De bidon, je steun en toeverlaat in dorstige tijden. Als sinds mensenheugenis zit ‘ie op onze fietsen. Vroeger voorop omdat de pomp op het frame zat, tegenwoordig precies op de plek waar je hand naar toe gaat wanneer de temperatuur omhoog gaat. Gek genoeg is het één van die onderdelen van je fiets die in de basis nauwelijks veranderd zijn: een (plastic) flesje in een houder. Natuurlijk is de houder qua vorm en materiaal meegegaan met zijn tijd, maar het is typisch zo’n heerlijk nostalgisch onderdeel van het wielrennen.

Rondstrooien met bidons
En aangezien wij niet als profs kunnen rondstrooien met bidons tijdens een toertocht of trainingsrondje, is het fijn als je bidon op zijn plek blijft zitten. Meestal is het geen probleem, maar iedereen die wel ‘ns een karrepad of kasseienstrook meepakt die weet dat je daarna toch even voelt of ‘ie er nog zit. Daar hebben de slimme Amerikanen van Vincero Design ook over nagedacht en zijn tot een ‘nieuw’ bidonhouder-ontwerp gekomen. Via bidonhoudershop.nl mogen we niet alleen een setje testen, maar er ook één weggeven!

De houder is geen kooi, maar een magnetisch plaatje. In de bijbehorende bidon (die in 2 maten verkrijgbaar is) zit ook een magneetje waardoor in theorie bidon en ‘houder’ elkaar stevig vasthouden. Uiteraard is de vorm van het plaatje dat je op je frame schroeft (op dezelfde plek natuurlijk als een traditionele houder) zo ontworpen dat je zonder te kijken de bidon er afhaalt en opschuift. Aan Racefietsblog de taak om dit in praktijk eens goed uit te testen.

Monteren is fluitje van een cent, eerste wat opvalt is dat je fiets inderdaad wel iets ‘cleaner’ oogt met deze bidonhouder erop. Het is misschien even wennen, maar ik noteer een eerste pluspunt voor de nieuwkomer. Rijden maar dan, in April heb ik behoorlijk wat kilometers kunnen maken waaronder de bekende stukken in en rondom Amsterdam waarbij ik ook de nodige tramrails tegenkom en een lang weekend Ardennen. De wegen daar zijn toch van een net iets andere kwaliteit dan de meest in Nederland. Gravelstukken, kasseienstroken en kapot asfalt, het is allemaal voorbij gekomen. De bidon gaf geen krimp en blijf de hele tijd perfect op zijn plek. Tweede plusje voor de Vincero!

Zonder te kijken
Maar de ultieme test is natuurlijk hoe makkelijk je bij je bidon komt. Drinken op de fiets wil je doen zonder nadenken en liefst ook zonder kijken, dat doen de profs namelijk ook nooit toch? In het begin is het even wennen omdat je nu de hele bidon met je hand kunt vastpakken in plaats van alleen het bovenste deel waarmee je ‘m normaal gesproken uit zijn houder trekt. En dat is eigenlijk het grootse ‘minpunt’: je moet echt even een andere manier om je bidon te pakken en weer terug te stoppen na het dorstlessen aanleren. Enige hinderlijke daarbij is dat je door de positionering van de magneten de bidon eigenlijk maar op één manier kunt pakken en vasthouden, hierdoor voelt het iets minder snel als een automatisme dan wat je gewend bent. Tot slot vind ik het jammer dat, omdat je de bidon maar in één positie kunt in en uitklikken, men niet heeft bedacht dat de drinktuit (die dan wel weer helemaal te demonteren en dus goed schoon te maken is) niet persé in het midden van de bidon hoeft te zitten. Want hierdoor kun je ‘m nooit helemaal leegdrinken voor je gevoel… zeker als die laatste slok echt nodig is, baal je hier misschien toch even van.

Pluspunten
+ geeft je fiets een cleane look
+ bidon zit stevig vast

Minpunten
– in het begin toch weer even stiekem kijken als je gaat drinken
– bidon niet uitwisselbaar met bestaande systemen

Conclusie
De Vincero Design oplossing heeft best een aantal pluspunten, naast de zekerheid dat bij normaal gebruik je bidon op zijn plek blijft zitten, ziet je fiets er ook nóg strakker uit. Nadelen? Hooguit dat je even moet wennen aan de nieuwe manier om je bidon te pakken en terug te stoppen. Daarnaast is het natuurlijk iets minder makkelijk om even een bidon te lenen van iemand anders. Maar overall zijn wij best tevreden met deze nieuwe vertaling van de klassieke bidonhouder. De houder, bidon en eventueel losse onderdelen zijn te bestellen via bidonhoudershop.nl.

Zoals gezegd mogen we één set (de edge16 houder inclusief stratus24 bidon t.w.v. €40,41) weggeven. Vertel of laat zien waarom jij toe bent aan een nieuwe bidon/bidonhouder in een reactie onder het artikel op de blog. De meest originele inzending wint! Je hebt tot morgen donderdag 5 juni 21.00 uur om te reageren. 

vincero_racefietsblog5vincero_racefietsblog4vincero_racefietsblog6vincero_racefietsblog3vincero_racefietsblog2

Gerelateerd