Het doel van het Zwitserse Swiss Side is om goede wielen te maken voor een nog betere prijs, waarbij ook nog eens op het design wordt gelet. Als je op hun website kijkt valt het op dat de duurste wielset de Hadron is, met een prijs van 1149,- euro. Daarvoor krijg je dan een aerodynamisch 62,5 mm hoog carbon wiel met een aluminium remrand. Ook  heeft deze versie ceramische lagers. (zonder ceramische lagers is de wielset 999 euro) Dus qua prijs zitten ze goed. Maar hoe zit het met de resultaten?

Wij kregen niet bovenstaande wielset, maar hun lage model met de ietwat bijzondere naam: Heidi Shadow. De gedachte hierachter is dat Heidi leeft in de bergen. Daar is deze wielset ook voor bedoeld. De wielen worden met de hand gemaakt in Taiwan (staat ook op de velg) maar het merk is Zwitsers met twee oprichters. Jean-Paul Ballard (voorheen lead engineer uit de Formule 1) en George Cant (voorheen industrial designer). Samen met een team ontwikkelen ze deze wielen waarbij ze gebruik maken van de achtergronden van de eigenaars. Eerst dan maar wat gegevens over de wielset:

Heidi Shadow wielset
Voorwiel: 738 gram (gemeten) en 18 spaken
Achterwiel: 942 gram (gemeten) en 24 spaken
Set gewicht: 1680 gram
Hoogte aluminium velg: 23 mm
Geschikt voor draadbanden
Max. rijdersgewicht: 105 kg
Body: Shimano of Campagnolo
Prijs: € 334,- (verzonden vanuit de UK en incl. verzendkosten)

Wat direct opvalt zijn drie dingen: De wielen vallen goed op door de witte spaken met de rode accenten, de prijs is erg goed en de set is niet zo heel licht voor in de bergen. De wielen zien er goed afgewerkt uit. Bij de wielset zit ook het velglint, snelspanners en reserve spaken.

Ik wil niet verzanden in een discussie over smaak, maar de meeste mensen om mij heen vonden door deze wielen mijn racefiets er een stuk beter laten uitzien dan de standaard Easton wielen met lage velg. Dus dat is zeker een pluspunt (ondanks dat bij sommige kleuren racefietsen zal het wit/rood van de spaken wat zal vloeken). Zelf denk ik dat de bestickering wel wat minder had gemogen (De velg is best wel volgeplakt en Heidi is nou niet de stoerste naam). Denk dat het een probleem van de lage velg is in combinatie met het leesbaar houden van het merk en type. Want als ik naar de Hadron en zelfs de redelijk lage Matterhorn van Swiss Side kijk, zien die er wel fraai uit met bestickering.

Rijden maar
De wielen zijn lekker stijf voor een set in deze prijscategorie. Bij aanzetten worden de remblokken niet geraakt. Bij de hobbels en gaten die je af en toe in de wegen tegenkomt, zijn de wielen toch ook vergevingsgezind. Je stuitert niet direct van de weg en wat dat betreft zijn deze wielen wel weer geschikt voor de bergen. Bij afdalingen kom je wel eens in zo’n gat met hoge snelheid en dan wil je juist een wiel dat wat kan opvangen. Vooral voor is de naaf redelijk groot maar door de kleur past dat wel weer bij het geheel. Dat de wielen wat zwaar zijn, merk je op het vlakke niet. Ik kan niet anders zeggen dat het met de prijs-kwaliteitsverhouding wel goed zit met deze “Heidi”.

Als je in deze prijsklasse een wielset zoekt, is het doorslaggevend of je het uiterlijk mooi vindt. Zelf zou ik iets minder stickers willen zien (Heidi en de bergen eraf), en dan heb je een verrassend fijne wielset voor 334 euro (adviesprijs) met een opvallend uiterlijk. Ter vergelijk hebben we nog een foto gemaakt van een racefiets met een dikker frame.

Pluspunten
+ vergevingsgezind
+ uitstekende prijs/kwaliteit
+ uitstraling

Minpunten
– gewicht voor klimmen
– stickers

Conclusie
De Heidi is een heerlijke wielset die op het vlak maar ook met hobbels erg fijn is. Vergevingsgezind wanneer je er per ongeluk een drempel of gat in het asfalt vol neemt. Bij het gewicht denk je niet persé aan een klimwielset, maar afdalen is wel weer erg lekker. De wielen rollen prima en als je dan hoort dat de adviesprijs € 334,- is, dan is het toch een erg goede prijs/kwaliteits verhouding. De looks zijn natuurlijk persoonlijk, maar de opvallende witte en rode spaken is een goede keus voor veel fietsen. De stickers hadden wat minder gemogen. Ben je op zoek naar een lage wielset en heb je niet veel budget, dan zou ik zeker deze Heidi wielen van Swiss Side overwegen. Je gaat er in ieder geval geen spijt van krijgen.

Te vinden bij Swiss Side

swissside-heidi-10 swissside-heidiswissside-heidi-9 swissside-heidi-8 swissside-heidi-7 swissside-heidi-5 swissside-heidi-4 swissside-heidi-2 swissside-heidi-3swissside-heidi-1