Stal Ryder Hesjedal in 2013 nog de show met zijn vreemde witte fietsbril, nu zijn we er alweer aan gewend. De zonnebrillen van het merk POC zien we steeds vaker om ons heen. Dit komt omdat ze best wel opvallen. Je ziet van een afstandje duidelijk dat het om een POC bril gaat.

Op dit moment heeft POC twee verschillende fietsbrillen; De DO Blade en de DO Half Blade. Wij hebben de Do Half Blade eens getest. De Half Blade verschilt van de Blade doordat aan de onderkant van de lens geen montuur is. Verder zijn de brillen in verschillende kleuren (die regelmatig veranderen) te verkrijgen. Onze versie is de Cannondale Team editie. In de kleuren wit met (Cannondale) groen, met een groen (met een beetje paars) spiegelglas.

Lichtgewicht
Deze bril zit in een brillenkoker die best wel groot is, maar daarin wordt de bril wel goed beschermt. Ook is er ruimte voor een extra lens. Het gewicht valt op, want met 32 gram is het een lichte zonnebril en zo voelt hij ook wanneer je hem op hebt. Het is niet de lichtste bril maar door het forse uiterlijk voelt hij dus erg licht aan. De pootjes kan je niet stellen maar door een lichte kromming sluiten ze wel goed aan op allerlei hoofden met verschillende dikten (Hier op kantoor getest :-)).

Dan de lens. Een heerlijke heldere lens van Carl Zeiss. Kenners weten dat ze bij Carl Zeiss erg goed zijn met lenzen. Ik vind dat je lenzen altijd kan indelen in een “donkere” en “vrolijke” lens. Bij de eerste wordt de hele omgeving wat somberder en bij de tweede wordt de hele wereld vrolijker of zonniger. Dat heeft dan te maken met de kleur van het glas. Deze groene lens maakt de wereld vrolijker en dat heeft mijn voorkeur. Het is wel echt een glas welke tegen de zon beschermt.

Wat ook uitstekend is, is het contrast, alles is superscherp. Ook doordat er aan de onderkant geen montuur zit, zie je net even meer dan die met montuur. Het enige verbeterpuntje is het neusstuk. Dit is goed te stellen en zit prima, maar is nogal robuust. Als je er dus op gaat letten zie je dit stukje in je ooghoek. Tijdens het fietsen heb je daar geen last van. Maar op een terrasje merk je het. Nu is het design lekker opvallend maar het design is niet zo geschikt om naast het fietsen te dragen. Dat ziet er volgens veel mensen om me heen toch een beetje raar uit.

POC Half Blade
Cannondale Edition met Cannon Green lens
Gemeten gewicht: 32 gram
Adviesprijs: € 280,-
Meer info op POC website
(
De bril is in andere kleurstellingen – zwart en donkerblauw – 60 euro goedkoper!)

Conclusie
Opvallende bril met een “anders dan anders” design. Echt een heerlijke vrolijk kijkende Carl Zeiss lens. Neusstuk mag iets minder fors. Een echte fietsbril waar je geen spijt van krijgt als je 280 euro ervoor over hebt.

poc-bril2poc-bril1poc-do-halfblade4 poc-do-halfblade-3 poc-do-halfblade poc-zonnebrilhoes