We kregen de Lazer Helium helm om eens te testen. Het is het topmodel van Lazer die je ook regelmatig in het prof-peloton kan zien, dus we zijn benieuwd.

Onze helm was de mat zwart grijze Lazer Helium, wat toch wel een nette kleur is die overal bij past. De helm weegt 380 gram (incl. lampje, aeroshell) gram en onze helm had inderdaad de optionele aero-kap (Aeroshell). Eerst maar eens de helm uit de verpakking halen. De helm ziet er goed uit,  niet te groot, maar smaken verschillen daarin natuurlijk. De kleur bevalt in het echt inderdaad wel erg goed. Er zit ook een mooi stoffen zakje in waar je de helm in kan stoppen. De kap lijkt in eerste instantie meer een soort beschermplastic die je, voordat je gaat fietsen, eerst van je helm moet halen. Als het ware zo’n plakkertje over je nieuwe telefoonscherm ter bescherming maar dan een harde versie. Maar naderhand bleek dat dus de Aeroshell, maar daarover straks meer.

Wiebeldewiebel
Eh… wat is wiebeldewiebel zul je denken. Nou dat is precies het eerste wat je denkt als je de helm op zet en je hoofd beweegt. Doordat de band die om je hoofd valt maar op een paar plekken is vastgemaakt aan de daadwerkelijke helm, wiebelt de helm veel meer dan andere helmen. Dat valt vooral op wanneer je hoofd naar links en rechts schud. Het voelt ietwat vreemd, en ik weet nog dat ik dacht: “dat gaat vervelend voelen tijdens het fietsen”. Maar daar heb je tijdens het fietsen dus helemaal geen last van. (terwijl ik er toch speciaal op gelet heb).

De helm kan worden gesteld met de bekende draaiknop bovenop. Lazer heeft deze techniek de naam Rollsys gegeven. Deze knop geeft genoeg weerstand zodat hij tijdens het rijden niet spontaan losser gaat zitten. Het systeem bovenop werkt eigenlijk wel heel fijn. De draadjes die worden aangetrokken zorgen dat de hele hoofdband lekker goed om je hoofd zit. Geen rare drukpunten. En mede door de gel-pads (aquapads) op je voorhoofd zit de helm heerlijk. Ook de straps die je helm onder je kin vasthouden zitten prima. En bij de oren heb je meer dan genoeg ruimte.

Superhandige feature: Het draaiknopje bovenop je helm is tevens een rood achterlicht. Dan nu ermee fietsen.

Niks Wiebeldewiebel
Dat wiebelen waar we net over spraken valt helemaal niet meer op tijdens het fietsen, zelfs als je erop let zoals ik. Dus dat minpuntje is weggewerkt. Alleen tijdens het koffiedrinken onderweg zul je of je helm moeten afzetten of ermee moeten leven. 🙂

De helm drukt overal even goed aan door het sluitingssysteem van Lazer. Erg fijn. En als je je helm iets losser wil zetten is dat tijdens het fietsen heel eenvoudig te doen met de draaiknop. Met handschoenen aan gaat het iets lastiger maar zelfs dan is het verstellen mogelijk. Het lampje aanzetten en uitzetten gaat ook goed tijdens het rijden, alleen moet je toch even iemand achter je vragen of hij nu aan of uit staat. Persoonlijk vind ik de Aquapads aan de voorkant erg fijn omdat deze je zweet niet opnemen en daardoor niet vochtig worden. De voorkant gaat daardoor ook niet schuren.

Dan nog kort even over de Aeroshell. Deze hebben we een beetje uit de test van de Lazer Helium gehaald, omdat tot nu toe de helm echt een fijne helm is, en de kap is op papier een grappige feature, maar in de praktijk werd ik er niet zo vrolijk van. Het ziet er raar uit, alsof het dus een deel van de verpakking is. De kap schuif je als het ware op je helm, dan blijft hij wel goed zitten, ook tijdens het fietsen, maar als je je helm wat wil verschuiven (en dat doe je tijdens het fietsen nooit zo gecontroleerd) dan wil de kap wel eens los komen. Ook bij afzetten had ik regelmatig de kap en helm los van elkaar in mijn handen. Het enige positieve van de kap is dat het tijdens regen of koud weer je hoofd wat beschermd. Genoeg over die kap.

De prijs is wel stevig, maar dat kan je ook verwachten van het topmodel van Lazer.

Merk: Lazer Helium
Gewicht: 380 gram (incl. lampje, aeroshell)
Prijs: € 229,-
Maat: S – XL
Testhelm van B&T Bikestore

Pluspunten
+ Sluit goed om hoofd
+ fijne Aquapads

Minpunten
– Aeroshell
– wiebel gevoel bij stilstand

Conclusie
Zonder de Aerokap is het een top helm. Zit heerlijk op je hoofd, sluit door het Rollsys erg goed aan. Lampje is een erg handige feature, maar daardoor is de helm wel weer wat zwaarder. Smaken verschillen natuurlijk maar de helm ziet er goed uit. Ondanks dat de prijs hoog is, heb je wel een tophelm voor dat geld. Maar zoals altijd met een helm, zelf eventjes passen.

lazer-helium-6lazer-helium-aero lazer-helium-5lazer-helium-4lazer-helium-3 lazer-helium-rollsys

lazer-helium-aeroshell