Na de korte kennismaking met het merk waar we al eerder over schreven en waar Team Belkin mee koerst, Etxeondo, nu een review. Ze stuurden ons een aantal kledingstukken uit hun lente/zomer collectie om te proberen en er over te schrijven. Dat is goed bevallen!

We kregen twee jerseys en twee bib-shorts en in beide gevallen gaat het om een verschillende prijscategorie. Dat vinden we juist leuk want vaak heb je wel al een voorkeur voor een merk, om wat voor reden dan ook. Maar moet je dan voor de duurste gaan of kan je jouw tochten ook prima fietsen met één die een beter betaalbaar is? Bij Etxeondo is dit zeker ook handig want ze hebben een behoorlijk uitgebreide collectie. Zo hebben ze 8 jerseys, variërend in prijs van EUR 69 tot EUR 129 en maar liefst 9 broeken van EUR 65 tot EUR 229. Wij kregen de Gizon (EUR 69) en Reflex (EUR 99) shirts en de Dicolor (EUR 89) en Sorte (EUR 129) broeken. De Reflex en Sorte (zie foto boven) passen heel goed bij elkaar door de vergelijkbare patronen die gebruikt worden. De Gizon en Dicolor (zie foto beneden) kunnen ook prima bij elkaar, maar zijn daar niet specifiek voor ontworpen.

Eerste indruk
Bij de shirts valt meteen het verschil tussen de twee op. Niet door het verschil in kwaliteit maar wel door het materiaal. De Gizon (100% polyester) is heel licht en dun en zit wat ruimer terwijl de Reflex echt een wat ‘racier’ pasvorm heeft met een wat dikker en stugger voelend materiaal.  Er zit overigens wel enige stretch in, het shirt bestaat voor 91% uit polyamide en 9% elastaan, waardoor het dus prettig om je lichaam zit. Voor beide geldt dat het geen ‘schreeuwers’ zijn. Geen opvallende of veel verschillende kleuren. Beide bestaan uit twee kleuren, waarbij zwart de basis is. Ze zijn wel in verschillende kleuren te krijgen, zoals rood, wit en blauw.

De Gizon hangt wat betreft design een beetje tegen vintage aan. Onze uitvoering is overwegend zwart, rechte vlakken met dwars over de borst ‘Etxeondo’. De Gizon heeft juist een modern design met vloeiende lijnen, heel stijlvol en rustig voor het oog.

De broeken lijken wat betreft materiaal iets meer op elkaar. Opvallend op het label is dat er twee en drie verschillende samenstellingen genoemd worden, de broeken bestaan uit verschillende panelen. Ook hier weer een deel polyester, polyamide en elastaan. Het elastaan wordt bij beide broeken voor ongeveer 20% gebruikt, het zorgt voor de strakke pasvorm zoals het hoort bij een fietsbroek. We hebben beide broeken in het zwart ontvangen, maar ze zijn in meerdere kleuren te krijgen, wederom rood, wit en blauw. De Dicolor krijg je dan ook echt helemaal in het rood, wit of blauw, dat zie je niet zo vaak.

In de praktijk
Bij het aantrekken van de shirts geldt voor beide hetzelfde; ze zitten heerlijk! Persoonlijk bevalt de Reflex het beste omdat deze wat strakker zit, maar wanneer je dit juist liever niet hebt dan zit je bij de Gizon juist weer goed. Hoewel de Gizon iets losser of vrijer zit is de pasvorm nog steeds naar het lichaam. Wat je soms hebt bij shirts die wat ruimer zitten is dat de zakken iets gaan hangen wanneer je er flink wat spullen in doet. Niets zo vervelend als een shirt daardoor gaat trekken, of dat je het gevoel hebt dat je spullen uit de zakken vallen wanneer je over hobbels rijdt, maar niets van dit alles dus.

Etxeondo gebruikt bij de Gizon hun eigen Super Dry stof. Onze eerste indruk sluit goed aan bij een van de eigenschappen; Lightweight comfort. Dat het licht en dun is wordt ook nog eens bevestigd wanneer je het shirt tegen het licht houdt; je kijkt er zo doorheen! Het is overigens niet doorzichtig, je kan het zo op je lichaam dragen, maar laat wel goed zien dat het open structuur heeft waardoor het goed ademt. Prima voor de warmere dagen en afvoer van vocht dus.

De Reflex gebruikt weer andere stof, namelijk Meryl. Eigenschappen zijn ondermeer een laag gewicht, snel drogend en veel bewegingsvrijheid. Het shirt sluit nauw aan op het lichaam waardoor dit ook noodzakelijke eigenschappen zijn en dit wordt zeker waargemaakt. Onder verschillende condities bleef het altijd comfortabel en ademend zoals je van zo’n shirt mag verwachten. We gebruikten er zoals altijd wel een ondershirt bij.

Verder hebben beide een rits over hele voorkant en drie zakken op de rug. Meer heb je niet nodig. De vakken zitten ook op de goede hoogte, je hebt ze meteen gevonden als je je handen naar achteren doet.

De Dicolor broek is misschien niet de allergoedkoopste maar is met een prijs ruim onder 100 euro zeker ook niet de duurste broek met bretels op de markt. Daar krijg je een meer dan behoorlijke broek voor. De pasvorm is erg goed en dat blijft ook zo tijdens het fietsen. Hoewel de onderkant van de pijpen geen rubberachtige grippers hebben hebben blijven ze perfect op hun plek zitten. Het heeft de Etxeondo’s Behar zeem ingenaaid, heerlijk dik en comfortabel. Ook na ritten van drie uur of meer was deze nog prettig. Waar voor je geld dus!

Die lange ritten gaan de Sorte ook meer dan goed af. De pijpen blijven goed op hun plek en lijken een soort van compressie-ondersteuning te geven hetgeen wij als zeer prettig ervaren. Dat komt zeer waarschijnlijk door de Lycra Sport stof met stretch eigenschappen die erin verwerkt is. Deze broek heeft de Urraki zeem ingenaaid. Ook bij deze zeem voel je direct dat het comfortabel is. Deze zeem anti-bacterieel, in tegenstelling tot de Behar. Fijn idee als je er veel gebruik van maakt of hele lange ritten wil gaan maken. De Sorte zit duidelijk iets strakker om de benen, het neigt een beetje naar compressie. Je ziet ook dat de pijpen van de broek uit verschillende panelen bestaan. Dit zit echt heel fijn! Daar zit ook een beetje het verschil tussen de twee, de Sorte is wat geavanceerder wat betreft materiaal en gevoel.

Pluspunten

Gizon jersey
+ Pasvorm, als je van een wat ruimere snit houdt
+ Lekker luchtig
+ Rits over hele lengte

Reflex jersey
+ Pasvorm, zit lekker op het lichaam.
+ Rits over hele lengte
+ Stijlvol design

Dicolor bib-shorts
+ Pasvorm, zit als gegoten
+ Uitstekende zeem voor deze prijs
+ Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, kan zich meten met broeken uit hogere prijsklasses

Sorte bib-shorts
+ Pasvorm, zit als gegoten
+ Compressie gevoel om de benen is prettig
+ Zeem is zeer comfortabel bij de langere ritten en is anti-bacterieel

Minpunten

Gizon jersey
– Lekker luchtig, dus minder geschikt voor frisse/koude dagen

Reflex jersey
– 99 euro voor een fietsshirt is veel

Dicolor bib-shorts
– Geen

Sorte bib-shorts
– Geen

Conclusie
De plus- en minpunten laten het al zien, we hebben weinig kritiek op de spullen van Etxeondo. De pasvorm is absoluut de grote plus bij alle vier de producten. Verder valt er simpelweg weinig aan te merken op de kledingstukken. De tijd moet uitwijzen hoe ze het houden. We komen hier mogelijk nog op terug dus. Het gaat om heel goede prijs/kwaliteit verhouding naar onze mening. Voor de beginnende fietser zal 129 euro voor een fietsbroek (en waarschijnlijk zelfs ook 89 euro) toch een iets te hoge aanschaf zijn. Die drempel is mogelijk nog hoger bij de shirts. De 99 euro voor het Relfex shirt is nou eenmaal veel geld. Ben je iemand die wekelijks op de fiets zit en niet binnen het uur weer thuis is, dan zijn ze zeker het overwegen waard. Trek het maar eens aan!

Details

Gizon Short Sleeve Jersey, getest in XL, adviesprijs EUR 69
Reflex Short Sleeve Jersey, getest in XL, adviesprijs EUR 99

Dicolor Bib Short, getest in XL, adviesprijs EUR 89
Sorte Bib Short, getest in XL, adviesprijs EUR 129

Meer details zijn ook te vinden op de website van Etxeondo.

Tester is 1.92m lang, 89kg zwaar en draagt doorgaans XL

Er zijn nog niet zoveel retailers in de Benelux te vinden, dus het is nog exclusief!