Knog Blinder 4 | Racefietsblog.nl

Hoewel de warmste 1 november ooit is voorspeld, is afgelopen week de klok een uur achteruit gegaan. Wintertijd! Een uur eerder licht, maar ook een uur eerder donker ’s avonds. Wil je aan het einde van de middag of in de avond nog een rondje doen, dan moet je echt voor goede verlichting zorgen. Enerzijds om zelf wat te kunnen zien, maar zeker ook om gezien te worden.

Over het algemeen krijgt de koplamp veel aandacht, omdat je natuurlijk moet kunnen zien waar je fietst. Op de donkere polderwegen is het echter minstens zo belangrijk dat de andere weggebruikers, en dan met name de auto’s natuurlijk, jou ook kunnen zien. En dan red je het echt niet met dat rode lampje met elastiekje van de HEMA, dan moet je iets hebben dat meer licht produceert.

Een fabrikant die handige, makkelijk te gebruiken maar vooral goede accessoires voor je fiets produceert is Knog. Daar hebben we al eens de Blinder lampjes van laten zien. Simpel maar zeer effectief. Dit keer kregen we de Blinder 4 in handen. De naam is goed gekozen overigens. ‘4’ staat voor het aantal ledjes, en Blinder is ook wel toepasselijk. Man, wat komt daar een bak licht uit. Daar wil en moet je echt niet te lang in kijken want dan zie je de rest van de dag vier rode vlekjes. Niet heel gek ook, de opgegeven lichtsterkte is 44 lumen. Dat is niet extreem veel, maar meer dan voldoende voor een dergelijk achterlicht.

Zoals het Knog (uit Australië overigens) betaamd is het lampje makkelijk in gebruik. Dat geldt met name voor het doel waarvoor het gemaakt is; als verlichting voor je fiets. Dat je de ingebouwde accu kan opladen via USB is ook makkelijk, want USB poorten zijn er tegenwoordig in overvloed. Aan de achterkant wip je zo het ‘lipje’ eruit waarmee je het lampje in een USB poort steekt. Dat klinkt op zichzelf goed, maar in de praktijk blijkt het wat minder makkelijk te zijn. Bij dunne laptops steekt hij te ver uit (zie foto’s) en bij een desktop kan het ten koste gaat van andere poorten. Een losse USB verlengkabel werkt het beste, maar die wordt er helaas niet bij geleverd. Volledig laden duurt ongeveer vijf uur. Best lang, als je hem regelmatig bijlaadt merk je hier weinig van. Met een volle accu kan je ongeveer drie uur met de continustand en tot wel 50 uur in de knipperstand. In totaal zijn er overigens vier verschillende standen voor de verlichting (continu en drie verschillende knipperstanden). 

De achterkant en de klem zijn van siliconen. Lekker zacht en flexibel waardoor je geen krassen op je fiets krijgt en je met verschillende zadelpendiameters uit de voeten kan. Je hebt ook verder niet extra’s nodig, dus je neemt hem zo mee naar een andere fiets. Nadeel is wel dat de Blinder 4V alleen geschikt lijkt te zijn voor montage aan een zadelpen, iets met een kleinere diameter, zoals je achtervork, gaat niet werken. Als je de Blinder 4V in je handen hebt voel je ook dat hij goed in elkaar zit, strak ontwerp en hij lijkt tegen een stootje te kunnen. Hij is lekker licht, dus je neemt hem zo mee ergens in je zak om hem later te gebruiken. Hij weegt slecht 43 gram.

Plus
+ Veel licht
+ Makkelijk te monteren en demonteren
+ Laag in gewicht
+ Ziet er goed uit en zit ook goed in elkaar
+ Ingebouwde accu die via USB op te laden is

Min
– Plaats van de USB aansluiting is erg onhandig
– Met handschoenen is het knopje moeilijk te gebruiken
– Kan eigenlijk alleen bevestigd worden aan een zadelpen

Conclusie
Net als de andere producten van Knog is ook de Blinder 4V mooi ontworpen en van hoge kwaliteit. Het doet uitstekend wat het moet doen, maar heeft toch een paar tekortkomingen, met name dat je hem eigenlijk alleen aan je zadelpen kan monteren. Met spacers kom je misschien nog wel een heel eind, maar dat is toch niet de bedoeling. Dat je hem niet zomaar in elke USB poort kan gebruiken is ook erg onhandig, maar overkomelijk. Het knopje is haast niet te bedienen met handschoenen, maar tijdens een rit zal je toch niet snel aan je achterlicht zitten. Kortom, een paar punten kunnen misschien beter, maar het blijft een fijn, strak lampje dat vooral goed is in datgene waarvoor hij is gemaakt.

Online al te vinden voor EUR 35,-. Meer info op Knog.com.au

Knog Blinder 4 | Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nlKnog Blinder 4V |  Full review at Racefietsblog.nl

 

Tags: