Zweten is goed voor je, zeker op de fiets is het een aardige indicator van je inspanning. Maar zweet in je ogen is beduidend minder fijn.

Daar hebben de mensen achter Sweatgut’r iets op bedacht. Een plastic hoofdband met een gootje, vandaar de naam ook. Idee is dat je de Gut’r net boven je wenkbrauwen om je hoofd draagt en het zweet deels wordt opgenomen en vervolgens aan de zijkant van je hoofd wordt afgevoerd. En eerlijk is eerlijk, ondank het wat bortsklopperige verhaal op hun typische Amerikaanse website, doet het bandje dit wel. Tijdens meerdere tochten waarvan enkele behoorlijk intensief (eentje met maar liefst 22 Strava kampioensbekertjes!) had ik beduidend minder last van zweet in mijn ogen. Ik merkte dat het vocht via de zijkanten van mijn gezicht naar beneden op mijn frame terecht kwam… ik ging hard!

De Gut’r wordt geleverd met 3 maten elastische bandjes en is zelf ook nog te verstellen via 2 klitteband strookjes. Ik geloof de claim dat het bandje op elk hoofd past dan ook meteen. Waar ik nog niet helemaal van overtuigd ben is het gebruiksgemak ten opzichte van andere oplossingen op dit gebied. Ik ben een groot fan van de stylistisch veel meer verantwoorde koerspet onder mijn helm. Bij mij zakte de Gut’r namelijk heel langzaam naar beneden, waardoor ik ‘m soms met mijn duim even moest herpositioneren. Strakker aantrekken voelt niet fijn, zeker niet als je echt flink aan het trainen bent. Voordeel is wel weer dat de Gut’r prima samen met een helm te dragen is en niet of nauwelijks opvalt. Zelf ben ik er nog niet over uit of de Gut’r mijn koerspet (of bij fans van Marco Pantani die gekke bandana) gaat vervangen, maar het is zeker een interessante, nieuwe vorm van je ogen vrij van zweet houden die gezien de prijs misschien wel het proberen waard is als je niet petten of bandanas houdt.

pluspunten
– minder zweet in je ogen
– past op elk hoofd
– zit niet in de weg als je helm draagt
– makkelijker schoon te maken dan pet of bandana

minpunten
– glijdt soms langzaam naar beneden

Conclusie
De Sweatgut’r is een beetje een vreemde accessoire. Op zich werkt ‘ie aardig en heb je ook bij intensief fietsen zeker minder last van zweet in je ogen. Maar bij mij bleef de Gut’r niet genoeg op zijn plek zitten om echt overtuigd te raken.

Details
Sweatgut’r Hydro (blauw)
Prijs: € 16,00 (te bestellen bij: athlete.be)

Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een katoenen koerspet