Afgelopen weekend was er al weer de 7e editie van de Retro Ronde van Vlaanderen. En zoals de naam al doet vermoeden is het thema Retro!

Door Toerisme Vlaanderen waren wij (naast zo’n 40 journalisten uit allerlei landen) uitgenodigd om het weekend, dat ook in het teken stond van de Ronde 100, bij te wonen in Oudenaarde. De Retro Ronde werd op zondag verreden, maar op zaterdag was er voor de liefhebbers de mogelijkheid om mee te doen aan een retro criterium. Als kritische bezoeker verwacht je bij een “Retro” Ronde misschien renners met een carbonnen fiets en en paar oude wollen sokken. Maar wat vooral opviel is de moeite die de renners en zelfs sommige omstanders hebben gedaan om er retro uit te zien. Tot in detail! Natuurlijk is de organisatie strikt in de regels: nieuwe wielershirtjes worden niet toegelaten, geen mountainbikes of electrische fietsen etc. Dat moet ook wel om de sfeer van het evenement te behouden. En de deelnemers doen er dan ook moeite voor.  Van bakkebaarden tot gebreide truitjes, van blikken bidons tot piloten brillen! Zien en gezien worden.

De sfeer
En dan lijkt het natuurlijk dat we van de organisatie moeten zeggen dat de sfeer super goed is. Nou dat hoeft dus helemaal niet, maar het is echt heel erg gezellig. Ondanks het relatief koude weer is iedereen in voor een praatje over zijn fiets, outfit of gewoon over het weer. Jong en oud zitten door elkaar. De enige niet-zo-sympathieke-persoon die ik tegenkwam was notabene een fotograaf en een hotelmedewerker. Retro fietsers zijn blijkbaar leuke mensen!

Fietsen en meedoen
Elk jaar wordt de RetroRonde georganiseerd. Op zondag kan je kiezen tussen een 40km, 70km en 100 km toertocht. Je kan op de RetroRonde website kijken wat je allemaal nog moet aanschaffen om volgend jaar mee te doen. Daarnaast is er op zaterdag nog een criterium (rondje om de kerk, letterlijk) met een afstand van 6 km. Gewoon leuk om rustig mee te doen, maar je mag ook fanatiek mee doen zoals de foto’s hieronder laten zien.

Samenvattend: Weekend-tip voor 2014!

Enkele foto’s: