De bidon, je steun en toeverlaat in dorstige tijden. Als sinds mensenheugenis zit ‘ie op onze fietsen. Vroeger voorop omdat de pomp op het frame zat, tegenwoordig precies op de plek waar je hand naar toe gaat wanneer de temperatuur omhoog gaat. Gek genoeg is het één van die onderdelen van je fiets die in de basis nauwelijks veranderd zijn: een (plastic) flesje in een houder. Natuurlijk is de houder qua vorm en materiaal meegegaan met zijn tijd, maar het is typisch zo’n heerlijk nostalgisch onderdeel van het wielrennen.

Rondstrooien met bidons
En aangezien wij niet als profs kunnen rondstrooien met bidons tijdens een toertocht of trainingsrondje, is het fijn als je bidon op zijn plek blijft zitten. Meestal is het geen probleem, maar iedereen die wel ‘ns een karrepad of kasseienstrook meepakt die weet dat je daarna toch even voelt of ‘ie er nog zit. Daar hebben de slimme Amerikanen van Vincero Design ook over nagedacht en zijn tot een ‘nieuw’ bidonhouder-ontwerp gekomen. Via bidonhoudershop.nl mogen we niet alleen een setje testen, maar er ook één weggeven!

De houder is geen kooi, maar een magnetisch plaatje. In de bijbehorende bidon (die in 2 maten verkrijgbaar is) zit ook een magneetje waardoor in theorie bidon en ‘houder’ elkaar stevig vasthouden. Uiteraard is de vorm van het plaatje dat je op je frame schroeft (op dezelfde plek natuurlijk als een traditionele houder) zo ontworpen dat je zonder te kijken de bidon er afhaalt en opschuift. Aan Racefietsblog de taak om dit in praktijk eens goed uit te testen.

Monteren is fluitje van een cent, eerste wat opvalt is dat je fiets inderdaad wel iets ‘cleaner’ oogt met deze bidonhouder erop. Het is misschien even wennen, maar ik noteer een eerste pluspunt voor de nieuwkomer. Rijden maar dan, in April heb ik behoorlijk wat kilometers kunnen maken waaronder de bekende stukken in en rondom Amsterdam waarbij ik ook de nodige tramrails tegenkom en een lang weekend Ardennen. De wegen daar zijn toch van een net iets andere kwaliteit dan de meest in Nederland. Gravelstukken, kasseienstroken en kapot asfalt, het is allemaal voorbij gekomen. De bidon gaf geen krimp en blijf de hele tijd perfect op zijn plek. Tweede plusje voor de Vincero!

Zonder te kijken
Maar de ultieme test is natuurlijk hoe makkelijk je bij je bidon komt. Drinken op de fiets wil je doen zonder nadenken en liefst ook zonder kijken, dat doen de profs namelijk ook nooit toch? In het begin is het even wennen omdat je nu de hele bidon met je hand kunt vastpakken in plaats van alleen het bovenste deel waarmee je ‘m normaal gesproken uit zijn houder trekt. En dat is eigenlijk het grootse ‘minpunt’: je moet echt even een andere manier om je bidon te pakken en weer terug te stoppen na het dorstlessen aanleren. Enige hinderlijke daarbij is dat je door de positionering van de magneten de bidon eigenlijk maar op één manier kunt pakken en vasthouden, hierdoor voelt het iets minder snel als een automatisme dan wat je gewend bent. Tot slot vind ik het jammer dat, omdat je de bidon maar in één positie kunt in en uitklikken, men niet heeft bedacht dat de drinktuit (die dan wel weer helemaal te demonteren en dus goed schoon te maken is) niet persé in het midden van de bidon hoeft te zitten. Want hierdoor kun je ‘m nooit helemaal leegdrinken voor je gevoel… zeker als die laatste slok echt nodig is, baal je hier misschien toch even van.

Pluspunten
+ geeft je fiets een cleane look
+ bidon zit stevig vast

Minpunten
– in het begin toch weer even stiekem kijken als je gaat drinken
– bidon niet uitwisselbaar met bestaande systemen

Conclusie
De Vincero Design oplossing heeft best een aantal pluspunten, naast de zekerheid dat bij normaal gebruik je bidon op zijn plek blijft zitten, ziet je fiets er ook nóg strakker uit. Nadelen? Hooguit dat je even moet wennen aan de nieuwe manier om je bidon te pakken en terug te stoppen. Daarnaast is het natuurlijk iets minder makkelijk om even een bidon te lenen van iemand anders. Maar overall zijn wij best tevreden met deze nieuwe vertaling van de klassieke bidonhouder. De houder, bidon en eventueel losse onderdelen zijn te bestellen via bidonhoudershop.nl.

Zoals gezegd mogen we één set (de edge16 houder inclusief stratus24 bidon t.w.v. €40,41) weggeven. Vertel of laat zien waarom jij toe bent aan een nieuwe bidon/bidonhouder in een reactie onder het artikel op de blog. De meest originele inzending wint! Je hebt tot morgen donderdag 5 juni 21.00 uur om te reageren. 

vincero_racefietsblog5vincero_racefietsblog4vincero_racefietsblog6vincero_racefietsblog3vincero_racefietsblog2

Gerelateerd

 • Papageno

  2 redenen: Allereerst bestaat donderdag 4 juli dit jaar niet. Graag gedaan voor het opmerkzaam maken. 😉
  2e reden: ik heb een stalen St.Joris fiets met smalle buisjes en dus past de cleane high-tech look van dit systeem perfect bij een wat klassieker strak frame.

 • Sjoerd

  Lijkt mij een heel handig systeem. Zou het dan ook graag uitproberen, omdat op dit moment mijn bidons klemmen in mijn bidonhouder, dus lastig eruit te halen zijn, en ik hier al zie dat het heel flits zal staan op mijn Bianchi Impulso Ultegra…

 • Chantal

  Ik loop vaak te klooien om mijn bidon in de houder terug te krijgen. Heb al een paar keer mijn bidon achter me op het asfalt zien stuiteren. Dit lijkt me dus wel een makkelijkere oplossing. Mits die magneet sterk genoeg is…

 • Willem

  Staat ook goed op mijn Bianchi.

 • John

  Wat een TOP systeem!!! Zou mijn Cannondale Synapse compleet maken en het strakke design van de fiets ten goede komen…het is net of de bidon zweeft 🙂
  En mijn huidige kunststof bidonhouder is gebroken en aan vervanging toe omdat ik mijn bidon er verkeerd in terug deed.

 • Kristov

  Gewoon omdat het kan, en heerlijk dat er mensen zijn die eenvoud in een kustwerk verwezenlijken.

 • L.hagman

  Ik ben AOW er en kan zo duur niet betalen maar fiets nog wel veel.

 • Kristiaan Wouters

  Voornamelijk omdat ik dorst heb!

 • Nick Lauwers

  Ik ben een dorstige fietser en rij nogal veel over kasseistroken. Ik moet dan altijd terugkeren om mijn bidon(s) op te halen. Hopelijk blijft de bidon met dit systeem dan wel op zijn plaats.

 • Maurits

  Afegelopen weekend de Waalse Pijl gereden. Mijn trots, de “Cipollini Bond” liet mij tot twee keer toe in de steek…en dan wel de bidonhouders van Cipo..als je je bidon verliest is er meteen de schrik dat een ander daar slachtoffer van is…tijd voor een nieuw systeem…en…ik vind anders dan de mainstream altid leuk!!!!

 • Koen

  Reden; Door wind en regen, over duinen en kasseien zal het aanzicht van Vincero bidon mij atlijd verblijden. Zijn aantrekkingskracht magnetisch als in style wordt het iets minder lijden, dat dan weer wel. 🙂

 • Johannes Roukema

  Dit zou mijn fiets (koga) helemaal afmaken!!

 • Mirjam

  Ben ik een keer de eerste met iets hips en handigs op m’n fiets (als vrouw tussen al die gesoigneerde heren). Bovendien ook erg prettig dat mijn bidon dan niet uit m’n houder stuitert op de kasseien.

  • Mirjam, gefeliciteerd namens Racefietsblog, jij hebt de Vincero Design bidon + houder gewonnen! Neem even contact met ons op via cyril@racefietsblog.nl en we sturen ‘m zo snel mogelijk naar je op!

 • Marieke

  Omdat ik morgen mijn nieuwe fiets mag ophalen. Mijn eerste he-le-maal nieuwe, vers uit de Genesis fabriek in UK, racefiets. En daar zit dan nog geen bidon bij, dat dan weer niet…

 • patty

  Niet voor mijzelf maar ik gun hem aan mijn vriend omdat ik hem vaak een bidon zie verliezen in wedstrijden wie weet is deze beter en sterker en kan hij zijn bidon behouden.

 • Thijs

  Zodat ik niet met zo’n rare aerohelm op mn kop hoef te rijden, maar gewoon de bidon er af kan trekken. 😉

 • wjholleboom

  Omdat ik het ben om met een kruik water op mijn hoofd rond te fietsen

 • De Racefietsblog-jury is er uit: Mirjam is de winnaar van de Vincero Design magnetische bidonhouder inclusief bidon! Gefeliciteerd! Neem even contact op via: cyril@racefietsblog.nl en je fiets er binnenkort nog hipper bij!

 • Deze bidon en houder kun jd ook bij mij in Wageningen kopen. Tevens te koop via mijn webshop http://www.profilepeerenboom.nl