Bijna iedere wielertoerist heeft het er wel eens over, zeker nu de lange broek weer de kast in mag. Scheer ik nou wel of niet mijn benen?!

Kijk, alle profs scheren hun benen en of de reden nou is dat het beter masseert of dat je bij wonden geen last hebt van haren erin of dat het gewoon esthetisch verantwoord is. Maar gaat de toerfietser hierin mee? Teneerste moet je je vrouw al enthousiast krijgen, want ondanks dat geschoren benen in je wielertenue goed staan, loop je natuurlijk niet de hele zomer in je wielertenu. En eerlijk is eerlijk; als je aan het winkelen bent of misschien een dagje op het strand ligt, zien die gladde kale benen er opeens veel minder stoer uit.

Het grappige is dat iedere man gewoon vraagt: ga je nog scheren of niet? Doorvragen doen ze eigenlijk niet. Hoe? Wat? Waarom? En dat snap ik wel want dan wordt het al snel een beetje genant gesprek voor de mannen. Dus vandaar dat ik dacht: Laat ik eens testen hoe je je benen scheert zodat dit je misschien helpt om zelf ook de stap te zetten. (of misschien helpt dit om het juist nooit te gaan doen). Iedere renner die zijn benen al scheert mag dit artikel overslaan want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier. Dit is meer voor de scheermaagden.

Vrouw akkoord en dan?
Eigenlijk vindt mijn vrouw het helemaal niets dat ik mijn benen ga scheren maar in het kader van dit artikel heb ik haar kunnen overhalen. Maar daarna? Stiekem vind ik het toch een beetje raar om je benen te moeten scheren. Maar goed, als ik nu een keer goed scheer, heb ik daar het hele seizoen lekker plezier van (als ik mijn wielerbroek aan heb tenminste). Dat is dan direct de eerste, ietwat naïeve gedachte. “Denk je dat je maar een keer hoeft te scheren?” “Haar groeit weer aan he!” – mijn vrouw zet me weer met beide benen op de grond. Beetje stom van me, maar ik had er gewoon nog nooit echt zo over nagedacht. Dus niks één keer scheren in het seizoen. Hmmm… dan maar eerst eens een proefstukje zetten op mijn scheenbeen om te kijken hoe snel het weer aangroeit. Dat duurt inderdaad ongeveer een week (tenzij je echt super glad wil, dan moet je dagelijks aan de bak), maar een week is goed te doen.

Het echte werk
Eerst maar een tondeuse om grotendeels de haren weg te scheren. Dan komen er opeens rare vragen naar boven: tot waar scheer je je eigenlijk? Tot net aan de rand van je wielerbroek? Nee dat ziet er stom uit wanneer je in een korte broek loopt. Dus dan maar tot de lies. (dit soort, voor de man vreemde vragen is direct de reden waarom renners onderling er niet over hebben). Het rechter been is zo goed als kaal en is klaar voor het scheermesje en scheerschuim. Wanneer je direct met een scheermesje begint gaat het heel lastig als je haren nogal lang zijn, dus eerst voorbewerken met een tondeuse.

Bad vol laten lopen (maar een douche gaat ook prima) benen even lekker warm laten worden, insmeren met scheerschuim dat net als bij je baard net even lekkerder scheert. Dan met het scheermesje langzaam van beneden naar boven (tegen de haargroeirichting in), dan wordt het resultaat het mooist. Ik doe eerst het onderbeen en dan het bovenbeen. Het onderbeen gaat het makkelijkst zittend (of liggend in bad) het bovenbeen gaat beter staand. Mijn eerste halen zijn opvallend zacht. Ik verwachtte een zelfde gevoel als wanneer ik mijn baard scheer, maar de haartjes op je been zijn natuurlijk veel minder stoppelig. Dus zonder bloederige taferelen is mijn rechterbeen helemaal glad. Dat is dus een meevaller.

Wat niet een meevaller is, is de tijd die het kost. Serieus… wat een gedoe. Misschien wordt je er handiger in wanneer je het vaker hebt gedaan maar je been is toch een groter oppervlak dan het begroeide gedeelte van je gezicht. En het controleren of je alle haartjes hebt gehad en geen plekken hebt overgeslagen… pfff.

Omdat ik duidelijk het verschil wilde voelen heb ik een dag rondgelopen en rondgefietst met een behaard en een geschoren been. Wat dan opvalt, is dat je been raar aanvoelt, glad! Als ik er naar kijk heb ik een beetje een associatie met zo’n kale kat (een Sphynx voor de liefhebber). Ik moet er nog even aan wennen, ben ik bang. Tijdens een rondje fietsen met een geschoren been merk ik al snel dat ik in de knieholte een vreemde kriebel heb… bij thuiskomst blijkt dat ik aan de achterkant van mijn been in de knieholte aardige plukken haar heb overgeslagen. Dus dat moet nog even over worden gedaan, daarnaast jeukt het been ook af en toe een beetje, de eerste 2 dagen. Insmeren met gewone creme is de oplossing gelukkig. Dat is eigenlijk hetzelfde als met gewoon (baard)scheren behalve dat je niet met dure aftershave in de weer hoeft. Daarbij nog de tip om niet te hoog in de lies te scheren omdat daar de meeste irritatie vandaan komt. (maar deze tip is voor mijn rechterbeen nu te laat). Maar nadat je benen gewend zijn aan het scheren verdwijnt de jeuk.

Verder fiets het prima. Het linker been ook maar op dezelfde manier scheren. De achterkant maar even extra goed doen en klaar ben ik. (voor deze week dan)

Lang verhaal maar hier in het kort de stappen:

 • tondeuse benen kaal maken
 • onder douche of in bad
 • scheerschuim en scheermesje
 • van beneden naar boven scheren
 • let op de achterkant en knieholtes (vraag eventueel je vriendin/vrouw je te helpen)
 • insmeren met creme
 • en fietsen maar

Persoonlijk vind ik het wel heel veel gedoe, dus of ik het weer ga doen is afhankelijk van alle reacties dit seizoen en of ik na een heel seizoen nog steeds zin heb in wekelijks scheren.

En dan stop ik nu met dit ongemakkelijke onderwerp en ik wil er ook niet meer over praten. Vanaf nu praat ik alleen nog maar over mannendingen!

Gerelateerd

 • Koen

  Grappig stukje.
  Groot verschil bij mij thuis is dat mijn vrouw mij moet overhalen om te scheren! 😉

 • Taco

  Leuk, maar niet voor alle mannen is het zo een taboe hoor…..Verschil als je onderuitgaat (2 weken terug weer gebeurt) de wonden aan mijn (geschoren) benen zijn zo goed als geheeld: op mijn (niet geschoren) armen nog niet 🙁

 • Jacques

  na mijn val vorig jaar in Limburgs Mooiste met ongeschoren benen, waren het niet de kniewonden maar de (steeds weer nieuw uitgetrokken) haren er omheen die onverkwikkelijk waren bij het 2 x daags pleister-wisselen.
  Oorzaak bleek dat de huid rond een wond ultra-gevoelig is.
  Dus dit jaar ben ik wel degelijk weer aan het scheren… wel veel werk elke keer, idd.

 • Ronald

  Ik ben bovengemiddeld behaard en erken wel dat mijn benen in een wielerbroek er niet perfect uit zien zoals dat in de wielerwereld gewenst is. Maar ik ga er voorlopig toch echt niet aan beginnen. Ten eerste: ik rijd nu gemiddeld zo’n 150 a 200 kilometer per week, dus ik voel me eigenlijk nog geen volleerd wielrenner. Ten tweede: waar stop ik? alles is behaard; voeten, buik, borst, billen, rug, alles. weet je hoe belachelijk het eruit ziet als ik op het strand lig en mijn benen kaal zijn maar mijn schouders niet? Bovendien houdt mijn vriendin van haar.

  er moet veel gebeuren voor ik aan het scheren ga..

  • Ronald

   Overigens wel bedankt voor de tips, in het geval ik toch aan het mesje moet ooit 🙂

  • Ruben

   De bovengrens schuift telkens iets op. 😉

 • Edwin

  De eerste keer kost veel tijd, als je het daarna bij gaat houden tijdens het douchen ben je zo klaar!

  Persoonlijk vind ik het gewoon horen. Je geeft veel geld uit aan kleding etc. Om een beetje serieus over te komen horen er san ook geschoren benen bij! Plus het fiets lekkerder, vind ik. Flesje sportolie over je benen en je rijdt zo 5km harder 🙂

  Tip: lange sokken! Bij kale benen horen strepen.

  • Ruben

   100% eens.

 • adri
 • Ruben

  Het scheren van wielerbenen is een norm in het wielercircuit. Wedstrijdfietsers kijken dan ook vaak neer op ‘pannekoeken’ die eens per week (mits de zon zich laat zien) een klein rondje met een gemiddelde onder de 30 km/h op hun fiets uit de oertijd rijden. Helemaal erg is het wanneer een recreant op een fiets boven de €2000,- rijdt en het toch aandurft om met een behoorlijke beenbaard voor de dag te komen. Schande!

  Uiteraard mag hetgeen hierboven omschreven met een korrel zout genomen worden. Punt is dat wielrennen en benen scheren onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

 • H.O.

  Dat ik dit nog mee kan/mag maken!!!!!!
  ook goed dat je er gewoon over schrijft , want inderdaad je leest er bijna nooit wat over

 • Papageno

  Waxen! Ik laat het waxen (tot aan de lies). De eerste keer na de winter kost het meeste tijd. Meld de waxsalon bij het afspraak maken dat het gaat om behaarde mannenbenen ipv die paar haren die vrouwen hebben (scheelt gedoe). Kost ongeveer een uurtje maar dan ben je er ongeveer een maand vanaf (hangt van de ervarenheid van de waxer af; hoe meer ervaren, hoe dieper de haren worden afgebroken, nog beter is compleet ge-epileerd maar dan moet je echt een goede waxer vinden).

  Het gekste vind ik de de eerste dagen in een lange broek (naar je werk oid) dan wordt de broek niet op afstand gehouden door de haren en voelt het alsof je de hele dag in een natte broek loopt. Maar dat went snel.

  Scheren wel eens geprobeerd maar kost net zoveel tijd en moet vaker, knieholtes zijn lastig, het is wel goedkoper dan laten waxen.

 • Gekke Henkie

  Ik vindt het scheren van de benen zo onnodig, zo lang bezig zijn voor het masseren (doe ik niet) of het vallen, (dat is ook niet mijn hobby, afgelopen 10 jaar 1X gevallen op mijn heup, aflopppen, en op je heup heb je geen haar.) en dan blijft over de show dat je geschoren benen zou moeten hebben.
  Daar doe ik niet aan mee, mag me toch iets verder ontwikkeld hebben dan een recreant (triathleet op volle afstand, individuele tijdrit boven de 40km/h) Ik moet wel zeggen dat als ik om me heen kijk ik wel 1 van de weinigen ben… Ik zelf vindt het scheren van benen toch nog altijd iets vrouwelijks hebben.
  Ik ga er daarom niet aan beginnen..

 • d87

  Ik vind het grote flauwekul.

  Ik heb aardig wat haargroei op de benen dus in de lente en in de zomer trim ik de haren eenmalig. Kost hooguit 2x 10 minuten per jaar en zo loop je niet voor lul op het strand als op de fiets 😛

  • Johan

   Mee eens! Ik trim mijn beenharen ook. Dan kun je en fatsoenlijk met een korte broek wielrennen en ook nog ongegeneerd een zwembroek aan doen.
   Je hebt van philips een fantastisch trimapparaat waarbij je d.m.v. een draaibeweging te maken, de trimstand kunt bepalen. Na een paar keer uitproberen heb je de perfecte trimstand gevonden.
   Het voordeel is ook dat je dan niet iedere dag hoeft te scheren. 1 keer per of 2 per maand max om het mooi bij te houden.

 • Henny

  Benen scheren, dat moet toch elke fietser zelf weten. Maar als je er bij wil horen en je wil niet voor pannekoek worden verweten, dan hoort het er bij. Één keer op de week, kwartiertje werk onder de douche.

 • jos

  Mooi geschoren benen, maar dan wel met http://www.boldking.com/ want gillette is tegenwoordig niet meer te betalen.

 • Arjan Fidder

  Hoi Bjorn, wat een eerlijk en oprecht artikel!!! Je raakt eraan gewend en na een tijdje ga je behaarde benen raar vinden, echt waar;-) Laatst had ik, na vele jaren, weer wielerschoenen en mooie witte sokjes aan en bbbbrrrrr die behaarde benen geen kijk….. Maar eerlijk is eerlijk als je dan een pak aan hebt voelt die pantalon de eerste dag wel erg glad aan de benen.

 • Henk

  Gezien de reacties wordt je nog beroemd met die benen
  Goed artikel. ik denk ook dat het wennen is
  Iets wat je nooit hebt gedaan is altijd eerst vreemd.

 • Mark

  Mijn vrouw zegt dat zij stopt met haar benen scheren als ik er mee begin!

  • FiXXXer

   Hahaha, had die van mij kunnen zijn! Het enige wat een man hoort te scheren is zijn gezicht, de rest niet. (Zijn haar woorden dan he)

 • henk

  Benen egaal, glad scheren? Stop met scheermesjes en tondeuse. Koop FEET ontharingscrème. Je smeert met de zachte crème je benen in, laat het ong. 7 min. inwerken en vervolgens met een bijgeleverde zachte spatel verwijder je de crème van je benen. Nooit meer scheerwondjes. Neem daarna een douche om de benen af te spoelen. De huid voelt daarna prettig zacht.

  • Pat

   Inderdaad, dat werkt echt heel goed!

  • FiXXXer

   *VEET 😉

 • Hendrik

  Mooi stuk over het dilemma van de wielertoerist Bjorn! Ben zelf dit jaar voor het eerst met het mes en de benen aan de haal gegaan. Puur uit esthetische overwegingen. Strepen van de zon afgelopen week nog even aangescherpt op vakantie. Het is bijhouden, maar blijf het wel doen deze zomer.

  Mooi om ook de reacties te lezen. Ieder z’n meug!

 • Duracel

  Niks scheren! Ontharingsschuim….veel langer resultaat. Ik gebruik eigenmerk van Kruidvat. En het motto: gesoigneerd!

 • martine

  vanuit een vrouw en loopster.
  http://www.runtodream.com/algemeen/scheren

 • Marcel

  Onlangs bij een toertocht zat ik in een groepje, waarvan een paar mannen hun benen geschoren hadden. Ik kreeg gelijk hoge verwachtingen van het groepje en ging op kop rijden. Ik had ze binnen 2 minuten los gereden. Totaal gedesillusioneerd heb ik mijn weg alleen vervolgd.

  Punt dat ik wil maken is, zorg eerst maar dat je op een bepaald niveau komt, anders is het geen gezicht.

  • timdelma

   das ook dikke zever. Het is niet omdat je benen geschoren zijn, dat je een topper bent hé

  • Roy

   Das ook flauwekul. Het niveau pannenkoek wil ook nog wel eens vallen en dan heb je toch minder last van de wonden en littekens. En ik spreek uit ervaring :-p

 • Pat

  Aan de reactie van sommige mannen te zien is het nog een groot taboe! Het artikel wordt er niet minder om, goed en leuk onderwerp. Ik scheer zelf ook mijn benen (eigenlijk niet scheren maar gewoon ontharingscreme) en ben niet eens pro. Dat vind ik zo achterhaald. Feit is wel dat het massageteam tijdens onder meer de Alpe d’Huzes het als uitermate prettig ervoer.

 • annevds

  Ladyshave is toch veel makkelijker hoor!

  • Ik denk dat heel veel beenscherende mannen hier al eens aan gedacht hebben, maar dat het toch echt een stap te ver gaat

 • Bas Mulder

  Natuurlijk scheren, geen gezicht die shag op fietsbenen. In mijn werk als saunameester valt me trouwens op dat veel mannen die niet fietsen ook hun benen scheren, het is gewoon frisser om naar te kijken. Aangezien ik ook massages doe in het wellnesscentrum ben ik er heel blij mee.

 • Arlo

  Hey ik scheer mn benen ook en heb er inderdaad een aantal keer veel baat bij gehad nadat ik gevallen ben en mn schaafwonden minder geirritterd waren.
  Ook mijn fysio is er blij mee met massages en behandelingen. En, ik vind, dat het er netter uitziet op de fiets. Wat anderen zeggen als ik een korte broek draag boeit me niet, het is mijn keuze ze te scheren!!!
  Maar sinds kort scheer ik ook mijn armen want die hadden het net zo slecht te verduren na mijn laatste val ik heb zeker twee weken rondgelopen met geirriteerde schaafwonden op mn armen door haargroei. Dus benen scheren is een ding maar doe het dan helemaal goed.
  Oh ja ik gebruik gewoon een mesje en scheercreme werkt prima voor mij, elke week bijhouden dan ben je in 10 minuten klaar met twee benen en twee armen. By the way leuk stuk, heel herkenbaar.

 • guy.

  Ik scheer mijn benen al bijna 3jaar. Winter en zomer. En mijn vrouw vindt dat ook veel properder. Het fietst veel aangenamer en gemakkelijk tijdens het insmeren van de nodige zalfjes. En veel werk is het niet, het duurt nog geen 5 minuutjes bij mij,in de douche

 • K. Mulder

  Uitgetest, levert geen snelheid op, dus doe ik het juist niet. Esthetiek speelt in mijn leven geen rol.

 • Rick

  Waarom zou je gaan winkelen of op het strand gaan liggen als je kunt fietsen?

 • Wim

  De belangrijkste reden om je benen glad te maken is toch echt de snelheid! Die andere post van Specialized toont dit aan, maar ook deze: http://triathlon.competitor.com/2014/07/photos/secrets-wind-tunnel_102363

  Dan maar ff wat meer werk 😉

 • Gewoon heerlijk scheren. Je haalt het tabak er zo af met een tondeuse. En door het vaker te doen/oefening baat kunst. Ben je met 1 x per week in 10 min ook klaar. Vroeger in mijn eerste MTB jaar ben ik zo op mijn been gevallen dat ik na weken met haren in de wond te hebben gelegen, toen heb gezworen het voor altijd te scheren. Dat is meer dan 30 jaar geleden, en tijdens de massage ben ik maar ook de masseur altijd weer blij dat de benen geschoren zijn. Het maakt mij geen donder uit wat voor reacties het aanwakkert bij andere mannen en vrouwen. Ik doe het voor mijzelf toch. En ja mijn vriendin fietst ook en zei vind het te wow. Taboes zijn er om doorbroken te worden zo scheren, schuimen of waxen weg met de tabak op je benen. 🙂

 • Mark

  Ik ben eerste hulp verlener en mijn voornaamste reden is vanwege medische redenen (wonden of misschien wel operatie) en massages. Al kan ik nog zo goed sturen: een kuddedier voor je die niet oplet of een scholier die ineens afslaat… Ook al fiets ik niet hard.

  Hetzelfde geldt voor het scheren van mijn borstharen. Als je moet reanimeren hoeft iemand mij niet in 6 minuten eerst te scheren en een AED te zoeken. Dus ik kan sneller geholpen worden!

 • Michel

  Een mooie tip kijk eens bij Holland Beauty Company
  http://www.hollandbeautycompany.nl daar hebben ze een erg mooi product om je benen permanent haarvrij te krijgen. Ze hebben daar de Smoothskin MEN na twaalf weken haarvrij. Met de allernieuwste flitstechniek voor thuis. Het werkt super!! Als het niet werkt hebben ze een 90 dagen niet goed geld terug garantie. Ik zou zeggen mannen dit is echt de uitkomst voor het eindeloze scheren.

 • Meyer

  Er staat onder aan:”mannier” hahahaha

  • racefietsblog

   🙂 met dubbel n is ook een manier om het woord te schrijven. Toch maar even aangepast 😉 Dank.

 • Snelle Jelle

  Scheren die handel, ik heb enkel nog haar op mijn hoofd….hahaha 🙂
  Armen, benen alles eraf…..ziet er gewoon veeeeeeeeeeel beter uit, haar is overrated.

 • Smoothy

  Hoezo stoppen bij de lies? Scheer jij je kruis niet? Daar wordt je vrouw pas blij van. Probeer dat maar eens!!!