Andy Hampsten is de eerste en nog altijd enige Amerikaan die de Giro d’Italia wist te winnen. Rapha eert zijn overwinning van 1988 met een gelimiteerde collectie.

Het is een van die iconische wielerbeelden: Een onder de sneeuw bedolven Hampsten die de Gavia aan het beklimmen is. Extreme omstandigheden en dan moesten ze ook nog naar beneden. Het was de 14e etappe van de Giro in 1988 van Chiesa in Valmalenco naar Bormio waar nog een behoorlijk Nederlands-getint verhaal aan vast zit. Hampsten zette zijn directe tegenstanders in het klassement op achterstand en nam de leiderstrui over van Franco Chiccioli. Maar hij was niet als eerste boven, dat was namen Johan van der Velde! Die zou uiteindelijk ook de paarse trui voor het puntenklassement mee naar huis nemen. Maar noch Van Der Velde, noch Hampsten won deze rit. Van Der Velde moest namelijk afstappen omdat het simpelweg te koud was, net als ongeveer een derde van peloton overigens. Hampsten reed wel door, maar het was Erik Breukink die deze etappe wist te winnen. Hij eindige uiteindelijk als tweede op het podium, op 1’43” achter Hampsten in het klassement. Overigens eindigde Peter Winnen nog als achtste in het klassement dat jaar.

Hoewel deze gelimiteerde collectie van Rapha dus in het teken staat van Hampsten is er nog wat meer te vertellen. Leuk detail is dat het ondershirt waarop krantenknipsels uit de La Gazetta dello Sport van de ochtend na de etappe staan geprint de namen van Breukink en Van Der Velde laten zien.

Zelfs als je niet per se iets hebt met de Giro van toen of die etappe kan je niet ontkennen dat het een mooie collectie is geworden. Het design is duidelijk geïnspireerd op de stijl van toen, maar zal heden ten dage niet misstaan in een willekeurig wielergroepje. En als je zelf de Gavia al een hebt bedwongen is het extra leuk om iets te dragen dat dit laat zien en je eraan herinnert.

Wil je jezelf volledig hullen in deze fraaie set dan moet je wel € 912,50 afrekenen. Maar je kan het natuurlijk ook bij een jersey laten. Of een paar sokken à € 17,50.

Via Rapha