluspunten algemeen
+ Verschillende borstels (een met zeepreservoir en een langwerpige borstel)
+ Onderdelen eventueel los bij te bestellen
+ Simpele sluitingen voor demontage en schoonmaak
+ Instelbaarheid waterdruk

Minpunten algemeen
Gewicht (gevuld zijn beide erg zwaar om te dragen. Afhankelijk van gebruik zou je de tank minder vol kunnen doen!)
– Slang lekt wanneer je vergeet de ‘druk’ eraf te halen.

 

Pluspunten EX-1028
+ Volledig mobiel
+ Voldoende water/accu
+ Tevens aan te sluiten op 12-volt

Minpunten EX-1028
– Past moeilijk onder de kraan

 

Pluspunten EX-1030
+ Makkelijker hanteerbaar
+ Staat stabieler

Minpunten EX-1030
– ‘Rolt’ door de laadruimte van de auto
– Afspuiten moet in de buurt van de auto/parkeerplaats

Conclusie test Easy Washer mobiele hogedrukreiniger:
De Easy Washer mobiele hogedrukreiniger is echt een uitkomst voor de fietser die (vooral in de winter) de ATB en Cyclocrosser uit de schuur haalt en daar dan ook mee op uit trekt. Vaak zijn bij toertochten of wedstrijden de afspuit plaatsen niet altijd even goed geregeld. En wanneer ze er wel zijn, staat er een dusdanige rij dat achter aansluiten ook niet altijd een optie is. In het geval van de mobiele Easy Washer kan het ook een enorme uitkomst zijn wanneer je geen tuinslang hebt, of je fiets moet poetsen op een balkon. Je kan er namelijk alle kanten mee uit, zonder dat je per se een waterbron in de buurt moet hebben. Wanneer je er teveel mee moet sjouwen, word je het waarschijnlijk wel zat want het weegt nogal wat. Zoals je in de plus- en minpunten kan zien, hebben beide hogedrukreinigers hun eigen voor- en nadelen. Maar wanneer ik zou moeten kiezen, dan wordt het de grote broer. Dit puur vanwege het gemak dat deze overal bruikbaar is. Ook sta je hierdoor niet in de directe omgeving van je auto (of de andere auto’s op de parkeerplaats). Mocht de accu leeg zijn, kan je altijd nog overschakelen op de accu van de auto. Uiteraard is dit persoonlijk, want ze werken beide exact hetzelfde. Het is maar net welke persoonlijke voorkeuren jij hebt qua gebruik! De borstels die bij beide modellen worden geleverd, zijn een prima uitkomst voor de fietser, want met de langwerpige borstel kan je prima tussen de moeilijke plekken van een frame, bijvoorbeeld rondom het bracket/crankstel. Mocht je je fiets met zeep willen wassen, is er zelfs de mogelijkheid om bij de harde borstel een zeep-reservoir te monteren zodat je de fiets echt kan afsoppen. Voor de mensen die de fiets echt vertroetelen; water in de tank kan tot een temperatuur van 60 graden.

Actie!
Samen met Easy Washer hebben we voor lezers van Racefietsblog.nl een mooie actie op touw gezet die exclusief geldt voor komende 2 dagen (tot dinsdagavond 12 uur).
Easy Washer EX-1028: 129.95 EUR (normaal 159,95)
Easy Washer EX – 1030: 84.95 EUR (normaal 99,95)
Daarnaast krijg je bij beide producten de verzendkosten cadeau!

Hoe kan je bestellen?
Mail je gegevens (Naam, adres en e-mailadres) naar Redactie[at]racefietsblog.nl.
Wij zorgen ervoor dat alle gegevens worden doorgestuurd naar de heren van Easy Washer waarna je een factuur in je mailbox krijgt.
Na betaling zal het product naar je toe worden verzonden.

www.easywasher.nl

easywasher-6 easywasher-5 easywasher-4 easywasher-3 easywasher-2 easywasher-cyclocross