Lake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable | See the full review on Racefietsblog.nl

Lake is een vreemde eend in de bijt, in positieve zin. Het zijn niet zomaar weer een paar fietsschoenen, ze zijn altijd net iets anders dan de rest. Zo ook dit model; de CX331 met vormbare hiel en kangoeroelederen bovenwerk. Allerminst een instapmodelletje al is het maar vanwege de prijs.

Een heat moldable hiel is natuurlijk niet nieuw. Dat zie je ook bij andere merken en Lake past het ook bij hun andere modellen toe, zoals bij hun crossschoen, de MX331 die Coen vorig jaar testte. Fijn is het wel. Nadat de schoenen een kwartiertje opgewarmd zijn in de oven worden ze naar je voet gevormd. En zo blijven ze ook. Dit kan je later nog wel een keer herhalen mocht je toch het gevoel hebben dat ze net niet goed gevormd zijn. Er is dus even wat persoonlijk aandacht nodig, maar hierna zijn ze helemaal klaar voor gebruik!

Eerste indruk
Ze zijn moeilijk in te schatten op het eerste gezicht. Vaak kan je bij het zien van de schoen al vrij snel inschatten tot welk segment een schoen behoort, maar de CX331’s laten zich niet zo makkelijk plaatsen. Dat komt waarschijnlijk door het kangoeroeleer. Leer wordt maar zelden toegepast op fietsschoenen. Het trekt wel je aandacht merk ik, omdat het er net wat anders uitziet.

Een bescheiden uiterlijk mag ik wel zeggen. Het testmodel lijkt wit, maar heeft een soort licht glanzend laagje. Je zou het bijna parelmoer kunnen noemen maar dat is het ook weer niet. Glanzend wit, laten we het daar op houden. Wel mooi overigens, voor alle duidelijkheid. Bescheiden zijn toch ook wel de logo’s. Weliswaar is het logo op de zijkant vrij groot, maar door de zilveren kleur springt deze er niet heel erg uit. Op de hiel staat Lake ook nog in het klein, ook in zilver.

Over de neus en aan beide zijkanten zit een soort mesh verwerkt, voor de ventilatie. Ook zitten er verspreid over de hele schoen nog extra gaatjes in het leer. Op de hiel en aan de buiten- en binnenkant zit reflecterend materiaal. Die op de zijkant zijn waarschijnlijk wat te klein om echt op te vallen, maar wel mooi meegenomen. De schoen heeft een enkele Boa sluiting, bovenaan je wreef. Omdat het dan wat lastiger kan zijn om ook onderaan de tong de schoen goed aan te kunnen trekken hebben ze twee extra haakjes geplaatst (noemen ze de Power Zone) voor als je de schoen daar nog wat extra aan wilt trekken.

De zool en de hielcup zijn volledig van carbon. Onderop de zool prijkt de tekst “custom fit carbon”. De zool zelf is niet zozeer custom, als wel de hielcup. Bij aanschaf van de schoen wordt deze in een oventje verwarmd zodat deze daarna naar je hiel gevormd kan worden. Het zit daarna letterlijk als gegoten dus.

In de praktijk
Zo gegoten als de hiel al direct zit na het molden zo heeft de rest van de leest wel even wat tijd nodig. Net als bij de betere handgemaakte schoenen voor alle dag heeft ook het kangoeroeleer even nodig om zich naar je voet te vormen. Let wel, dit leer is vele malen soepeler dan het leer van je normale schoenen dus het gaat vrij snel. Elke rit merk dat je dat ze beter gaan zitten.

Opvallend is dat de schoen slechts een enkele Boa draaisluiting heeft. Doorgaans tref je een tweede Boa of een extra strap over de voorvoet aan om de schoen daar wat beter aan te kunnen trekken. Daarvoor heeft Lake de eerder genoemde Power Zones aangebracht. Je kan dan een extra lusje gebruiken waarmee de schoen op die plek beter aangetrokken wordt. Daardoor is er dus geen extra strap nodig. Kennelijk zijn mijn voeten een goede testcase, want ik merkte al meteen dat ik op de standaard manier de schoen niet helemaal lekker strak kon krijgen. Het gebruik van een extra lus over de voorvoet loste dit voor mij op. Goed bedacht dus! Je gebruikt één van beide Power Zones tegelijk. Zou je beide tegelijk gebruiken, dan hef het effect weer op.

Na 6 a 7 keer met de schoenen gefietst te hebben, merk ik pas echt goed dat dit hele fijne schoenen zijn. Het leer zit heerlijk om m’n voeten. In de zool is geen beweging te krijgen, knalhard, en dat vind ik lekker. Het geeft een gevoel van directe overbrenging van je energie.

Details
Lake CX331
Adviesprijs: EUR 339,-
Getest in maat 46 (testpersoon heeft in normale schoenen 44,5)
Gemeten gewicht per schoen (bij maat 46): 305 gram
Verkrijgbaar in wit/zwart (getest) en zwart in de (hele) maten 39-48 en 50
Drie gaten in de zool voor schoenplaatje
Meer details bij Lake

Plus
+ Pasvorm hiel en bovenwerk (kangoeroeleer!) zijn subliem
+ Stijve zool

Min
– geen!

Conclusie
Lake windt er zelf ook geen doekjes om, ze maken hoogwaardig schoeisel. De CX331 is geen instapmodel, dat is duidelijk. Met een adviesprijs van 339 euro evenaart het de prijs van topmodellen van andere merken. En dit is nog niet eens hun absolute topmodel (dat is de CX402). Dat schept uiteraard verwachtingen. Die verwachtingen worden niet meteen waargemaakt. Je moet het leer even de tijd geven zich te vormen naar je voet. Je merkt ook dat de schoen met elke rit beter gaat zitten. Uiteindelijk zit de schoen echt fantastisch. Dat merk je ook weer goed als je een andere schoen draagt. De carbonnen hiel die gevormd wordt bij aanschaf zit letterlijk als gegoten. De rest van de zool geeft geen krimp, knalhard, geen Watt gaat verloren. En dat is goed. Die hiel en het kangoeroeleer maken dit tot een uiterst comfortabele fietsschoen. Met de enkele Boa-sluiting zoek je heel even naar de juiste manier van aanspannen, maar dan zit het ook super. Het werkt dus wel prima met een enkele Boa-sluiting en de Power Zone, maar een tweede Boa-sluiting staat voor ons wel op het wensenlijstje. Daarmee kan je de spanning net wat makkelijker aanpassen.

Je koopt niet elke week schoenen van 300+ euro, maar met een dergelijke prijs is Lake geen uitzondering op de markt. Toch jammer, want ik gun het alle fietsers om met zulke fijne schoenen te rijden. Daarentegen weet ik een beetje exclusiviteit ook wel weer te waarderen. Ben je iemand die hoge eisen stelt aan schoeisel, dan ga je aan de CX331 veel plezier beleven.

Lake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nlLake CX331 cycling shoes. Not the cheapest pair around but very comfortable  |  See the full review on Racefietsblog.nl