De tijd vliegt en dat geldt zeker wat betreft techniek. Fietsten we 20 jaar geleden nog met een Walkman (jongeren weten tegenwoordig niet eens meer wat dat is) in de rondte, zo kunnen we nu rondfietsen met een futuristische terminatorachtige bril met ingebouwd headup display; de Recon Jet! Hij lijkt een qua idee op Google Glass maar dan stoerder en sportiever. Hij is ook gemaakt om mee te fietsen of te rennen.

Wij kregen een exemplaar om te testen. De bril ziet er strak uit en van een afstandje lijkt het een gewone zonnebril. Kom je wat dichterbij dan kan je het woord “gewone” veranderen in “futuristische”. Want zo ziet hij eruit. Een futuristische zonnebril. Aan de linker en de rechterkant zitten 2 elementen waar de batterij, de techniek en de bediening worden geregeld. Bij je rechteroog, onderop het glas zit een element dat de daadwerkelijke heads-up display is. Iets wat met name in de autoindustrie regelmatig terug te vinden is.

Bij het opzetten valt op dat de bril iets zwaarder voelt dan een normale zonnebril. Dat is natuurlijk ook niet zo gek met al die extra techniek. Onze weegschaal slaat 84 gram uit bij deze Recon Jet. (ter vergelijk weegt een sportzonnebril veelal tussen de 30 en 40 gram). Ondanks het extra gewicht zit de bril stevig op rond je neus. Door de verstelbare neussteuntjes kan je hem makkelijk stellen. Ook al schud je je hoofd, de bril blijft stevig op z’n plek. Niets is namelijk zo vervelend als een bril die de hele tijd afzakt. Dan de bril aanzetten. (klinkt nog een beetje vreemd in de oren). Het eerste knopje aan de rechteronderkant indrukken en er licht een klein lampje aan de rechterkant op. Zo kan je duidelijk zien dat hij aanstaat. Even wachten tot het display oplicht. Eerst verschijnt er een veiligheidsbericht dat je kan wegklikken door de OK knop in te drukken. De bediening gaat via 2 knopjes aan de onderkant en een swipe knop aan de zijkant. Het is even zoeken waar de knopjes zitten maar wanneer je er een tijdje mee werkt dan gaat het als vanzelf. Ook het swipen van de knop gaat makkelijk. Zelfs met handschoenen werkt het gewoon.

recon-5

Scherm
Eerste indruk is “cool”. Het schermpje dat in je rechter onderhoek bij je rechteroog te zien is, geeft het gevoel dat je vanaf twee meter naar een 30 inch groot tv scherm kijkt. Daardoor kan je alles goed lezen. Om ervoor te zorgen dat je niet constant een afleidend schermpje in je ooghoek hebt, zorgt een detectie techniek ervoor dat het scherm uitgaat wanneer je er niet naar kijkt en direct aan gaat wanneer je kijkt naar het schermpje. Dit moet je eerst instellen door een aantal stappen door te nemen waarbij je kijkt naar het scherm en daarna wegkijkt van het scherm. Wanneer het is geconfigureerd kan je wegkijken en dan gaat het scherm uit. Wanneer je weer naar het scherm kijkt springt het scherm direct aan. Dat gaat erg snel dus je hoeft er niet op te wachten. Wanneer je heen en weer kijkt denkt het scherm wel af en toe dat je erna kijkt terwijl dit niet zo is. Dan is het oplichten van het scherm een beetje afleidend. Deze feature is ook nog in ontwikkeling waardoor het in de toekomst waarschijnlijk scherper afgesteld kan worden.

De ingebouwde camera kan zowel foto’s als videos maken. Van waar je naar kijkt wordt dan een video of film van gemaakt. De kwaliteit is niet bijzonder goed maar wel een leuke feature. Verder heeft de bril een ingebouwde GPS, een accelerometer, gyroscoop, hoogtemeter, barometer en een magnetometer. Ook heeft het ANT+, Bluetooth 4.0 en Wi-Fi en een Micro USB 2.0 aansluiting (via die laatste laad je de batterij op via usb met de computer). Al deze features zijn vooral mooi omdat er ook externe ontwikkelaars apps kunnen schrijven voor de Recon Jet bril zodat er allerlei toepassingen kunnen worden bedacht. Je kan het zo gek niet bedenken. Vanzelfsprekend kan je je telefoon ook koppelen met de bril. Voor het connecten moet je Recon app (die gratis is) op je telefoon wel aanstaan. Wanneer de twee verbonden zijn dan zie je in je scherm wanneer er iemand belt en wie het is. Je kan ook opnemen alleen heb je wel oortjes nodig die op de telefoon is aangesloten om ook echt een gesprek te voeren. Ondanks dat er een microfoon en luidspreker in de bril zit, kan je deze op dit moment niet gebruiken tijdens het bellen. Al is dit bellen tijdens het fietsen natuurlijk niet zo veilig. Hetzelfde geldt voor de sms die je kan lezen.

De bril is er in een witte en een zwarte versie. Daarnaast zijn er 4 verschillende lenzen: Transparant, grijs, geel en spectral mirror. De lenzen beschermen tegen UVA en UVB. De pootjes van de bril zijn van rubber en flexibel. Daardoor zit de bril goed boven je oren.

reconjet-screen

Batterij
Probleem bij dit soort gadgets is altijd de batterijduur. Nou ligt het er helemaal aan wat je doet met de bril. Wanneer je constant aan het filmen bent gaat de batterij sneller leeg, maar gemiddeld kan je zeggen dat de batterij 4 uur meegaat. Nu is het mogelijk om een batterij te wisselen wanneer je langer onderweg bent, maar in de praktijk zul je niet zo snel stoppen om een batterij te wisselen. Aan de andere kant, hoevaak fiets je langer dan 4 uur? Verder heeft de bril een 8GB flash drive en een 1 GB SDRAM.

Gewicht: De Recon Jet weegt 85 gram. Ons demomodel woog zelfs nog 1 gram minder.
Verkrijgbaar in zwart en wit.
Adviesprijs: EUR 749,- en ondermeer te verkrijgen bij – hoe toepasselijk – The Store Of The Future in Den Haag. De distributie is in handen van Shimano, wat betekent dat je de Recon Jet bij al hun dealers kan bestellen, al zullen ze hem niet allemaal op voorraad hebben. Kijk hier voor een dealer bij jou in de buurt

Conclusie
De Recon Jet heeft redelijk wat functies maar met de mogelijkheid van externe ontwikkelaars om apps te schrijven voor de bril maakt het een bril die in de toekomst echt wel wat te bieden heeft. Zo kan je op dit moment foto’s direct plaatsen op Facebook. Maar daar wil je in de toekomst ook andere Social Media bij hebben. De bediening van de bril is erg eenvoudig en gemakkelijk. Veiligheid is een belangrijk aandachtspuntje. Wanneer je de bril gaat gebruiken om te bellen, smsjes te lezen en routes te lezen, dan ben je wel erg veel afgeleid tijdens het fietsen. Zou dit leiden tot meer ongelukken? Helemaal wanneer er straks koppelingen zijn de verschillende Social Media.

De bril zit heerlijk en de donkere glazen die wij hadden werken prima als zonnebril. Het beetje extra gewicht ten opzichte van een normale zonnebril ben je na 1 kilometer al weer vergeten. Het schermpje geeft een kleine donkere vlek in je rechterooghoek. Niet dat je erdoor niets meer ziet maar het voelt alsof er een vlekje op je lens zit. Hier moet je wel tegen kunnen, dus een proefritje kan geen kwaad.

Het is een super leuk hebbedingetje maar voor de volledige potentie: Laat de apps eerst maar komen.

Via Recon

recon-4 recon-3 recon-2