Een onmisbaar accessoire tijdens het fietsen is natuurlijk de helm! Helaas zie ik nog te vaak mensen zonder helm, maar dat is een andere discussie. Team Sky rijdt sinds een jaar of drie met de helmen van Kask. Een opvallend compacte helm naar mijn idee. Via Carbonbike.be kregen we de mogelijkheid om de Kask Vertigo te testen; het topmodel van de helmenfabrikant uit Italië.

Eerste indruk
Bij het uitpakken van de helm vallen een aantal zaken vrijwel direct op. Meest opvallend is wel het leren kin-bandje met daarop de tekst; made in Italy. Wanneer we de helm wat nader inspecteren blijkt dat hij erg strak is afgewerkt. De materialen lopen mooi in elkaar over en nergens is er een oneffenheid te ontdekken. Dat de helm compact oogt op TV klopt ook wanneer we hem in de hand hebben, niet te breed en zeker geen uitstekende achterkant. Niet alleen het kin-bandje is van leer, maar ook aan de binnenkant van de bandjes die langs je oren lopen hebben ze leer gemaakt. De bandjes die langs je oren lopen kan je niet stellen en ik vraag me af of dit geen problemen gaat veroorzaken. Aan de binnenkant van de helm zit een lock-systeem dat werkt met een draaiknop. De drukpunten die tegen je hoofd zitten zijn bedekt met een schuim om knellen te voorkomen. De voering van de helm ziet er in eerste instantie wat vreemd uit. Het is een beetje sponzig materiaal met gaatjes. Volgens de beschrijving is het coolmax en dat verklaart dan ook de afwijkende structuur. Met de ventilatie zit het wel goed want er zitten behoorlijk wat openingen in en midden over de helm lopen twee lange sleuven. Waarschijnlijk zal de wind er wel lekker doorwaaien.

Helm op en gaan…
Wanneer we de helm voor de eerste keer opzetten voelt het meteen prettig. Middels de draaiknop aan de achterkant eventjes wat strakker zetten en hij sluit prima aan om m’n hoofd. Het kin-bandje moeten we eventjes wat groter zetten en dit gaat wat stug omdat het van leer is. Daar komt bij dat na het verstellen de ‘knik’  van de vorige afstelling nog wel eventjes zichtbaar blijft. Na verloop van tijd trekt dit wel weg. Wanneer we net onderweg zijn is het nog wat frisjes aan m’n hoofd, dus de ventilatie zit wel goed. Wat betreft de bandjes langs je oren; dit zit perfect. Zoals gezegd kan je deze niet verstellen maar dit is ook niet nodig. De bandjes vallen prima om de oren en het kin-bandje zit, daar waar die hoort, onder de kin. De foam/schuim padding zorgt voor een comfortabel gevoel en eigenlijk merk je niet eens dat je de helm op hebt. De ventilatie is zoals gezegd prima, maar door de grote sleuven komt er toch wel e.e.a. aan ongedierte binnenvliegen. Voordeel van de grote gaten is dat ze er 9 van de 10 keer ook zo weer uit zijn, maar het is af en toe wel eventjes irritant. Mocht het dan toch blijven jeuken kan je ook zo eventjes met je vinger door een van de gaten om te krabben. De padding aan de binnenkant van de helm doet naar mijn idee uitstekend zijn werk. De Kask is de eerste helm waarbij ik bij warmer weer geen last krijg van zweetdruppels die van m’n voorhoofd naar beneden lopen. Niets irritanter dan tijdens het fietsen zweetdruppels die richting je ogen gaan. De padding van de Kask neemt veel vocht op en in combinatie met de coolmax stof kan het ook makkelijk worden afgevoerd.

Pluspunten:
+ Compacte helm
+ Goede ventilatie
+ Leren bandjes
+ Strakke afwerking
+ Goede afvoer van zweet/vocht

Minpunten:
– Ongedierte komt er makkelijk in
– wat aan de zware kant

Details:
Kask Vertigo Nero-Rosso
Maat M
Adviesprijs: 210 Euro
Gewicht: 280 gram

Conclusie:
De Kask Vertigo is een erg comfortabele en compacte helm. Qua looks geen 13 in een dozijn helm en dat maakt hem naar mijn idee erg mooi. Voor een ‘weightweenie’ is de helm wellicht aan de zware kant, maar door het comfort merk je amper dat je een helm draagt. De goede ventilatie in combinatie met de coolmax padding zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft en dat je geen last hebt van zweet dat in je ogen druppelt. De leren bandjes zijn er prettig, makkelijk schoon te houden en verkleuren niet. Nadeel van de vele en grote ventilatie gaten is dat de vliegen in je helm vliegen. Of de helm net zo stevig is als de prijs hebben we overigens niet getest, maar 210 Euro voor een helm is vrij veel. De helm is in vele verschillende kleurstellingen leverbaar en dit zorgt ervoor dat er voor elke persoon wel een kleur is die bij je past.

Via Carbonbike

kask-vertigo7 kask-vertigo6 kask-vertigo5 kask-vertigo4 kask-vertigo3 kask-vertigo2

Gerelateerd

Tags: