Je hebt het vast wel eens gezien; wedstrijdrijders die na afloop van de wedstrijd met kniekousen de pers te woord staan. Dit zijn compressiekousen die het herstel moeten bevorderen. Skins gaat hierin nog een stapje verder; zij hebben een geheel ‘recovery pak’ (broek en shirt) dat het herstel van je lichaam na een zware training of wedstrijd moet bevorderen. We kregen de RY400 set, bestaande uit broek en shirt, om deze aan een test te onderwerpen.

Uit de verpakking
De broek en het shirt zitten apart verpakt in een mooi doosje zoals we dat ook gewend zijn van bijvoorbeeld Craft. Beide items hebben dezelfde kleur en ogen vrij klein. Bovenaan de boord van de broek zit een breed elastieken band en er is een ouderwetse ‘onderbroek’-opening zodat mannen makkelijk kunnen toiletteren. Deze opening is gemaakt van mesh. Rond de knieën is de stof donkerder en minder elastisch. Onderaan de pijpen staat het logo (rechterpijp) en het type broek (linkerpijp).
Het shirt oogt als een long sleeve ondershirt maar dan met een opvallend wijde hals. De zijpanelen van het shirt zijn donkerder van kleur; net als de boord bij de hals. Deze zijn beide ook minder elastisch in verhouding tot de rest. De oksels zijn voorzien van mesh. Links op het achterpaneel vind je het type shirt en rechts op het voorpaneel staat wederom het Skins logo. De onderkant van het shirt is voorzien van een siliconen gripper. Voor de broek en het shirt geldt dat alle naden plat gestikt zijn om irritatie te voorkomen.

In de praktijk
Logischerwijs trekken we het recovery pak aan nadat we een pittige training hebben afgewerkt. Misschien nog wel pittiger dan de training was het aantrekken van de broek; strak! Gewoon de broek aantrekken zit er niet in; eerst de broek helemaal ‘optrekken’ voordat je deze aantrekt blijkt te helpen. Vervolgens is het wel even je best doen om de broek op te trekken, maar eenmaal aan dan merk je meteen wat compressie doet. De brede elastieken band is door de worsteling wat gedraaid en deze moet ik eerst weer even goed recht trekken zodat hij niet dubbel zit. De broek geeft een erg ontspannen gevoel. Hij zit erg strak maar dit is absoluut niet vervelend, eerder prettig. Het voelt een beetje alsof je in een bubbelbad zit te relaxen.

Het shirt heeft hetzelfde probleempje als de broek, doordat het zo strak zit is het aantrekken ervan wat lastig. De mouwen zitten gedraaid en de gripper blijft op de rug plakken ter hoogte van de schouderbladen. Eenmaal aan voelt het shirt als een tweede huid en net als bij de broek heb je er geen last van.

De broek en het shirt zorgen beide voor een enorm ontspannen gevoel en je voelt de hartslag. De recovery kleding oefent druk uit op je huidoppervlak die ervoor zorgt dat het bloed makkelijker door je lichaam gaat. Dit heeft weer als gevolg dat afvalstoffen sneller uit de spieren geraken en dat bevordert het herstel. In de praktijk geeft het een erg ontspannen gevoel. Tijdens de testperiode hebben we dezelfde trainingen vergeleken met en zonder het gebruik van de recovery kleding.

Conclusie
Wetenschappelijk bewijs is geleverd dat compressie en recovery zorgt voor betere prestaties. Echter is het voor ons lastig om dit wetenschappelijk te gaan testen. Na een training merken we dat het erg prettig is om met name de broek aan te hebben. Maar er was geen merkbaar verschil met dezelfde training zonder het gebruik van de broek na afloop.
Het dragen van de kleding geeft een erg ontspannen gevoel. Het dragen van de kleding onder reguliere kleding is mogelijk maar is niet prettig. De stof is erg glad en daardoor zakt een spijkerbroek af. Het aantrekken van de kleding is in het begin lastig, maar is een kwestie van oefenen en zorgt na een aantal keren al geen probleem meer.

Pluspunten
+ Prettig gevoel tijdens dragen
+ zit als tweede huid

Minpunten
– Kost wat moeite om aan te doen
– te glad om onder reguliere kleding te dragen
– prijs

Specificaties
Skins RY400 Recovery broek, EUR 100, Maat S
Skins RY400 Recovery shirt, EUR 100, getest in maat S

Testpersoon is 1,78 lang en heeft een slank postuur.

Skins RY400 Recovery Gear | Racefietsblog.nlSkins RY400 Recovery Gear | Racefietsblog.nlSkins RY400 Recovery Gear | Racefietsblog.nlSkins RY400 Recovery Gear | Racefietsblog.nlSkins RY400 Recovery Gear | Racefietsblog.nl

Gerelateerd