We hebben eerder al eens geschreven over de Red Hook Crit (RHC). Een competitie van teams die rijden op fixies. Stoere gasten die volle bak door de verschillende straatcircuits racen. Dacht je eerder nog dat het een soort van grappige toertocht was dan is dat door ons eerdere artikel wel veranderd. Dit is echt racen en het sfeertje doet me een beetje denken aan de sfeer bij de straatraces van the Fast And The Furious.

Het weekend van 11 september was het weer koers in Barcelona. We mochten door de ogen van de renners van Raw Santafixie Cycling Team eens kijken hoe het is om zo te racen en hoe je erbij komt om zoiets te gaan doen. Het team bestaat uit drie mannen, Oriol Cañizar, Roberto Bou en Toni de la Torre en één dame, Sandra Jordà. Ze rijden allemaal op Dosnoventa fixies. Santa Fixie is een van de hoofdsponsors, naast Raw, Dosnoventa en Stylized.

Eerst maar eens over RHC Barcelona 2015. Het weer was prima, geen harde wind en ook geen regen tijdens de race. Het parcours was wel sneller dan vorig jaar. Er was maar 1 technische haarpin en alle andere bochten waren snelle bochten.

santa-fixie-cycling-team

Kwalificaties
Tijdens de kwalificaties wordt er bepaald wie er doorgaat en wie niet. Net als met de Formule 1 kwalificaties een beetje. Is het dus belangrijk dat je een goede kwalificatie rijdt. Omdat je tijdens de kwalificatie vaak maar 1 of 2 kansen hebt op een goede ronde. Naast gewoon keihard trappen heb je tijdens de kwalificaties ook een gezonde dosis geluk nodig. Als er net iemand in de weg rijdt dan kost je dat je snelle ronde. Voor het Raw Santafixie Cycling Team was dit niet het beste weekend. Door wat problemen met de gekozen strategie mislukte de snelle ronde een beetje. Niet dat het niet hard ging, maar net niet hard genoeg. Daarbij wordt het deelnemersveld ook elk jaar beter. En zijn de renners meer aan elkaar gewaagd. Jammer voor de mannen, want daar hadden we het hier over. Bij Sandra ging het beter, zij reed zichzelf in de finale race naar een mooie 13e plek (van de 44 rensters).

Hieronder nog enkele vragen die we het team hebben gesteld:

Waarom Fixed Gear?
In 2012 vond ik een fiets bij het afval en besloot deze op te knappen en er een fixed gear van te maken. Sindsdien ga ik er elke dag mee naar m’n werk, fiets ik er op in de stad en als ik op vakantie ga. Eigenlijk altijd dus.

Hoeveel train je?
Ik probeer 6 dagen in de week te trainen maar dat lukt helaas niet elke week. Omdat het heel moeilijk is om tegenwoordig prof te zijn, werken we naast het fietsen. Qua uren moet je denken aan 15 uur per week training, maar het mag wat mij betreft altijd meer. 🙂

Op welke fietsen train je?
Het meeste trainen we op racefietsen, soms op de baan en regelmatig op onze fixed gear fietsen.

Met die snelheden ben je dan niet af en toe angstig?
Je moet niet denken in angst, maar altijd op zoek naar mogelijkheden om nog harder te gaan. Je moet wel attent blijven omdat de wedstrijd binnen enkele seconden compleet kan veranderen door bijvoorbeeld foutjes van renners.

Stel je rijdt al een fixie maar je wil wedstrijden gaan rijden? Waar moet je op trainen?
Uiteraard is de snelheid belangrijk, dus je moet hard op de trappers kunnen stoempen, maar ook erg veel winst valt te halen in de bochten. Je moet goed en snel de bochten kunnen nemen. Daarnaast is het ook goed om te blijven nadenken en op een slimme tactische manier te racen. Oh en een klein beetje geluk is ook altijd welkom 🙂

Raak je in bochten vaak de grond met je trappers?
Nee, met setup van de fiets zoals wij die gebruiken, is het nog best moeilijk om de grond te raken. Er is genoeg hoogte om toch schuin door de bochten te gaan.

Beste resultaat en doel?
Met dit soort races hebben we verschillende top 10 resultaten geboekt. Doel is om als team een zo hoog mogelijk resultaat neer te zetten. Ook willen we ons blijven verbeteren maar vooral ook blijven genieten van de wedstrijden en sfeer eromheen. We zijn blij dat de grote merken als Santa Fixie ons blijven steunen.

Leukste aan de RHC?
Ondanks dat de fixed gear community aan het groeien is, komen we toch veel dezelfde mensen tegen tijdens de wedstrijden. (kleine wereld). En het is niet alleen racen. Het gaat ook om de feesten, eten en natuurlijk bier!

Het Raw Santafixie Cycling Team:

santa-fixie-cycling-team8 santa-fixie-cycling-team2 santa-fixie-cycling-team6 santa-fixie-cycling-team9 santa-fixie-cycling-team11

En wat sfeerbeelden:
santa-fixie-cycling-team3 santa-fixie-cycling-team4 santa-fixie-cycling-team10 santa-fixie-cycling-team13 santa-fixie-cycling-team12 santa-fixie-cycling-team5

En nog wat beelden van vorig jaar.

Raw Santafixie Cycling Team

Strava van de renners/renster:

Oriol Cañizar
Roberto Bou
Toni de la Torre
Sandra Jordà

Gerelateerd