We kregen van Vélobici een aantal producten opgestuurd om te proberen. In dit stukje zullen we de eerste twee producten laten zien, later meer! We beginnen met de ‘VB Thermal Over Socks’ – oversokken dus – en de Performance Armwarmers.

Over Vélobici
Vélobici is een Brits fietskleding merk dat zich misschien nog het best vergelijk met de mooi-weer fietser. Ze houden van stijl, zomer en wind mee en hebben een hekel aan winter, verkeer, lekke banden en tegenwind. Ze vinden het belangrijk om er goed uit te zien, en niet alleen op de fiets maar juist ook ernaast. Het leuke is dan weer dat de kleding juist ook in beide situaties te gebruiken is.In vrijwel elk kledingstuk komt ook wel iets terug waarmee het zich onderscheidt. Dit kan een logo zijn, maar bijvoorbeeld ook een achterzakje. Ze hebben ook een aparte voor vrouwen!

Eerste indruk
Zwart overheerst. Verwacht geen opvallende patronen of felle kleuren bij Vélobici producten. Het is ook niet allemaal zwart, maar vooral rustig en neutraal. Elk product heeft wel iets subtiels. Bij de oversokken is dat bijvoorbeeld het rode randje. Bij de armstukken zijn het de letters van het merk welke in reliëf verwerkt zijn. Subtiel dus.

Beide producten zijn vervaardigd uit VB/PRO-VR1 stof welke volgens Vélobici moet staan voor duurzaamheid en comfort, ook na veelvuldig gebruik en veel wassen. Belangrijkste eigenschappen van de stof zijn een goede afvoer van vocht/zweet, uv bescherming en comfort stretch. Wat wij niet geheel onbelangrijk vinden, maar niet heel nadrukkelijk vermeld staat is dat het winddicht is. Dit speelt toch een grote rol bij producten als oversokken en armwarmers.

In de praktijk
Oversokken; Waar ik mij al eerder bij de Rapha oversokken over verbaasde blijkt dus heel normaal te zijn; je moet ze zelf openknippen! Als je ze aantrekt om je schoenen heen moet je dus op de plek van je schoenplaatje zelf een opening langs de naad maken zodat je de sok eroverheen kan trekken. Gaat ook bij dit paar makkelijk, maar toch. De sokken gaan maar net over de schoenen heen. Met maar 45 is het breedste stuk, tussen hiel en wreef, maar net smal genoeg. De sokken stretchen natuurlijk, maar de opening kan je niet oneindig stretchen. Eenmaal om de schoen sluiten ze netjes aan. Niet superstrak, maar wel nauw. De elasticiteit had iets strakker gekund, als je wat smalle enkels hebt dan sluiten net strak aan. Het gaat om minder dan 5mm, maar het voelt en ziet er beter uit als het wél goed aansluit.

De sokken zijn getest bij een voorjaarsrit waarbij het nét nodig was om nog met beenstukken te rijden. Sommige renners kunnen dan al zonder overschoenene of -sokken rijden, maar ondergetekende toch echt nog niet. De oversokken volstonden uitermate goed. Met name doordat ze winddicht zijn hielden ze kou goed buiten. Je hebt natuurlijk niet de isolatie van winter overschoenen maar dit was voor nu voldoende.

Armstukken; De pasvorm is toch waar het om gaat bij armstukken, even de functie daargelaten. Ze moeten dusdanig passen dat ze lang genoeg zijn om je hele arm te omvatten, dat ze niet tijdens het rijden afzakken, maar ook dat ze niet knellen. Het moet precies goed zijn en dat luistert best nauw. Als de armstukken het op één van deze punten laat afweten zal je ze waarschijnlijk geen tweede keer dragen. Opmerkelijk is dan eigenlijk dat de Performance Armwarmers maar in twee maten verkrijgbaar zijn. We kregen gelukkig de L-XL en deze zitten als gegoten! Terwijl we ons daar wel wat zorgen om maakten. De ‘testarmen’ zijn toch iets omvangrijker dan een paar Chris Froome-armen, om er een beeld bij te krijgen. De armwarmers stretchen heel makkelijk, gaan van onderkant pols tot net onder de oksels en blijven mooi op hun plek. Tijdens het rijden vergeet je dat je ze aan hebt. Goed teken! En met het functioneren zit het ook goed, ze zijn lekker warm en houden de wind goed tegen. Bij 15 graden of meer werd ze bij intensief fietsen iets te warm. Met rustig rijden bij die temperatuur kan je ze prima aanhouden.

Pluspunten
Sokken:

  • Passen goed om de schoenen heen, redelijk makkelijk aan te trekken
  • Houden de wind goed tegen
  • Rood randje en logo houden de sokken stijlvol, rustig.

Armstukken:

  • Zeer goede pasvorm en comfortabel.
  • Blijven goed op hun plaats en gaan over de hele arm.
  • Lekker warm

Minpunten
Sokken:

  • Sluiten niet goed aan als je smalle enkels hebt.
  • Zijn maar in één maat verkrijgbaar. Zullen bij kleine maar schoenen waarschijnlijk ruimer zitten.

Armstukken:

  • Geen!

 

Conclusie
Toch jammer dat de overschoenen niet strak aansluiten bij de enkels, maar waarschijnlijk gaan we ze wel vaker gebruiken omdat de voeten voldoende beschermen. De armwarmers gaan we zeker vaker gebruiken. Ze zitten perfect en voeren hun taak meer dan voldoende uit!

Vélobici VB Thermal Over Socks
In één maat verkrijgbaar
Prijs: GBP 25, omgerekend ongeveer EUR 30

Vélobici Performance Armwarmers
Getest in maat L-XL
Prijs: GBP 30, omgerekend ongeveer EUR 36

Verzendkosten zijn vanaf EUR 9,75 met standaard verzenden.
Te koop bij Vélobici

Testpersoon is 1.92m lang, weegt 89kg, schoenmaat 45