Soms kom je van die kleine handigheidjes tegen waarbij je bij jezelf denkt: “waarom kom ik daar niet op”?!

Deze keer ontvingen we de Snap. Een klein dopje als vervanging van je dopje van de snelspanner van je wiel. In het SNAPP dopje zit een mechanisme die 2 standen heeft: open en dicht. Hierdoor kan je je voorwiel met een handomdraai eruit halen.

Hoe werkt het?
Je laat het wiel in je fiets zitten. Maak eerst de snelsluiter van je wiel los op de normale manier. Draai daarna het dopje aan de de andere kant van het wiel van de as af (pas op het wegspringende veertje:-)). Vervolgens draai je de SNAP er een klein stukje op, en zet de SNAP op de dichte stand (dat is wanneer het zwarte palletje naar buiten steekt). Dat is even wennen maar het werkt als een druk en draaisysteem (soort kindersluiting). Draai nu met een inbus het zilveren veiligheidsschroefje in het midden een eindje eruit. Draai de SNAP nu zover de as op dat je met de normale snelsluiter (aan de linker kant) je wiel vast kan zetten.  Wanneer de SNAP zijn uiteindelijke positie gevonden heeft, draai je het zilveren veiligheidsschroefje vast. Dit hoeft niet muurvast, voorzichtig aandraaien is genoeg. En klaar!

Je kan nu je wiel eruit halen door:

  • de normale snelsluiter los te draaien
  • de SNAP een klein stukje in te drukken en een kwartslag naar los te draaien (hij gaat nu weer naar de open stand)

Na even oefenen met de “kindersluiting” moet ik zeggen dat het echt goed werkt.

Sierdopje voor achter
Het dopje voor het achterwiel dat je erbij geleverd krijgt heeft niet zo’n mechanisme en dient dus voor de sier. Na wat testen op verschillende racefietsen blijkt dat bij één extreem ontworpen carbon voorvork, het verschil tussen open en dicht van de SNAP wat krap is om het wiel met de snelspanner echt vast te zetten . Dus het is even testen of het op jouw racefiets goed werkt.

De prijs van de dopjes is €40,-  bij VR Sport.

Voordelen:

  • super handig je voorwiel in en uit
  • simpele installatie

Nadelen:

  • bij 1 fiets werkte het niet
  • dopje achterwiel heeft geen mechanisme

Conclusie:

Een hele simpele uitvinding die echt super werkt. 40 euro is niet heel goedkoop maar het is echt de moeite waard. Elke keer gaat frame en het voorwiel met iets meer plezier uit elkaar om achter in de auto plaats te nemen.

Dank aan VR Sport voor de testproducten

Tags: