Wil je de winter buiten door blijven fietsen, dan is het goed om je zo te kleden dat je warm blijft. En dat begint allemaal met een ondershirt. Van Biotex kregen wij het Calore ondershirt met lange mouwen om eens mee te fietsen.

Het shirt is gemaakt van Merino wol in combinatie met polypropyleen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het shirt volgens Biotex uitstekend omgaat met zweet. Je blijft zelf droog en het zweet wordt afgevoerd naar de buitenkant. Biotex geeft ook aan dat de fit goed strak is met de nodige compressie. Volgens de verpakking is het ondershirt geschikt voor temperaturen tussen -15 graden en +15 graden. Dat beloofd wat.

In de praktijk
Het is voor een merk heel makkelijk om met allerlei marketingtermen het product aan te prijzen. Maar het gaat om de praktijk. Bij het aantrekken van dit shirt vallen twee dingen direct op. Als eerste sluit het shirt echt goed aan. De compressie voel je eigenlijk op alle plekken, zonder dat het stoort of te strak is. Om te zorgen dat het zo goed aansluit heeft het shirt zo min mogelijk naden. Als tweede voelt het erg zacht aan door de Merino wol. Het is misschien moeilijk om het gevoel goed te omschrijven, maar het shirt geeft je een erg behaaglijk gevoel.

De kraag heeft een klein opstaand maar strak aansluitend randje en de mouwen zijn goed lang. Door deze details merk je al dat het een ondershirt ook geschikt is voor de echt koude dagen terwijl het de stof toch redelijk dun is voor zo’n lekker warm ondershirt. Zoals je op de foto’s ziet is de structuur van de stof niet overal gelijk. Onder je oksels is een iets meer open structuur zodat je daar iets meer koeling krijgt en op verschillende andere plekken zie je ook meer of minder compressie en versteviging. Dit is allemaal gedaan om een zo goed mogelijke fit te krijgen en ook je lichaamswarmte overal op dezelfde manier te regelen.

Zweten is weten
Op de fiets valt tijdens de eerste meters de warmte op die het shirt geeft. Wanneer je wat langer fietst en je meer zweet merk je daar niets van. Ik vraag me eerst af of ik wel genoeg zweet, maar als ik onder mijn jack de buitenkant van het ondershirt voel, blijkt dit best vochtig te zijn. Het zweet wordt echt goed afgevoerd. Zelfs wanneer ik toch echt tempo in D3 fiets blijft het shirt erg goed het zweet afvoeren. Het shirt neemt het vocht niet op maar het wordt doorgevoerd naar de buitenkant.

Na een intervaltraining voel je uiteraard wel dat je gezweet hebt maar ik krijg het toch niet koud van het vocht. Nergens krijg ik irritaties, ook niet bij de iets hogere kraag. De mouwen zijn lekker lang en ook daar sluit alles heel fijn aan. Zelfs bij vrieskou weer wanneer je handen en voeten erg koud zijn, blijft je bovenlichaam lekker warm. Uiteraard is dit ook afhankelijk van wat je er overheen aantrekt.

Specificaties
Biotex Calore ondershirt
Materiaal: Merino wol met polypropyleen
Maat: M (testpersoon is 188 cm lang en heeft normaal ook maat M)
Adviesprijs: € 89,90
Meer info via Biotex

Conclusie
Soms heb je van die producten waar je gewoon alleen maar vrolijk van wordt. Dit ondershirt is er zo een. Ik kon niets negatiefs vinden aan dit ondershirt. De fit is echt fijn, de stof voelt lekker zacht aan en dan doet het shirt ook nog eens uitstekend wat het moet doen; je warm houden en zweet afvoeren. Dan rest alleen nog de hoge prijs van € 89,90. Daarmee zitten ze zeker in het hoge segment van de onderkleding. Maar dit is toch verreweg het fijnste ondershirt voor de koude dagen dat ik in tijden heb gedragen.

Tags: