Met sporten verliest je lichaam vocht door zweten en uitademen, dat is niets nieuws. Je kan voor het gemak de regel aanhouden dat je in ieder geval 1 bidon per uur moet drinken. Wil je blijven presteren dan is het helemaal goed om het vocht weer aan te vullen tijdens het sporten. Wij wielrenners doen dat met een bidon. Maar wat doe je daar dan in? Water, sportdrank, cola (ja die zijn er ook) of iets anders?

Wij hebben de Elete Sportdruppels van Vitals eens een tijdje geprobeerd. Deze druppels doe je bij je water in je bidon.

Het product bevat elektrolyten die je lichaam nodig heeft, zeker tijdens het sporten waarbij er veel vocht verloren gaat. Wat elektrolyten zijn, is een studie apart maar voor het gemak kunnen we zeggen dat het zouten zijn zoals de positief geladen elektrolyten magnesium, kalium en sodium en de negatief geladen elektrolyten als chloride, sulfiet etc.). Voor het gemak dus “zouten”. We kennen allemaal wel het flauwe gevoel dat je krijgt wanneer je alleen water drinkt. In een sportdrank zitten vaak ook al deze elektrolyten dus de vraag die opkomt, is waarom dan deze sportdruppels? Het verschil zit hem in de oorsprong van het product. Sportdranken worden in fabrieken gefabriceerd waarbij alle ingrediënten worden verzameld en erin worden gestopt. Deze Elete Sportdruppels komen uit het Great Salt Lake in Utah (Verenigde Staten). Het is daarom een 100% natuurlijk product en bevat geen calorieën. Wanneer je de druppels ontleed vind je: magnesium (veel meer dan in normale sportdranken), kalium, chloride en natrium. Verder niks. Geen toegevoegde suikers of zoetstoffen of calorieën. Maar je hebt toch ook koolhydraten (voor het gemak: suikers) nodig tijdens het wielrennen? Dat klopt, maar als je van puur natuur houdt, neem je een banaan en/of een mueslibol of iets anders onderweg.

De Elete Sportdruppels zijn getest op doping door het NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Dus dat is ook geregeld. En even struinen op internet leert dat Elete zijn oorsprong heeft bij het Deense Panacea. En het Deense Panacea is weer official supplier Team Tinkoff Saxo. Dus…

In de praktijk
Het product komt in een klein flesje met een inhoud van 100 ml. Het werkt met een druppelsysteem waarbij 60 druppels nodig zijn op 1 liter water. Volgens de gebruiksaanwijzing kan je met dit flesje zo’n 30 liter water klaarmaken voor gebruik. Dat is dus 60 kleine bidons of 40 grote bidons. Tijdens het vullen van een grote bidon is het een druppelen een beetje vervelend omdat de 40 druppels die dan nodig zijn, er best lang over doen voordat ze allemaal in de bidon zijn gedruppeld. In de praktijk weet je na een tijdje ongeveer hoeveel kneepjes in het flesje (waarbij de sportdruppels er in een straaltje uitspuiten) goed zijn voor dezelfde hoeveelheid en dat gaat een stuk sneller, maar iets minder nauwkeurig. Dat druppelen mag wel iets verbeterd worden, misschien door grotere druppels.

Voordeel van het kleine flesje is dat het toevoegen van de sportdruppels geen poederrommel geeft en eigenlijk heel snel kan worden gedaan. Tijdens het gebruik wen je zo aan het gemak ervan dat wanneer je weer met poeder moet werken, je dat snel een gedoe vindt. Het flesje past ook gemakkelijk ergens tussen het servies of glaswerk in je keuken en is makkelijk mee te nemen voor onderweg. Met een grote bus sportdrankpoeder is dat veel lastiger.

Smaak
In principe is er geen smaak aan het product toegevoegd, maar helemaal neutraal smaakt het ook niet. Dit komt door het natrium wat het water een ietwat weeïge smaak geeft. Eigenlijk hetzelfde smaakje wanneer je keukenzout aan water toevoegt. Je went hier snel aan en je hebt daardoor ook direct door wanneer je iets teveel druppels hebt toegevoegd. Dan wordt het smaakje een beetje alsof je met je neus tijdens een verkoudheid zoutwater hebt opgesnoven. Tenminste, daar moest ik aan denken. Maar in dat geval ben je iets uitgeschoten met de druppels 🙂

Merkbaar verschil
Je merkt de werking van het product ten opzichte van water duidelijk. Van alleen water drinken krijg je op een gegeven moment een flauw gevoel, dat komt omdat je zout zweet maar dit niet meer aanvult. Met deze sportdruppels heb je dat niet, dus daar is het zeker goed voor. Met alleen water is ook de spierpijn aanzienlijk meer dan met de sportdruppels. Dit komt ook weer door de elektrolyten. Gebruikers van deze sportdruppels ervaren ook een vermindering van kramp, maar omdat ik zelf nooit kramp heb (en dit tijdens het testen ook niet heb gehad), heb ik dit niet kunnen testen. Logisch is dat je uiteindelijk de koolhydraten mist, maar die kan je dan op een andere manier innemen. Je zou de sportdruppels ook aan je sportdrank kunnen toevoegen maar zelf zie ik daar de toegevoegde waarde niet van. Je moet in dat geval zowel de sportdruppels kopen én een of ander poeder. Je kan dan misschien iets minder poeder gebruiken, maar hierdoor wordt alles nogal omslachtig en gaat het aan het doel van de druppels (die natuurlijk zijn) mijn inziens voorbij. Wat wel een optie is, is om de druppels aan een limonade-achtige drank toe te voegen, maar mijn voorkeur ging tijdens het testen naar gewoon water met in mijn achterzak een gelletje of banaan voor de koolhydraten. Voor langere tochten neem ik vaak een mueslibol mee.

Conclusie
De werking van de sportdruppels in combinatie met wat losse suikers geven hetzelfde resultaat als een complete sportdrank. Er zijn wat mij betreft twee redenen waarom je deze druppels zou gaan gebruiken. Ten eerste omdat je van natuurlijke producten houdt en ten tweede voor het gemak. Een bidon met sportdruppels klaarmaken werkt in de praktijk zoveel makkelijker dan het gedoe met de grote sportvoedingpoederbussen.  Natuurlijk is “gedoe” ook maar relatief. En een banaan of een gelletje nam ik toch altijd al mee. Vooral met korte ritjes (tot ongeveer 3 uur) merk ik dat ik tegenwoordig altijd de druppels kies boven de poeder. Daarbij komt dat een flesje voor 40 – grote – bidons maar 14,95 kost.

Webshop Elete Sportdruppels

WEGGEEFACTIE
We mogen vijf proefsets weggeven zodat je zelf kan bepalen of bovenstaand klopt. Laat hieronder weten wat jullie op dit moment meenemen qua voeding/drinken tijdens een fietstocht. Je hebt de tijd tot woensdag 19 augustus 18:00 uur. Daarna trekken we uit de reacties 5 winnaars.

sportdruppelsvitals