Naast fietsen, lezen we ook graag bij Racefietsblog. Verhalen over beklimmingen, encyclopedieën over merken of bijbels vol wielerregels… we verslinden het allemaal. Laatst kreeg ik voor mijn verjaardag (thanks Vera!) het boek Velo, 2nd gear cadeau.

Dit boek is een ideaal wielercadeau als je weet dat iemand ‘iets’ met fietsen heeft, maar ze zelf geen kenner bent. De inhoud gaat namelijk alle kanten op, en dat is ook de charme van het boek. Het probeert geen uitputtend merkenoverzicht te zijn of een volledige historie weer te geven. Het boek viert de wielercultuur in al zijn verscheidenheid. Racefietsen, fixies, vouwfietsen, reisfietsen en behoorlijk wat custos modellen komen voorbij. Maar het boek gaat verder dan alleen exotische fietsen van vaak obscure bouwers tonen. Ook café’s, gadgets, tassen, magazines, mode, illustraties, events en bijvoorbeeld fotografieprojecten die met fietsen te maken hebben komen uitgebreid en op mooi vormgegeven pagina’s aan bod.

Velo voelt meer als een papieren museum over fietsen en alles wat er mee te maken heeft. Uiteindelijk staan de mensen die fietsen zo geweldig maken centraal. Van welke ‘soort’ je ook bent, dit boek biedt een leuk en divers overzicht van de fietscultuur. Uiteindelijk is het boek een echt fiets-koffietafel boek. Verwacht geen diepere inzichten of filosofische verhandelingen, maar mooie plaatjes met her en der net voldoende informatie. Het boek is tot slot met zorg vormgegeven en ook het drukwerk mag gezien worden. Velo biedt elke liefhebber wel iets interessants en is volgens ons dan ook een kleurrijke aanvulling op je fietsboekcollectie.

Velo kost € 38,- is o.a. online te koop bij BlueOnBike.

velo-boek velo-boek4 velo-boek3 velo-boek2