Geen zonnebril dragen tijdens het racefietsen is er haast niet meer bij. Een goede zonnebril beschermt de ogen tegen schadelijk UV-straling en invliegende insecten, maar is ook belangrijk voor de styling van de fietser. In de zonnebrillenmarkt is er behoorlijk wat keuze in merken en kleuren. Zo is de BBB Summit serie, die wij aan een test hebben onderworpen, verkrijgbaar in twee varianten en acht kleuren. Het verschil tussen de varianten is het gebruik van een ander type lens. De PH variant heeft een fotochromatische lens die zich automatisch aanpast aan de lichtomstandigheden, terwijl de andere variant wordt geleverd met drie verwisselbare lenzen. Er is ook een Giftbox versie met zes verschillende lenzen en zeven kleuren brilpootrubbers, voor degene die van afwisseling houdt.

Op de fiets
Bij het uitpakken is de eerste indruk gelijk goed. De brillen voelen met 31 gram licht aan, maar tegelijk ook solide. Ook prettig is de bijgeleverde hardcover case en het opbergzakje. Het uiterlijk van de PH versie is niet spectaculair, eerder gedegen. De groene variant valt met zijn exotische kleur daarentegen wel op, maar ook hier is de vorm redelijk rechttoe rechtaan. Bij het opzetten van een bril moet ik altijd wennen aan dat er wat op mijn neus zit. Het wennen met de BBB Summit brillen gaat gelukkig snel. Het neusstuk is van stug materiaal en geeft weerstand bij het buigen in de vorm van je neus. Het stugge materiaal zorgt ervoor dat het neusstukje goed in model blijft staan. Eenmaal gemodelleerd, blijft de bril goed op de neus en oren liggen en is er van verschuiven geen sprake.

Ook op de fiets blijft de bril goed zitten. Wat het meest opvalt tijdens het rijden is de goede doorluchting. De wind is duidelijk voelbaar door de gleufjes, ook op lagere snelheden. Tijdens het fietsen heb ik dan ook geen last gehad van condens. De lenzen zijn overigens aan de binnenkant voorzien van een anti-fog coating waardoor condensvorming wordt voorkomen. Aan de buitenkant zit een waterafstotende hydrofoob coating waardoor de regen van de lens afglijdt in plaats van dat de druppels gaan vlekken.

bbb-summit-4

De fotochromatische versie (hieronder de zwarte) test ik als eerste. De lenzen met een lichtdoorlatendheid van 85-17% doen hun werk goed. In de felle zon hoef ik niet te knijpen met mijn ogen en ongemerkt kan ik meer dan voldoende zien in een tunnel. Het verloop van de lens gaat geleidelijk en is nauwelijks op te merken. Het prettige vind ik dat het beeld realistisch blijft door het haast ongekleurde glas, maar er toch voldoende zonlicht wordt tegengehouden. Ondanks dat je snel gewend raakt aan de fotochromatische lenzen, zijn de glazen van de andere variant ook prima. De verschillende lenzen leveren uiteindelijk een soortgelijke lichtdoorlatendheid alleen moet je even de tijd nemen om ze te verwisselen. Het verwisselen gaat door het neusstuk naar beneden te trekken. Vervolgens kun je eenvoudig de lenzen wisselen. Het verwisselen gaat zonder al teveel buig- en trekwerk. Hierdoor blijft de angst uit om iets te beschadigen tijdens het verwisselen van de lenzen. Het flexibele Grilamid T30 frame kan het beetje buigwerk overigens goed hebben.

Het is bekend dat de werking van fotochromatische lensen in de loop van de tijd minder wordt. BBB geeft het advies om de bril zoveel mogelijk op te bergen in de hoes wanneer deze niet gebruikt wordt om de ‘levensduur’ zo lang mogelijk te houden.

Conclusie
Op de BBB Summit serie is weinig aan te merken. Met een prijs tussen de €99 en €129 zit hij in de middenmoot en functioneert voor die prijs naar behoren. De enige reden waarom je in een hogere segment van de brillenmarkt zou kijken is als deze bril niet spectaculair genoeg is voor de rest van je outfit.

Details
BBB BSG-50PH SUMMIT
Gemeten gewicht: 31 gram
Kleur: zwart
Adviesprijs: EUR €129,00

BBB BSG-50 SUMMIT
Gemeten gewicht: 31 gram
Kleur: groen (getest), oranje, roze, lichtblauw, wit, zwart en zwart/goud
Adviesprijs: EUR €99,00

Via BBB

bbb-summit-ph bbb-summit-ph-2 bbb-summit-ph-3 bbb-summit-ph-4

bbb-summit-5  bbb-summit-3  bbb-summit-2bbb-summit-6 bbb-summit-7

Gerelateerd