Een helm testen doe je niet graag. Helaas heb ik aan het eind van vorig seizoen mijn toenmalige helm onvrijwillig mogen testen tijdens een afdaling.

Sindsdien ben ik ook teruggekomen op mijn hardnekkige weigering om een helm te dragen. Ik was er maar wat blij mee, want dankzij die helm ben ik nu in staat deze review te schrijven. Maar aangezien de oude helm op wel drie plekken gebroken was, werd het tijd voor een nieuwe helm. Ik mocht de afgelopen maanden de 2014 Uvex Race 5 testen. Het model waarmee de profs van het Giant/Shimano team ook rondrijden.

Net zoals waarschijnlijk veel fietsers kijk ik eigenlijk bij een helm (te) veel naar looks. Best wel raar, want dat is zoiets als bij een brandblusser kijken of ‘ie goed bij het interieur van je huis past. Een helm is in eerste plaats een veiligheidsinstrument voor die ene keer wanneer je ‘m nodig hebt, daarna pas een fashion statement. Maar goed, mijn vorige helm paste qua kleur bij mijn (voornamelijk zwarte) outfits. Dus het was even schrikken toen er een brandweer rode Uvex helm werd afgeleverd bij de redactie.

Entboxen
De sticker op de verpakking (en de helm zelf) boezemt dan wel weer vertrouwen in; ‘Made in Germany’ is natuurlijk precies wat je wilt lezen op een helm. Uvex gaat al een tijdje mee als merk in de winter- en wielersport, met een oorsprong in sport-zonnebrillen (daar verwijst de naam ook nog steeds naar). Wat direct opvalt als we de Race 5 uitpakken is het geringe gewicht. Gek genoeg wordt er niets over gemeld op de verpakking, maar dit bepaald best een groot deel van je dagelijks comfort-beleving bij een helm (naast de pasvorm). Met een vanaf-gewicht van 225 gram (afhankelijk van helmgrootte) scoort de Race 5 direct punten. Wat ook meteen opvalt is de grote ‘dial-knop’ achterop de helm waarmee je met één hand tijdens het fietsen bepaalt hoe strak de helm zit en dat ook de kinband zo ontworpen is dat je die met één hand deze kunt afstellen. Eerste indruk is dus uitermate positief!

De eerste meters
Een helm moet bij de vorm van je hoofd passen dat klinkt logisch, maar wordt nog vaak overgeslagen bij de aanschaf. Niet elk hoofd heeft de zelfde vorm, dus het is bij een nieuwe helm extra belangrijk om ‘m eens even op te hebben gehad. Het ziet er misschien wat raar uit om in een winkel met zo’n ding op je kop rond te lopen, maar alleen zo weet je of ‘ie ook echt bij je past (en niet alleen de juiste maat heeft). De Race 5 past zowel qua maat als vorm prima bij mijn hoofd, eerst maar eens één en ander afstellen voor we gaan fietsen. En dan is er al een aangenaam verschil met mijn vorige helm (een Giro Monza), de Race 5 heeft namelijk ook een hoogte-verstelling waardoor er eigenlijk in elke richting iets af te stellen en te finetunen valt, zo kun je de helm ook het hele jaar door gebruiken, of je er nu niets, een koerspet of een nog dikkere laag (in de wintermaanden) onder draagt. Handig én comfortabel dus.

Eenmaal op je hoofd valt nog een keer het lage gewicht op. Normaal gesproken zou ik denken dat het gedoe over grammen iets is van fabrikanten die elkaar de loef af willen steken, maar je merkt echt wanneer je je hoofd beweegt het verschil, en dat terwijl mijn oude Monza maar zo’n 50 gram zwaarder zou moeten zijn. Misschien dat de betere afstelmogelijkheden dit gevoel ook versterken doordat de helm meer ‘aan’ zit. Tijdens de eerste tochten die ik met de Race 5 maakte was het nog aan de frisse kant en was het fijn om te merken dat je ook met winterhandschoenen aan de dial op de achterkant en het openklik systeem van de kinband goed kunt bedienen, een praktische plus.

Verder rijden
Na een aantal ritten valt eigenlijk vooral op hoe onopvallend de helm is. Je merkt nauwelijks dat je hem ophebt en dat is natuurlijk precies de bedoeling, want als ‘ie ‘in de weg’ zit dan laat je hem al sneller thuis. Ook prettig is om zelfs in het voorjaar al te merken dat de helm goed geventileerd is, ik vond dit zelf bij mijn oude helm altijd een zwak punt. Maar de Race 5 heeft voldoende openingen op de juiste plekken. Ik heb de helm uiteindelijk ook tijdens warmere dagen in het voorjaar kunnen dragen en ook toen viel de Uvex in positieve zin op. Ook fijn om te weten dat de helm is uitgerust met een ingebouwd zonnescherm/insectennet boven op je hoofd. Deze kan er heel makkelijk uitgeklikt worden, maar is best fijn als je op een dijk in een zwerm vliegen terecht komt.

Ook fijn, een zacht stukje stof op het punt waar de band je kin raakt, een detail, maar wel zo één die je na een lange tocht echt weet te waarderen. De helmconstructie is natuurlijk een onderdeel dat (vrijwillig) moeilijk te testen valt zonder weer onderuit te gaan of meetapparatuur. Dus hier moeten we de Duitse bouwkwaliteit maar vertrouwen. Wat wel nog opvalt is dat de helm naar achter toe hoog oploopt qua vorm. Dit ziet er natuurlijk lekker aero uit en zal ook wel getest zijn. Helaas neemt hierdoor het volume van de helm weer toe, waardoor ‘ie in vergelijking tot andere modellen weer wat ‘lomper’ oogt. Tot slot een puntje van kritiek, een van de klitteband strookjes dat de padding op zijn plek houdt liet los. Is zelf natuurlijk wel op te lossen met wat secondelijm, maar past niet echt bij een helm in deze prijsklasse.

Pluspunten:
+ Gering gewicht
+ Goede ventilatie
+ Met één hand te bedienen
+ Mooie afwerking

Minpunten:
– Helm voelt soms wat groot
– Kwaliteit van strips aan binnenkant

Details:
Uvex Race 5
Maat 55-58/S-M
Adviesprijs: € 180,-
Gewicht: 225 gram
Meer info op de Uvex website

Conclusie:
De Uvex Race 5 is zowel in uitvoering als in prijs een helm in het hogere segment. Je ziet dat terug in slimme details, veel afstelmogelijkheden en het geringe gewicht. In het dagelijkse gebruikt is het een praktische helm die je het hele jaar door kunt dragen en mede door het lage gewicht merk je soms niet eens dat je ‘m ophebt. Hij is verkrijgbaar in een aantal basic kleuren bij verschillende aanbieders.

Wil jij ook rondrijden met een Uvex Race 5?
We mogen een zelfde Uvex Race 5 (we hebben alleen maat 55-58 dus) als we getest hebben weggeven. Vertel of laat ons zien waarom jij toe bent aan een nieuwe helm in de reacties onder deze review. Morgen (donderdag) na 18.00 uur kiezen we eigenhandig één winnaar uit. (dankzij Uvex distributeur TCK Sports).

UPDATE: Veel leuke reacties en helaas maar één winnaar: Arjan – die vanaf nu met helm gaat fietsen! Arjan, mail ons even je gegevens (redactie(at)racefietsblog.nl

Uvex Race 5 helmet | Racefietsblog.nlUvex RAce 5 helmet | Racefietsblog.nlUvex Race 5 helmet | Racefietsblog.nlUvex Race 5 helmet | Racefietsblog.nlUvex Race 5 helmet | Racefietsblog.nlUvex Race 5 helmet | Racefietsblog.nl

Gerelateerd

Tags:
 • Jan Willem

  Jammer, te groot voor mij… Anders had ie prima bij mn Giant gepast.

 • Art-Jan

  Alleen op de racefiets is al gevaarlijk maar met m’n kleine man eracht in z’n fietskar heb ik nog minder in te brengen tegen het brute autogeweld. M’n huidige helm is aan vervanging toe dus 1 en 1 is twee zou ik zeggen!

 • Marcel

  Heb sinds kort een mooi nieuw tenue’tje, rood met wit, en daar past mijn huidige (gele) helm natuurlijk helemaal niet bij! Om dat af te maken, en er veilig en comfortabel bij te fietsen, zou ik deze helm graag winnen! Ben benieuwd of ik me kan vinden in dit testverslag.

 • Arjan

  Omdat ik net zo eigenwijs als de schrijver van dit stuk ben, en dus nog steeds weiger een valhelm te dragen, dus aan te schaffen. Ik beloof hem te gaan dragen mocht deze mij toekomen.

  • racefietsblog

   Arjan, we mogen je blij maken! Mail ons je gegevens en we sturen je de helm! En wel dragen hè?!

 • Bart Geraert

  2 weken geleden gevallen met de fiets. Bijgevolg achterwiel kapot (scheur in velg), achter derailleur kapot en barst in helm. Naar het schijnt dien je een helm te vervangen bij een valpartij. Mocht ik winnen dan komt de helm zeker van pas want de kosten lopen op om mijn fiets te herstellen. Ik heb van alles fotos

 • Mardik Koetsier

  Die ziet er goed uit! Zou een goede vervanger zijn voor mijn huidige helm, waarmee ik iets te vaak Calimero genoemd word…

 • Frank van Laere

  Mijn helm is al weer een paar jaartjes oud en aan vervanging toe en ik wil tijdens de Triathlon EDF Alpe d’Huez met een veilig gevoel de berg af knallen. En daarbij kleurt deze rode Uvex Race 5 prima bij mijn Cervélo S5.

 • Lotte

  Deze helm past mooi bij mijn net nieuw gekochte rood met witte Cube racefiets. De helm is mooi opvallend, zodat ik tijdens het fietsen in de avonduren ook opval! Mijn oude helm gaat al een paar jaar mee, maar nu toch echt wel aan vervanging toe.. en met een net nieuw gekochte fiets is dat weer eerst flink sparen. Deze helm zou een mooie aanvulling zijn bij op mijn nieuwe fiets. Ik ben er helemaal weg van en hoop deze helm straks ook met veel plezier te mogen dragen tijdens het wielrennen…

 • Roderick Mintjens

  Ik heb hem eigenlijk niet echt nodig, maar om eens af te wisselen, en deze rode helm past prima bij meer dan de helft van mijn outfits, en zeker bij mijn fiets!

 • Tony

  ik heb ongeveer 6 jaar geleden mijn helm gekregen van me vrouw.. omdat ik geen helm droeg ..(Stom)..ben nu wel aan een nieuwe toe..Simpel. 🙂

 • Ben!

  “Looks” dat is voor italiaantjes!
  Tevens met rood “val” je wel lekker op.

 • Joris

  Ik zou de helm graag voor mijn moeder hebben. Zij haalt nog weleens een paar wielrenners in en ze zou graag zelf ook wat veiliger boodschappen doen. De maat is precies goed want haar hoofddoekjes draagt ze ook in maat 57.

 • Robin

  Ook ik rijd zonder helm. Maar mocht ik deze winnen, zal ik hem dragen ook! Mooi ding!

 • Pierre Gorissen

  Ik ben toe aan een helm die er net zo snel uit ziet als dat ik kan fietsen! 😉

 • leon Roeterdink

  Omdat mijn helm het afgelopen weekend zijn dienst bewezen heeft, en ik op zoek moet naar een nieuwe

 • Raimond de Vrind

  Mijn huidige helm is nu 8 jaar oud. Een blauw/grijze gekregen van mijn ex. Ik heb een rood/witte racefiets dus dat kleurt lekker… Ik heb een paar maanden geleden vernomen dat je na 5 jaar deze moet vervangen maar daar heb ik momenteel dus helaas niet de financiële middelen voor. Ik zou graag de helm winnen om een nieuwe veilige start te maken.

 • Patrick

  Op dit moment heb ik een ouderwets paddenstoelmodel als helm. De laatste maanden ben ik weer bevangen door de fietskoorts en heb al heel wat kilometers gemaakt en geïnvesteerd in nieuwe spullen. Ik merk dat de drempel hoog is om zoveel geld aan een nieuwe helm uit te geven. Daarbij heb ik een vrij smal hoofd en laat een kleine UVEX helm mij nu juist als gegoten zitten (ik heb deze namelijk wel al gepast). Graag zou ik deze helm winnen, zodat mijn maten weer naast mij durven fietsen!

 • Markg

  Ik kan de Uvex race 5 goed gebruiken om tijdens de triatlhon van Noordwijkerhout een goede tijd neer te zetten. Afgelopen 6 maanden getraind op zwemmen, fietsen en hardlopen, triathlonpak aangeschaft en daar past een lichtgewicht helm goed bij.
  Groet.

 • Chantal

  Ik ben laatst met 30 km/u onderuit gegaan. De achterkant van mijn Bell heeft een scheurtje en ik een gedeukt ego. *lief kijken doet*

  En zeg nou zelf: je voelt je toch net een Ferrari met zo’n rode helm op 🙂

 • Steven Mignauw

  Een goeie maand geleden valpartij met de fiets..gevolg: gebroken sleutelbeen, gebarsten helm, kapotte fiets en kapotte tenue.
  Nu de revalidatie goed begint te vorderen begin ik weer uit te kijken naar nieuw materiaal…
  Met deze helm erbij weet ik direct in welke kleuren ik moet gaan voor mijn fiets en tenue.

 • Fred de Lange

  Hij is voor mijn vrouw. Vorige week zwaar fietsongeluk in Frankrijk met de traumaheli afgevoerd Gelukkig droeg ze helm waardoor er behalve een hersenschudding geen verder hersenletsel is. Wel 40 hechtingen in haar gezicht twee tanden en een kies eruit en twee handen gebroken.. Van haar helm en fietskleding is niets meer over en ze wil weer gaan fietsen dus die helm komt goed van pas

 • Dirk-Jan van Miltenburg

  Ineens stond ie stil. Niet meer vooruit te krijgen mijn mooie antraciet/rode Specialized.
  Waarom, vroeg ik.
  Na een diep gesprek achter 2 wielen wist ik het.
  Hij wou alleen verder rijden als ik met de rode Uvex race 5 helm op heb.
  Die helm matcht mooi bij de fiets, zei hij.
  Hierin kan ik hem geen ongelijk geven.
  Welnu, hier is mijn smeekbede om in aanmerking te komen voor deze mooie helm.

 • barwin

  Wat ontbreekt hier? Precies, een rode helm! En wie dragen we as zondag een warm hart toe? Het Nederlands elftal! Dus: Rood – Wit – Blauw in een Oranje kader… Lijkt me duidelijk.

 • Edwin Schriemer

  Deze helm is een mooi staaltje van techniek en zou heel goed staan bij mijn nieuwe Cube (mooi rood/zwart). Mijn huidige helm is een krijgertje van iemand dus ben wel toe aan een andere

 • michael van der voet

  Nou ja zeg……..deze helm past bij mijn fiets, is precies mijn maat, heb een grote kop en die van mij is aan vervanging toe. Kan niet missen dat ik hem ga winnen

 • Peet Smetsers

  Enkele maanden geleden mijn stalen 1982 Peugeot racefiets vervangen door een nieuwe vúúrrode Sensa Trentino … en tja…. daar past mijn ‘oude’ zwarte helm natuurlijk niet bij.
  Maar de HOOFDreden dat ik deze UVEX graag zou winnen; heb laatst bij een motocrosstraining een zware hersenschudding opgelopen…. dus als ik straks weer kan/mag fietsen heb ik wél graag de állerbeste bescherming op mijn hoofd!!

 • Chris

  Ik ben goed koppig, heb een hard hoofd in veel dingen. Maar ik heb geen zin in hoofdpijn als ik val, met beterschap wensen zoals “kop op” en al die andere kop zorgen. Dus zodoende kan ik wel een mooie helm gebruiken bij mijn training ritjes!

 • Wim

  ik ben op mn cocosnoot gestuiterd en men zegt altijd dat je dan n nieuwe helm moet kopen dus zou deze goed van pas komen

 • Bastiaan

  Omdat deze helm bij de rest van mijn wieleroutfit zou passen en ik zo veilig verder kan koersen!

 • Marco Verbaant

  IUk ben nog van de tijd van de worstenhelmen. Maar in 2000 een schaalhelm gekocht. Verbaasde me toe al dat het eigenlijk wel licht was. Maar ben onlangs (eindelijk) weer (opnieuw) begonnen met fietsen. De Lazer is eigenlijk versleten, er zit een elastieken band is, en die is inmiddels nog groter dan mijn hoofd. Kun je nagaan…. Tijd voor een nieuwe, modernere… dus… 🙂

 • Milan Stengs

  Ik wil de helm graag winnen en geven aan m’n fietsmaatje.
  Hij is vorige maand gevallen nadat een wandelaar de weg plotseling overstak en ontwijken niet meer lukte. Zijn stuur haakte achter de jas van de wandelaar……resultaat: fiets zwaar beschadigd, kleding stuk en helm gebroken.
  Gr. Milan

  Ps: en als de redactie bewijs wilt…..dan wil ik deze natuurlijk mailen

 • Joost

  Ik begin na het lezen van het artikel toch te twijfelen aan de veiligheid van mijn Aldi helm…

 • Stefano Duringhof

  Iedereen met een slimme kop, zet een fietshelm op! Net een nieuwe CUBE aangeschaft met dezelfde kleuren dus nu hopen dat men mijn reactie goed zal keuren. Na ontvangst zal ik voor deze site op de foto gaan want deze fraaie helm zal mij niet misstaan.

 • John Dorgelo

  Mooi design, strak, kleur, professioneel, veilig, licht kortom een helm die mij uitstekend zou passen.
  Altijd al met Uvex gereden. Dus wist al wel dat dit ook weer een topper zou worden.

  Fiets groeten, John Dorgelo

 • Jan

  Hallo de helm past mooi bij mijn zwaar bevochten titel van zondag, ben mooi weer Nederlands kampioen geworden dus de helm past mooi bij de rood wit blauw dus kom maar op met die helm en ik ga jullie ook nog een goed promoten

 • Erik

  Omdat mijn Giro Transfer er eigenlijk niet uitziet en het oog ook wat wil lijkt het mij dat ik de waardigste drager van deze helm ga worden.

 • Harmen

  Een mooi hoofd verdiend een mooie helm!

 • Guest

  Zo kan mijn poes ook genieten van een fietsrit …

 • Guest

  Zo kan Polleke de poes ook mee geniet van mijn fietstochten …

 • Jan

  Dan kan onze poes Polleke ook genieten van de fietstochten …

 • Daan van Kempen

  Afgelopen najaar ben ik begonnen met fietsen en de helm ik nu draag heb ik geleend van mijn pa. Ik ben wel opzoek naar een eigen helm maar nog geen helm gevonden die lekker zit en er ook nog eens goed uitziet. Ik hoop dat deze Uvex race 5 met het ‘2K IAS systeem’ de oplossing is voor mijn probleem en deze dan ook kan aanbevelen aan de mensen die het zelfde probleem hebben.

 • Erwin van der Ham

  Ze nou zelf bij een wit rode fiets hoor deze helm en niet die zwart gele die ik nu heb.

  Mijn Specialized Secteur Elite X3 is wit rood vandaag dus

 • Raimond de Vrind

  En ik ben benieuwd wie de gelukkige winnaar is geworden.