We gaan er niet vanuit dat je XLC al kent, maar vinden wel dat daar verandering in moet gaan komen. Ze stonden bij ons niet altijd even hoog aangeschreven. Louter gebaseerd op vooroordelen, zo blijkt maar weer. Ze maken namelijk prima kleding!

Het is nooit goed om over iets te oordelen voordat je het daadwerkelijk gebruikt hebt. Je weet het, en toch overkomt het je. De pedalen die we eerder in handen hadden waren ok, maar ook niet meer dan dat. Des te beter dus dat we een kledingset ontvingen van XLC om te ervaren wat het merk nou in huis heeft. We kregen de XLC Pro jersey en bibshort om te proberen.

Eerste indruk
Tijd om die vooroordelen aan de kant te zetten en alles eens van dichtbij te bekijken. Het begint al aardig want zowel het shirt als de broek komen in mooie verpakking. Niet in een plastic zak of iets dergelijks. Niet dat het doorslaggevend is, maar wel netjes. Het bibshort is volledig zwart met en lichtblauwe zeem (de dames krijgen een roze, dames-specifieke variant). Sober, maar zwart is eigenlijk altijd goed voor een fietsbroek. Klassiek doch tijdloos en het past bij al je andere shirtjes. De zeem heeft zo op de tast een comfortabele dikte. De broek is samengesteld uit verschillende panelen die de vorm van lichaam moeten volgen. Aan de onderkant van de pijpen zit een gripper verwerkt om de boel op zijn plek te houden. In de bretels zit mesh verwerkt zodat het lekker luchtig blijft. Op de rug zit het logo van XLC verwerkt, dat verder op de broek niet te zien is.

De jersey is minder sober dan de broek, maar blijft ook bescheiden qua uiterlijk. Het is overwegend zwart met wat blauwe vlakken met daarin het logo verwerkt. Vrij subtiel overigens, dat logo, het springt er niet enorm uit. Wat vooral opvalt aan de jersey is dat hij heel dun en licht is. Als je hem opengeritst voor je houd kijk je er ook zo doorheen. Echt een zomershirtje dus. Op de rug is gebruik gemaakt van mesh terwijl voor de voorkant een stof met een iets dichtere stuctuur is gebruikt. Ook een rits over de hele lengte, fijn! Achterop drie zakken én nog een klein extra zakje met een rits, altijd handig.

In de praktijk
Om maar weer met de broek te beginnen; hij zit super. Je kan het een no-nonsense broek noemen, die doet wat je van een goede fietsbroek mag verwachten. Hij sluit overal goed op je lichaam, knelt niet en blijft op zijn plek. Hij is alleen net ietsje korter dan mijn andere broeken zo blijkt, want ik zie precies een centimeter wit vlees onder de broek vandaan komen terwijl de rest van mijn benen een wat bruinere tint hebben. Er zijn ergere dingen! De zeem is echt prima en biedt voldoende comfort, ook voor langere ritten. De bretels zijn breed en dun en zitten comfortabel over je schouders zonder drukpunten. Dat ze goed zitten weet je eigenlijk pas achteraf als je constateert dat je er tijdens het fietsen geen moment mee bezig bent geweest.

Over de jersey evenmin een onvertogen woord. Hij heeft alle eigenschappen van een goede jersey. Zoals geconstateerd, is het wel een echt zomershirt omdat hij zo dun is. Daardoor zit hij wel lekker. Drie zakken achterop is een must, dus dat zit goed. Het kleine extra zakje met rits is echt handig om sleutels, passen of wat dan ook in te doen. Het is niet waterdicht wat je soms wel eens ziet. Het ritsje gaat stroef, maar daar ga je tijdens het fietsen toch niet mee in de weer.

Details
XLC Pro shirt
Verkrijgbaar in maten S-M-L-XL (getest in L) in kleuren blauw (heren) en turquoise (dames)
Adviesprijs EUR 69,95

XLC Pro korte fietsbroek met bretels
Verkrijgbaar in maten S-M-L-XL in zwart in heren en dames uitvoering
Adviesprijs EUR 79,95

Plus
+ Goede pasvorm, lange rits en extra zakje maken het tot een compleet shirt
+ Goede zeem
+ Bescheiden uiterlijk van zowel shirt als broek

Min
– Shirt is erg dun, fijn als het heel warm is, maar daardoor niet voor alle seizoenen

Conclusie
De vooroordelen waar we mee begonnen zijn, zijn volledig onterecht, zoveel is wel duidelijk geworden na alle ritjes met de XLC kleding. Echt een prima setje! Het bibshort past goed en sluit overal goed aan zonder te strak te zitten. Het elastiek om je bovenbenen i.c.m. de gripper laat de pijpen goed op zijn plek zitten en de bretels zijn comfortabel. Even snel een plas doen wordt je door de wat hoge voorkant wel lastig gemaakt (maar waar een wil is, is een weg). Dat had wat lager mogen zijn dus.
De jersey is echt voor de zomer, lekker licht en dun. Dat is natuurlijk prettig als het erg warm is, maar daardoor is het minder geschikt voor de andere seizoenen. Daarentegen is het heel compleet met een rits over de hele lengte, drie zakken op de rug alsook een extra vakje met rits. Een aankoop voor de zomer dus, maar wellicht ook handig als je wat extra zakken onder je regenjas nodig hebt.
Met 150 euro is dit setje kleding van XLC niet overdreven goedkoop zoals je wellicht zou verwachten van het merk, maar daar krijg je wel iets voor terug. Beide kledingstukken beschikken over de belangrijkste eigenschappen van een goed shirt en broek en met het klassiek en ingetogen zwart en blauw sla je de plank niet snel mis!

XLC-Pro-08XLC-Pro-03XLC-Pro-05XLC-Pro-04XLC-Pro-07XLC-Pro-09XLC-Pro-02

Gerelateerd

Tags: