Specialized heeft een naam hoog te houden wat betreft hun fietsen, maar ook hun schoenen zijn al jaren geliefd bij de prof, amateur en wielertoerist. Wij kregen een paar van de Pro Road schoenen van ze om te testen.

Ze zijn een van de grotere merken in de fietswereld en kunnen met recht pioniers genoemd worden. Met name met het mountainbiken hebben ze zichzelf op de kaart gezet. De Stumpjumper was de eerste mountainbike die op grote schaal geproduceerd werd. Ook bij het racefietsen hebben ze inmiddels hun strepen verdiend met een brede range aan fietsen. En dat ze niet alleen goed zijn met fietsen bewijzen ze ondermeer met hun schoenen. Kijk maar eens goed op de televisie naar het profpeloton. Een getraind oog zal heel wat van de S-Works modellen voorbij zien komen.

De absolute top van de Specialized producten is de S-Works lijn. De schoenen in deze test zitten daar direct onder in de Pro lijn. Deze lijnen vind je ook in de andere producten van Specialized terug. Bovenaan dus S-Works, dan Pro, Expert, Comp, Elite en tenslotte Sport. Kan handig zijn om te weten als je naar hun producten kijkt.

Eerste indruk

De eerste indruk is natuurlijk subjectief, maar wij vinden de schoenen echt mooi. Ze zijn wit, maar niet té. De zwarte details maken de overwegend witte delen goed wat ons betreft. De schoen oogt slank en licht. Het zwarte model hebben we ook vast gehad, en daarbij was dit ook zo. De schoen heeft twee klittenband sluitingen op de voorvoet en een gesp. En als je alle naadjes van dichtbij bekijkt zal je geen foutje ontdekken, de schoenen lijken technisch en optisch perfect in orde te zijn.

In de praktijk

Zoals altijd met schoenen, en helemaal met fietsschoenen, is het altijd even stoeien met de juiste maat. De 45,5 was net te klein, de 46 zit perfect. Wanneer je de schoen aan hebt met voel je dat het overal goed aansluit, maar nergens te krap. Ook de voorvoet heeft lekker de ruimte maar wordt duidelijk wel goed ondersteund. Met de straps kan je de schoenen naar wens vastmaken. De gesp heeft een soort van klik-mechanisme dat je op meer schoenen ziet. Met een hendeltje of met de hand kan je de gesp dan strakker aantrekken. Dit was even wennen in het begin want we merkten op de fiets dat we de gesp iedere keer toch wat te strak hadden zitten. Het mechanisme is ook heel makkelijk losser te maken, ook op de fiets, dus was snel verholpen.

De schoenen zijn goed geventileerd door de gaten aan de voor- en zijkant. We hebben ze nog niet bij hele warme omstandigheden kunnen proberen, maar we verwachten dat ze dan ook nog steeds comfortabel zijn en voldoende blijven ventileren. De schoenzool heeft drie gaten waardoor elk systeem voor de racefiets gebruikt kan worden. Gebruik je Speedplay pedalen, dan moet je wel de adapter gebruiken om de plaatjes te kunnen monteren.

Het kenmerk van een fietsschoen is de stijve zool. Hierdoor kan je efficiënter je krachten overbrengen op de pedalen dan met gewone schonen. Bij veel merken is die stijfheid ook één van de belangrijkste eigenschappen, met name in het top-segment. Specialized hanteert een zogenaamde Stiffness-index voor hun schoenen. We kunnen hier niet veel informatie over vinden maar het is iets van Specialized zelf en geeft dus een indicatie van de stijfheid van de zool. Deze Pro Road hebben stiffness-index van 11, terwijl de S-Works op 13 zitten en de Elite Road op 6.  We vragen ons af of we het verschil tussen 13 en 11 überhaupt zullen merken, maar met de Pro zit je dus heel dicht bij de top. Uit de ritten die we met deze schoenen hebben gemaakt kunnen we ook niet anders concluderen dat deze heel erg stijf zijn; bij sprinten en klimmen voel je goed wat er gebeurt, alle kracht gaat met de pedalen mee naar de aandrijving.

Pluspunten

+ Goede pasvorm, zeer comfortabel
+ Optisch perfect in orde, duidelijk hoge kwaliteit

Minpunten

– De gesp hadden we niet altijd meteen goed afgesteld, hoewel makkelijk aan te passen. Voor 239,90 euro hadden we er wel een draaisluiting (Boa) op willen hebben

Conclusie

De Pro Road schoenen zitten direct onder de S-Works lijn en de adviesprijs van 239,90 euro liegt er ook niet om, dit schept natuurlijk verwachtingen. Na de schoenen verscheidene ritten gebruikt te hebben kunnen we stellen dat de verwachtingen waargemaakt worden. Hoewel het in het begin even aftasten was met de gesp zijn de schoenen verder geen punt van aandacht geweest, een goed teken! Ze sluiten overal goed aan zonder te krap te zitten, ze zijn heel comfortabel. Je merkt dat de zolen goed stijf zijn waardoor de krachten goed overgebracht worden. Een heel complete fietsschoen die er ook nog een heel goed uit ziet. Wit is wat besmettelijk natuurlijk, maar er is ook nog een zwarte uitvoering. Enige punt is dat we liever een draaiknop hadden gehad zoals op de S-Works schoenen in plaats van een gesp.

Details

Specialized Pro Road 2013 schoenen
Adviesprijs EUR 239,90
Leverbaar in de kleuren wit en zwart
Meer informatie op de Specialized website

Getest in maat 46. De voetlengte van de tester van voorkant grote teen tot achterkant hiel is 27,5cm. Dit kwam totaal niet overeen met een maattabel die we op internet vonden, niet van Specialized zelf overigens. Pas hier dus wel mee op. De 45,5 was nét te klein. Die schoen ging wel aan maar zat overal net te krap. Het is eigenlijk altijd verstandig fietsschoenen bij de plaatselijke fietswinkel te kopen zodat je op je gemak verschillende maten en modellen kan proberen.

Testpersoon is 1.92m lang, weegt 89kg en heeft in zijn gewone schoenen doorgaans 44,5

Gerelateerd